Finomságok kenyérre kenve – receptekkel
Néha jól esik csak úgy bekapni pár falatot, ami még jobb, ha egészséges alapanyagokból készül. Tipp: a krémeket kenje teljes kiőrlésű kenyérre.

paprikaAvokádókrém

A recept eredete: A szombathelyi kórház főgyógyszerészétől, Olgitól kaptam.
Hozzávalók: 1 érett avokádó, majonéz, kevés citromlé, ízlés szerint só, bors, kevés mustár.
Elkészítés: Az avokádót félbevágjuk, kikanalazzuk és villával összetörjük. Elkeverjük a majonézzel, majd a többi hozzávalóval.
Ajánlás: Pirítósra kenve finom reggeli.

Paprikakrém

A recept eredete: Ez az egyetlen receptem, amit férfigyógyszerésztől régi kollégámtól, Zsoltitól.
Hozzávalók: 2 kg paradicsom, 2 kg pritaminpaprika, fél kg zöldpaprika, 1 kg hagyma, ezek mind kockára vágva, 6-8 db babérlevél, ízlés szerint só, bors, oregánó, kakukkfű, rozmaring, nátrium-benzoicum.
Elkészítés: A hozzávalókat fazékba tesszük, 3-4 órát főzzük, összeturmixoljuk és forrón üvegekbe töltjük. A tetejére szórunk egy kis tartósítót és száraz dunsztba tesszük.
Ajánlás: A kollégámék ketchup helyett fogyasztották, de szendvicsre kenve vagy húsok mellé is nagyon finom.

Padlizsánkrém

Hozzávalók: Padlizsán, vöröshagyma, pritamin- és csípős paprika, olaj fokhagyma, konzerv paradicsompüré, só bors, édes pirospaprika (őrölt), vaj, pirítós kenyér.
Elkészítés: A padlizsánokat megmosva kevés vízben tepsibe tesszük, a sütőben megsütjük, amíg a héja feketére nem változik.
Közben lábosban olajon apróra vágott vöröshagymát pirítunk, szintén apróra vágott pritamin- és kevés csípős paprikával, ízlés szerint fokhagymapéppel ízesítjük, belekeverjük a megtisztított sült padlizsánt és egy kis doboz konzerv paradicsompürét. Sózzuk, borsozzuk, őrölt pirospaprikával színezzük, bolondítjuk. Az egészet összefőzzük, majd kihűtjük. Vajjal és pirítós kenyérrel tálaljuk.

Forrás: Rendhagyó szakácskönyv, Patikusok receptjei / Galenus 2005