Hitek és tévhitek a székrekedéssel kapcsolatban
A Boehringer Ingelheim Pharma sajtótájékoztatón mutatta be a világ legnépszerűbb hashajtóját, mely már kapható a patikákban.

A székrekedés gyakori probléma, főleg a nők körében. Ennek ellenére a problémával küzdőknek csak fele keres tünetei megszüntetésére hatékony megoldást, főleg azért, mert a székrekedéssel kapcsolatban számos megfigyelésen alapuló hiedelem és tévhit él a köztudatban.

Rosttal kezelhető a székrekedés?
Vizsgálatok szerint a rostszegény étrend nem okoz feltétlenül székrekedést és a rostok fokozott bevitele mindössze az esetek húsz százalékában jelent segítséget. Leginkább a betegség vagy a túlzásba vitt diéta következményeként kialakult kórosan kevés széklet esetén idéz elő a rost javulást. Normális mennyiségű széklet ürítésekor azonban a rost nem befolyásolja a vastagbél ürülésének mértékét.

Az elégtelen folyadékfogyasztás székrekedést okoz?
A kutatás ezt is cáfolja, mert ugyan a folyadékcsökkentés hatására a széklet tömege is csökken, de a tranzitidő nem nyúlik meg, a folyadékbevitel növelésével pedig a széklet tömege nem nő. Egyedül a kóros mértékű folyadékhiány okozhat székrekedést.

A mozgásszegény életmód székrekedést okoz?
A kutatás megállapította, hogy egészséges embereknél csak a mozgásszegény életmód hajlamosít biztosan a székrekedés kialakulására.

Egy új hashajtó, a Dulcolax® drazsé
A székrekedés megszüntetésében fontos tényező a megfelelő hashajtó használata. A Dulcolax tulajdonságait tekintve ideális megoldást jelent, mivel megfelel a legtöbb elvárásnak, amelyet a betegek a hashajtókkal szemben támasztanak. A gyógyszer speciális védőbevonata ellenáll a gyomorsav és a vékonybélnedv hatásának, így hatóanyaga javarészt a vastagbélben, vagyis a szándékolt hatás helyén szabadul fel. Fontos tudni, hogy tejjel vagy savközömbösítő készítményekkel együtt nem szabad bevenni a gyógyszert, mert azok idő előtt feloldhatják speciális bevonatát. A Dulcolax hatása gyengéd, nem drasztikus, normál adagban nem okoz hasmenést, ezáltal elektrolitvesztést és kiszáradást sem. Hatóanyaga, a biszakodil közvetlenül fokozza a vastagbél természetes mozgását, ezzel elősegítve az ürülési folyamatokat. A Dulcolax csökkenti a vízvisszaszívást, s ezzel növeli a széklet mennyiségét és javítja annak állagát. Hatásideje kiszámítható: hat-tizenkét óra. Mindez azt jelenti, hogy esti bevétel esetén reggelre biztosan jelentkezik a hatás. A készítmény nem irritálja a gyomrot. Alkalmazása biztonságos, mivel nem kerül jelentős mennyiségű gyógyszer a vérkeringésbe. Aktív hatóanyaga a vastagbélben szabadul fel, hatását a bél falában fejti ki, egyéb gyógyszerek felszívódását nem befolyásolja. A Dulcolax használata kényelmes és diszkrét, emellett praktikus is: könnyű lenyelni, mivel mérete kicsi, íze kellemes, doboza kis helyen elfér.

[Forrás: Boehringer Ingelheim Pharma]

A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!