Megpróbáljuk? Tippek a stresszmentesebb élethez 3. rész

Belevetettük magunkat a stresszes hétköznapokba? Nem feltétlenül kell így lennie. Saját gondolatvilágunkat áthangolva sokat tehetünk a nyugodtabb életért. Sorozatunk ehhez ad segítséget.

  • „Nehezemre esik visszautasítani egy meghívást. Pedig sokszor szeretnék otthon maradni, és pihenni.”

Jó tanács:
Tegye fel magának a kérdést: „Milyen okokra vezethető vissza, hogy nem tudok kitérni előle, ha meghívnak valahová? Igényem van valójában arra, hogy eleget tegyek minden meghívásnak, mert akkor az történik, amit elvárnak tőlem?” Valószínűleg ez utóbbi tartozik a fő okok közé, de törekedjék arra, hogy ne a másoknak való megfelelést tartsa szem előtt mindenekfelett.  Legközelebb mindenképp tegye mérlegre: a pihenésre van-e nagyobb szüksége, vagy arra az érzésre, hogy elégedett önnel a környezete – és aszerint döntsön!

  • „Azt szeretem, ha tökéletes rendben van a lakás, minden ragyog otthon – így szüntelenül csak rendet teszek és takarítok.”

Jó tanács:
Gondolkodjok el azon, hogy ez a fajta „megszállottság” mindig elégedettséget okoz-e önnek, vagy van úgy, hogy már stresszel jár. Ha ez utóbbiról van szó, ajánlatos, hogy egyes napokon hagyja a rendcsinálást és a takarítást, viszont fordítson két-három órát saját magára, kedvelt tevékenységeire. Legyen igényes magával szemben is, ne csak a környezetével… Kérjen segítséget a házimunkában a családtagjaitól – anélkül persze, hogy bűntudatot érezne. Amellett döntse el, mi az, ami szebbé tenné az életét, és dogozzon azon, kis lépésekben. Biztos, hogy a környezetében élők is profitálni fognak belőle!
Azonfelül lehet „gyakorolni” a rendetlenséget is! Engedélyezze magának, hogy nem tesz rendet egy napig, és az így fennmaradt időt pl. olvasásnak, zenehallgatásnak, sétálásnak, sportolásnak szenteli. Másnap valószínűleg észreveszi, hogy nem is olyan súlyosak a következmények… Az más kérdés, hogy tudatosítania kell magában: nem csak az ön feladata a rend és tisztaság fenntartása.

Galenus