Egyéjszakás kalandok: pro és kontra
Egy amerikai kutatás szerint a diákok 81%-ának már életében egyszer volt egyéjszakás kalandja. Miért vált ilyen népszerűvé a könnyű, kizárólag a testi szerelemről szóló kaland?

A mostani társadalmi szabályok jóval megengedőbbek, mint akár 20-30 éve. Az emberek jóval szabadabban élnek, nem kell attól tartaniuk, hogy egy közösség erkölcsi ítélete bélyegez egy-egy görbe este után. A nőket sem szorítja már annyira a konvenció: pont ugyanakkora hévvel vethetik magukat az éjszakába, mint a férfiak. Elhalványulóban vannak a nemek megítélése közti különbségek.

 

Mit adhat az egyéjszakás kapcsolat?

 • Kötődés és ígéret nélküli szexuális kapcsolat

  Semmi ígéret, és semmi elvárás. Mély érzelmekkel átélt kapcsolatban a szex mintegy tükre a kapcsolatnak. Érzelmi egymásrahangoltság nélkül a szex sem működik. Az egyéjszakás kapcsolatban az érzelmek a háttérbe szorulnak, és az örömszerzés áll a központban.

 • Egy kis izgalom

  Az egyéjszakás kalandok többsége valaki idegennel jön létre. Ez önmagában nagyon sok meglepetést okozhat.

 • Változatosság gyönyörködtet

  Új partner, új élmények, új tapasztalatok.

 • Gyors kapcsolat

  Nincs randi, nincsenek hosszú beszélgetések. És, ha több napig tart, akkor már nem is egyéjszakás...

 • Elvárásnélküliség

  Egyéjszakás kapcsolatban az igények csupán a pillanatnyi örömről, örömszerzésről szólnak. Nem kell megfelelni semmilyen más elvárásnak, egyáltalán az idő sem elég ahhoz, hogy ezek kialakuljanak. Effajta felelőtlenség felszabadítón tud hatni, nyitottabbá tesz az újdonságokra.

 • Ágybéli őszinteség

  Egy érzelmekkel teli kapcsolatban bizalom és egymásrahangoltság kell ahhoz, hogy a párok sértés/sértődés/bántás nélkül tudják átbeszélni az ágybéli igényeket. N Az egyéjszakás kalandoknál nincsenek elvárások, nem kell annyira nagyon félteni a másik érzéseit, és emiatt hamarabb jön a kritika. Mivel a kaland csak a testi örömökről szól, nincs értelme titokban tartani, ha nem élvezetes egy-egy játék, vagy mozdulat.

 

Mit vesz el az egyéjszakás kapcsolat?

 • Mégis kötődés alakul ki

  Vannak, akik képtelenek érzelmi kötődés nélkül ágyba bújni egy másik emberrel. Ez manapság nem annyira a női tulajdonság, férfiak között is sokan vannak, akik erre érzékenyebbek. Előfordul az is, hogy a szexszel egy időben fejlődik ki az egyik félben a romantikus szerelem érzése. Az egyéjszakás kaland ekkor nem öröm, hanem önkínzatás.

 • Hamis önértékelés

  Előfordulhat az is, hogy a mások elcsábításával, megszédítésével nem annyira az szexuális öröm elérése a cél, hanem az önértékelés, önbizalom növelése. Ám ez téves ösvény...

 • Nem az, akinek látszódott

  Hatalmas meglepetések érhetik az embert: esetlenség, tapasztalatlanság, otrombaság, önzősség. Mindre fény derülhet az alkalmi légyott közben. És ezeket a helyzeteket kezelni kell.

 • Megcsalás

  Ha egyéjszakás kapcsolatba bonyolódik valaki, úgy, hogy stabil és szerető kapcsolatban él, akkor az bizony megcsalás. És mint minden megcsalás, ez is a kapcsolat teljes leamortizálását okozhatja, ha kiderül.

 • Felelősség, védekezés, betegségek

  Nincsenek elvárások, nincsenek ígéretek az egyéjszakás kapcsolatban. Ha valami balul üt ki, akkor azt kizárólag egyedül kell megoldani. Nem várt terhességgel, fertőzésekkel, gyógyítható és a gyógyíthatatlan betegségekkel egyedül kell megküzdeni. Az alkalmi szex sokkal nagyobb elővigyázatosságot kíván, duplán kell figyelni megfelelő védekezésre.

 • Megmagyarázhatatlan rosszérzés

  Előfordul, hogy az egyéjszakás kaland után valami nagyon rossz érzés hatalmasodik el. Lelkiismeret-furdalás, vágy, hiány, szomorúság - mind egyszerre kavaroghat. Lehet, hogy a tudatos fogadkozások ellenére (Ez csak játék...,  a csupasz örömnél többet nem jelent nekem..., megérte az élvezet) mégis kiderül, hogy az egyéjszakás kapcsolat nem várt érzelmeket hoz elő.


Galenus