Étrend-kiegészítőkkel a tél ártalmai ellen - 2. rész
Étrend-kiegészítő kúra-javaslatok.

Szünet nélkül fújjuk az orrunkat, kapar a torkunk, köhécselünk - nincs is ennél kellemetlenebb télvíz idején... Nem számítva a fejfájást, a hámló, kiszáradó bőrt, a bedagadt szemeket, melyek többnyire egyszerre érkeznek a fertőzésekkel.

És ha mindez még nem volna elég, amint a napok rövidülnek, egyre csökken a napsütéses órák száma, és már csak vastag pulóverbe, kabátba bújva léphetünk ki a szabadba, az erre az időszakra jellemző, egyfajta fáradtság vesz erőt rajtunk. Emellett kedvünk is a "padlón', és mindent sokkal sötétebben látunk, mint annak előtte. Határozzuk el hát, hogy idén jobban igyekszünk elkerülni, megelőzni ezeket a kellemetlenségeket. A stratégia: erősíteni az immunrendszert, hogy jobban felfegyverkezzünk a külső "támadásokkal" szemben.

Étrend-kiegészítő kúra-javaslatok 4 esetre:

1. "Állandóan náthás vagyok"

Ha egymás után elkapjuk a fertőzést, annak a jele, hogy szervezetünk védekező képessége nem elégséges. Ennek megelőzésére egész télen, novembertől márciusig a kellő állapotban tanácsos tartani a bélflórát (mely a belekben természetes körülmények között élő baktériumok összessége), hiszen 60-70í%-ban közrejátszik a természetes védelem, az immunrendszer kiegyensúlyozott működésének biztosításában.

A szervezet ellenálló képességének javítása:

- Probiotikumokkal
Egyes erjesztő enzimek táplálják a bélflórát, befolyásolják egyensúlyi állapotát, és segítik a védelmi rendszer erősítését a fertőzésekkel szemben. A probiotikumok élő, a bél szempontjából meghatározóan fontos mikroorganizmusokat tartalmaznak.

Kérjünk tanácsot gyógyszerészünktől, orvosunktól, aki az egyéni sajátosságoktól függően ajánl probiotikumot.

2. "Rossz a kedvem"

A fényhiány miatt télen bizony nem javul a kedélyállapot... A sötét, felhős, egyre rövidülő napok rendszerint azt eredményezik, hogy hajlamosak vagyunk a "lelombozódásra" és a borúlátásra. De addig is, amíg visszatér a tavasz, ragadjunk meg minden alkalmat, hogy kimenjünk a fényre, aminek hatására mindjárt jobban érezzük magunkat.

Az idegrendszer állapotának javítása:

- Ómega-3 zsírsavakkal
A halolaj jótékony, antioxidáns hatású, a vele dúsított táplék-kiegészítők kúraszerű alkalmazása ezért igen hasznos lehet. (A halolajból kivont tengeri DHA egy többszörösen telítetlen zsírsav, mely az idegrendszerhez egészséges állapotának fenntartásához szükséges.)
Ajánlott: halolaj alkalmazása. Tanácsos még egyidejűleg olyan antioxidáns készítmények szedése, melyekben A, C és E vitamin, szelénium és cink található. Ezeket azért kell társítani az ómeg-3 zsírsavvakkal, mert azoknak védelemre van szükségük a szabadgyökökkel szemben.

- Tengeri magnéziummal
Ez az ásványi anyag kedvez a relaxációnak és elősegíti az idegrendszer egyensúlyának helyreállítását. Emellett javítja az ellenálló képességet a stresszel szemben. Egyes tengeri (vörös) alga fajok gazdagok magnéziumban és nyomelemekben. Kivonatukat - komlóval, DHA-val kombinálva - előszeretettel alkalmazzák étrend-kiegészítő kapszula formájában.
Ajánlott: naponta. A szervezet tökéletesen asszimilálja, szemben a mesterséges eredetű magnéziummal, mely emésztési zavarokat okozhat. A magnézium társítható kalciummal, B6 és D vitaminnal, ami izomgörcsök, ingerlékenység, stressz, erős szívdobogás ellen is hat.

3. "Fáradtnak érzem magam"

Élénkség, lendület hiányát érzékeljük magunkon? Ügyeljünk tányérunk tartalmára és az táplálkozást kiegészítő készítményekre! A fáradtság mellett sápadtság, fázékonyság vagy hajhullás esetén is vashiányról vagy gyenge pajzsmirigy-működésről lehet szó. Forduljunk orvoshoz, ha a kúra 3 hete után nem áll be javulás.

Feszültség-oldás, tetterő/energikusság visszanyerése:

- C-vitaminnal
1-2 gr-ot szedjünk belőle naponta, több alkalomra elosztva a nap folyamán, mert a szervezetnek szüksége van tartalékai folyamatos újraépítésére. Válasszunk természetes C-vitamin forrásból előállított készítményt, mert annak eseteges izgató hatása nem akadályozza az alvást, így este is bevehető.

- "Dinamizáló" növényekkel
Ginzeng, guarana, gyömbér, acerola... Ezek a növények mind a letörtség, rossz kedélyállapot, energiahiány ellen hatnak, és gyorsan stimulálják a szervezetet. Igen hasznosak, ha hirtelen akarjuk "feldobni" magunkat.

- Vitamin- és ásványi anyag keverékkel
A szervezet számára nélkülözhetetlen, alapvető tápanyagok raktározásához és az energikusság tartós visszanyeréséhez vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok szükségesek.

Forrás: Galenus