Fogyni akar? Akkor ne koplajon! – 3. rész

2167

Aránylag vékony a felsőtestünk, de annál terjedelmesebb a csípőnk, combunk, fenekünk, és egyes helyeken a narancsbőr is megjelent? Törekedjünk a mind kevesebb zsírbevitelre, valamint a sófogyasztás mérséklésére a vízvisszatartás (retenció) és a puffadás elkerülésére.

 

Mi legyen a tányérunkon, ha deréktól lefelé szeretnénk fogyni?

  • A diagnózis Aki deréktól lefelé akar fogyni, annak csökkentenie kell a só és a zyír fogyasztását!

Étrendünkben túl sok a zsír, a cukor, beleértve a keményítő tartalmú élelmiszereket, valamint a só sem kevés – ez utóbbi fokozza a szervezetben a vízvisszatartást, és növeli a narancsbőr kialakulásának esélyét.  Amellett nem elégséges a protein-, különösen a növényi fehérje-bevitel. Egyes esetekben azonban, ha fogyni akarunk, túl nagy adagokban fogyasztunk zöldségféléket, és ellenkező hatást válthatunk ki vele. Különösen a combunk erősödhet meg – ennek biokémiai okai vannak -, kellemetlen puffadás érzés kíséretében. Ezért fontos a retenció elleni küzdelem és a szervezet méregtelenítése.

  • Megoldások a táplálkozásban
  1. Fogyasszunk több proteint, mely felveszi a harcot a retencióval, és segít fenntartani az izomtömeget. Mégis, bizonyos mértékig korlátozzuk a vörös húsok fogyasztását, melyek savasítják a szervezetet, és akadályozhatják a fogyást. Helyettük részesítsük előnyben a sovány állati fehérjéket (pld. szárnyashús, hal) és főként a növényi eredetűeket (pld. hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonafélék).
  2. Főzéskor támaszkodjunk fokozottabb mértékben a fűszerekre (bors, curry, sáfrány stb.) és az aromás növényekre, melyek ízesebbé teszik az ételeket, anélkül, hogy sóznánk őket.
  3. Csökkentsük elsősorban a telített zsírok (sültek, szószok, zsíros felvágottak stb.) és az erősen sózott sajtok fogyasztását.
  4. Igyunk naponta kellő mennyiségű (másfél-2 l) vizet, de ne essünk túlzásokba. Kerüljük szervezetünk „hiper-hidratálását”, mely hajlamosít a retencióra.
  5. Őrizzük meg az evés élvezetét! Újítsunk ízletes receptekkel, színes zöldség-gyümölcs tálak készítésével. Figyeljünk arra, hogy ne ismételjük unásig a „jól bevált” menüt. Ne feledkezzünk meg az évszakok adta előnyökről táplálkozásunkban sem, így tegyük változatossá az étrendünket.

 

Hogyan változtassunk szokásainkon?

  • A profil

Ha úgy érezzük, érzelmi hiányunk van (amely akár korábbról is eredhet), gyakran evéssel „vigasztaljuk” magunkat, miközben nem marad el az édesség, a rágcsálnivaló, azaz a nassolás… Előfordul, hogy nemcsak nappal érzünk „evési kényszert”, hanem még éjjel is arra ébredünk, hogy ennénk valamit. Ami természetesen veszélybe sodorja az alakunkat. Sajnos ezt a problémát nem mindig tudjuk orvosolni, a rossz közérzet ellenére sem, amit egyrészt bűntudatunk, másrészt súlyfeleslegünk okoz. Mindez természetesen kedélyállapotunk és önbecsülésünk kárára válik.

  • Mit tegyünk a siker érdekében?

Járjunk el többet otthonról, gyakrabban látogassuk meg barátainkat, sétáljunk rendszeresen a szabadban, vagy akár csevegjünk a neten, telefonáljunk hosszabban, hogy figyelemelterelő tevékenységeinkkel legyőzzük az evési kényszert. Munkahelyen inkább kezdeményezzünk egy kis beszélgetést a kollégánkkal, ha nő a feszültség, vagy érzelmi gondunk van, semmint elővegyük a csokoládét a fiókból, vagy rohanjunk az iroda melletti édesség-italkiadó automatához. Segíthet átvészelni a „nehéz perceket”…
Tudatosan próbáljuk növelni önbizalmunkat, és mentálisan is kapcsolódjunk ki olyan hasznos gyakorlatokkal, mint pld. a jóga, vagy a meditáció.
Válasszunk csoportosan végezhető fizikai tevékenységet, amikor nem kell a középpontban lennünk, de eltelhetünk az együttlét és mozgás örömével. Ilyenek a különböző táncok: pld. a zumba, mely alkattól, kortól függetlenül ropható, továbbá hat a fáradtság és az evési vágy ellen.
– A kudarcainkon való rágódás helyett összpontosítsunk inkább kisebb-nagyobb sikereinkre, önmagunk folytonos alábecsülésének megszüntetése érdekében. Így fokozatosan javulhat önértékelésünk, aminek következtében végül nyitottabbak leszünk a külvilágra.
– Megoldás lehet az is, hogy – naplószerűen – írásban rögzítjük fejlődésünk apró állomásait. Egyrészt azért, hogy ne feledjük, hol és mikor voltunk sikeresek, másrészt szükség esetén azokban találjunk kapaszkodót.
– Ha főképp deréktól lefelé kívánunk fogyni, többek közt a rendszeres kerékpározás és úszás, valamint az akva-gimnasztika minden fajtája rendkívül ajánlott. Hat a narancsbőr ellen is, amellett izmosít.

Mindenütt fogyni kellene?

Akinek nem “kritikus zónái” vannak, hanemegyszerűen csak fogyni szeretne mindenhonnan, annak ajánljuk cikksorozatunk 4. részét!

 

Galenus