A biztonságos napozás

2006-07-19 10:00:52    

Minden évben újabb és újabb, egyre nagyobb védelmet nyújtó napozószerekkel rukkol elő az ipar, ön napozáskor mégsem érezheti magát teljes biztonságban. Viszonylag keveset tartózkodjon a napon, annál többet az árnyékban, válassza ki és alkalmazza ésszerűen a napozószereket - ez a biztonságos barnulás titka!

Mottó: Mértékletesen napozzon!

A napsütés pozitív hatást gyakorol a lelkiállapotra.

IGAZ Ezt az állítást minden orvos megerősítheti. Főként a szem recehártyája által érzékelt fény az, amely - a kedélyállapot hormonjának (melatonin) szabályozása révén - erőteljesen javítja a kedélyállapotot, és feltölti az embert energiával.

A hosszú ideig tartó és ismételt napozás öregíti a bőrt.

IGAZ Néhány évvel ezelőtt az egyik nagy francia kozmetikai cég közzétette egyik kutatása eredményét, melynek során összehasonlították a test egyes részeinek fiziológiai állapotát aszerint, hogy kitették-e azokat a napsugárzás hatásainak vagy sem. Az eredmény húsz év "korkülönbséget" mutatott!

A vízben nem lehet leégni.

HAMIS Az ultraviola sugárzás behatol a hullámok közé is, ezért a vízben is kell tartani a leégéstől.

A bőr "emlékezetében" tartja a leégéseket.

IGAZ Azokon a helyeken, ahol a bőr komolyabban leégett, érzékeny, sőt fájdalmas marad. Ezeket a részeket jobb nem kitenni újra a nap sugarainak.

Ha húsz fölötti a szeplő, foltocska, anyajegy száma a testen, jobb árnyékban maradni.

IGAZ Emellett rendszeresen konzultáljon bőrgyógyásszal, ha azt veszi észre, hogy valamelyik folt, pötty bármilyen változáson ment át. Vizsgáltassa meg valakivel a hátán lévőket is, és ne feledkezzék meg a lábszáráról és a lábfejéről sem. A bőrrák ezeken a helyeken fordul elő ugyanis a leggyakrabban (az esetek közel 30%-ában).

Minél többet napozik, annál barnább lesz.

HAMIS A küszöböt a napozás tizedik napján éri el a napozás folyamata. Attól kezdve elég önnek napi félórát napoznia, hogy megőrizze színét anélkül, hogy tönkretenné a bőrét.

A pattanásos zsírtüszőgyulladás gyorsabban gyógyul a napon.

IGAZ A pattanások kiszáradnak, a stressz csökken, a bőr újra szép lesz. De - mivel a bőr megvastagszik az ultraibolya sugárzás hatására - a pattanások később visszatérhetnek, és még fertőzőbbek lehetnek.

A napsütés okozta bőrrák mindig a bőrön lévő lencsékből, anyajegyekből indul ki.

HAMIS Miután ön tüzetesen átvizsgálta ezeknek a foltocskáknak, lencseszerű pöttyöknek az állapotát, megnézte változtak-e (szín, méret, kiemelkedés mértéke a bőr felszínéről, érzékenység tekintetében), és ha eltérést tapasztalt vagy egy új folt jelent meg, érezze ösztönözve magát arra, hogy bőrgyógyászhoz forduljon.

Mégis tudni kell, hogy a melanomák kétharmada bőrlencsétől, anyajegytől mentes bőrön jelenik meg.

A barna, lesült bőrszín természetes védelmet jelent.

IGAZ Az ultraviola B (UVB) sugárzás hatására a bőr megvastagodik kissé, hogy jobban ellenálljon a leégésnek és védelmet tudjon nyújtani a szervezet számára.

A barna szeplőfoltok a túlzott napozás hatására jelennek meg.

IGAZ Főként a világos bőrűeknél. De jegyezze meg azt is, hogy bizonyos esetekben a fogamzásgátló tabletták szedése is elősegítheti a szeplőfoltok kialakulását.

Pattanásos zsírtüszőgyulladás kezelése alatt tilos a napozás.

IGAZ Számos, a kezelés alatt alkalmazott gyógyszer "fényérzékeny". Például az A-vitamin tabletta vagy egyes antibiotikumok (a "ciklinek" családjába tartozók) ilyenek. Még komolyabb gyulladásos reakciókat válthatnak ki, és barna foltokat is okozhatnak.

