Ilyen a botulizmus – ne keverjük össze mással!

0
698

Nemrégiben nagy port karvart a szarvasgombás pesto okozta botulizmus, mely akár halálos kimenetelű is lehetett volna. Dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont belgyógyásza a betegség figyelmeztető tüneteire hívja fel a figyelmet.

Az ÁNTSZ nemrégiben közölt információja szerint a feltehetően Keksz Zsolt által készített szarvasgombás pesto súlyos megbetegedést okozott a világ több táján- Grúziában és Franciaországban három, míg Magyarországot egy botulizmus esetet regisztráltak.  Hogy valóban az érintett termék a felelős a problémáért, az ügyben még vizsgálat folyik.

 

Mi az a botulizmus?

A kolbászmérgezésként is ismert botulizmus egy igen ritka, ám veszélyes betegség, melyet a Clostridium botulinum talajbaktérium okoz. Mérge a bélfalon keresztül a vérbe jut, és az acetilkolin ingerületátvivő anyag  felszabadulását gátolva idegkárosodást, izombénulást okoz. Leggyakrabban rosszul hőkezelt húsokról jut be az emberi szervezetbe a baktérium – így általában disznóvágás után üti fel a fejét-, ám tévedés azt hinni, hogy növényi termékekben ne fordulna elő-  magyarázza dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont belgyógyásza.

 

Figyelmeztető tünetei:

  • zavaró szemproblémák: homályos/kettős látás, pupillatágulat
  • szédülés
  • szájszárazság, nyelési problémák
  • gyomorpanaszok, görcsök
  • bénulás

Életveszélyes

Sajnos a betegséget nem minden esetben egyszerű diagnosztizálni, mivel a bénulásos tünetek miatt sokan szélütésre gyanakodnak- mondja dr. Kapocsi Judit. Pedig a betegség felismerése és a mielőbbi gyógyszeres kezelés életmentő jelentőséggel bír, hiszen nem sok idő után az idegméreg a légzést és a szívműködést is károsítja, így megfelelő terápia nélkül akár halállal is végződhet az állapot.

Mit tegyen, ha a tüneteket észleli magán?

Amennyiben botulizmusra gyanakszik, mihamarabb forduljon orvoshoz, aki antitoxin segítségével közömbösíti a mérget, így megállítható az állapot romlása. Súlyosságtól függően hosszabb rehabilitáció lehet szükséges.

 

Figyeljünk a higiéniára!

Dr. Kapocsi Judit szerint bár ritka betegségről van szó, viszont nem lehet eléggé hangsúlyozni a megelőzés fontosságát! Mivel egy igen hőérzékeny baktérumról van szó, az ételek megfelelő hőkezelése kiemelt jelentőséggel bír, csakúgy, mint az alapos, meleg vízzel való lemosás, az esetleg szennyezett föld eltávolítása céljából.

Forrás: Trombózisközpont