Hamis botox a piacon

1733

Több száz egészségügyi szakértőnek küldött figyelmeztetést az amerikai gyógyszerhatóság, amely szerint az érintettek által beszerzett botox veszélyes hamisítvány lehet.

Összesen több mint 350 orvosnak küldött figyelmeztetést az Amerikai Gyógyszer- és Élelmiszerügyi Hatóság (FDA) az érintettek által, kanadai forrásból rendelt botox injekciókkal kapcsolatban. A hatóság 2012 év végén küldte ki az értesítést, amely szerint az orvosok által rendelt tételek hamisak és veszélyesek lehetnek.

 

Az FDA szerint az orvosok a Canada Drugs nevű szállítótól rendelték a ráncfeltöltéshez használt készítményt, a cég azonban az FDA által nem elismert terjesztő, így termékei megbízhatósága nem garantálható. A hatóság kiemelte, aggasztó, hogy a Canada Drugs neve a múltban többször került összefüggésbe illegális és hamis rákgyógyszerek terjesztésével.

A gyógyszerhatóság figyelmeztetésében óva intette az orvosokat attól, hogy gyógyszerkészleteiket bizonytalan forrásból szerezzék be.

A hírről beszámoló Denver Post emlékeztet rá, hogy 2012 folyamán az FDA öt alkalommal adott ki külföldi forgalmazó által terjesztett, potenciálisan veszélyes készítmény forgalmazása miatt értesítést. Tavaly év elején a hatóság 19 orvosnak küldött értesítést arról, hogy hamis Avastin nevű rákgyógyszer lehet készletükben. Az Avastin, illetve Altuzan néven is terjesztett készítmény hamisítása ügyében további két alkalommal kényszerült figyelmeztetést kiadni a hivatal.

HENT