 

A napozószerek

Teljes védőernyő nem létezik.

IGAZ Minthogy tévedés azt hinni, hogy a napozószerek teljes védelmet nyújtanak, valójában még a legjobb készítmények is csak az UVB sugárzást tudják 100%-ban megszűrni. Még nagyobb félreértés azt hinni, hogy bekent testtel addig maradhat valaki a napon, ameddig csak akar. Különösen veszélyes következményekkel járhat ez a tévhit a gyermekekre nézve.

A napozószeren jelzett faktorszám függvényében semmitől nem kell félni a napon.

HAMIS Amikor ön valamilyen napozószerrel védi magát az UVB sugárzás káros hatásaitól, nem kap védelmet az UVA sugárzással szemben. Ez utóbbi sugarak nem égetik a bőrt, viszont a mélyebb rétegekbe hatolnak, és ott okoznak kárt. Csökkenthetik a bőr rugalmasságát, ronthatják genetikai állapotát, elősegíthetik a bőrrák kialakulását. Továbbá minél többet tartózkodik valaki a napon, annál nagyobb a valószínűsége a roncsoló hatás kialakulásának.

El lehet tenni az egyik évben megkezdett napozószert a rákövetkező évre.

HAMIS Több, mint hat hónapja kezdte meg a napozószert? El lehet dobni, az bizonyára már megavasodott, ha nem is érezni az illatán. Már tele lehet mikrobákkal, és minden bizonnyal hiába keni magára, hatástalan lesz. Ha azonban megvásárolta a szert, de nem nyitotta ki, a gyártástól számított három évig megőrzi a minőségét, hacsak nincs ellenkező jelzés a flakonon.

A napozókrémek elsősorban a leégéstől védenek.

IGAZ A legtöbbjük olyan szűrővel rendelkezik, mely limitálja az ultraibolya sugarak bejutását a bőrbe. Az UVB sugarak felelősek ugyanis a leégésért. Az utóbbi időben gyártott, korszerűbb, drágább krémek UVA-szűrőt is tartalmaznak. Ezek már sokkal jobban ki tudják védeni a bőr öregedését, a napfoltok, a melanomák kialakulásának kockázatát.

El kell osztani kettővel a napozószer flakonján lévő, a védőhatást jelző faktorszámot, hogy a megfelelő védelmi fokozatnak megfeleljen.

IGAZ Ennek oka az, hogy általában kétszer-háromszor kevesebb napozószert szoktak felkenni, mint amennyit a gyártók javasolnak, illetve, mint amennyit a kozmetikai laboratóriumban kikísérleteztek. Ez utóbbi szerint 2 mm vastagon kellene felvinni a napozószert.

A kellő védelem eléréséhez minden alkalommal nagy mennyiségű napozószert kell felkenni.

IGAZ Az a probléma, hogy egy tubus krémet kellene felvinni a bőrre naponta, míg átlagosan másfelet szoktak használni a napozók - személyenként - egy nyári időszakban. Meg kell találni a középutat.

A szolárium "felkészíti" a bőrt.

IGAZ A minden előzmény nélkül, hirtelen bekövetkező, intenzív napozás mindenképpen árt a bőrnek. Ha tehát valaki a tengerpartra vagy a trópusokra készül nyaralni, helyesen teszi, ha két-három alkalommal, 10-15 perces szakaszokban elmegy a szoláriumba, hogy az erős napsugárzásra előkészítse a bőrét. Ezt a mesterséges napozást azonban évi néhány alkalomnál nem célszerűbb igénybe venni, mert az ultraviola sugár adagok (akár mesterségesek, akár természetesek) felhalmozódnak, és hátrányosan befolyásolhatják a bőr állapotát.

Az önbarnítók rákot okozhatnak.

HAMIS Az önbarnító krémek pusztán kozmetikai (smink) készítmények: csak a bőr felületét színezik be, és maguktól lejönnek a bőrről, négy-öt napon belül, a bőr természetes hámlásával együtt. Természetesen nem okoznak rákot, persze nem is kell az önbarnítóval bekent bőrrel erős napra menni.

[Forrás: Galenus]

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!