A vérmérgezésről
Vérmérgezésről akkor beszélünk, ha a kórokozók a véráramba jutva elárasztják a szervezetet. Az általános gyulladás mellett a kórokozók termelte toxinok és a károsodott szövetekből felszabadult bomlástermékek, illetve a szervezetben extrém mennyiségben felszaporodó gyulladáskeltő alarmírozó citokinek is felelősek az életveszélyes állapot kialakulásáért.

A fertőzés hatására olyan, egy idő után túlzottá, szabálytalanná váló általános gyulladásos és véralvadási reakció indul be a szervezetben, mely végül a páciens halálát okozhatja. A szív, a tüdők, a vesék óriási megterhelése előbb-utóbb a kimerülésükhöz vezet, megesik, hogy mire sikerülne úrrá lenni a fertőzésen, a légzés, a keringés mondja fel a szolgálatot.

A szeptikus sokk az intenzív osztályon ápoltak és a sebészeti betegek egyik legrettegettebb ellensége. A világon naponta 1400 ember hal meg benne. Halálozási aránya még a legjobb kezekben is eléri a 35-40 százalékot!

A betegséget különböző fertőzések, köztük vírusok, gombák, baktériumok egyaránt előidézhetik. A kórkép lényege, hogy a kialakuló szepszis, vagyis vérmérgezés hatására aktiválódó immunrendszer működése kikerül a szervezet ellenőrzése alól. Ennek következtében olyan mértékben felerősödnek a szervezetben zajló - normális körülmények között a beteg gyógyulását elősegítő - gyulladásos reakciók, amelyek már károsítják a szervezetet. Ez végül is igen alacsony, a szövetek oxigénellátását, a vese és az agy működését már nem biztosító vérnyomáshoz, a vérkeringés összeomlásához, illetve véralvadási problémákhoz vezet. Ezek okozhatják a betegek halálát.


A szepszisnek három súlyossági fokozatát különböztetjük meg:

Egyszerű szepszis
Ez a fajta megbetegedés lehet akár influenza vagy egy vírusfertőzés következménye. Előfordulása nagyon gyakori, évente világszerte több millió ember betegedhet meg benne. Többségük nem igényel kórházi kezelést.

Súlyos szepszis
Minden ilyen beteg intenzív kórházi ellátást igényel. Súlyos szepszist azon betegeknél állapítanak meg, akiknél az alapbetegséghez még legalább egy szervrendszer elégtelen működése társul, tehát pl. gépi lélegeztetés tartja életben a beteget, vagy művese látja el a szükséges funkciókat. Miután ilyen esetekben létfontosságú szervek betegednek meg, az elhalálozás esélye sokkal nagyobb, globálisan mintegy 30-35 százalék.

Szeptikus sokk
Szeptikus sokk estében a szepszishez alacsony vérnyomás is társul, így a páciens nem, vagy nagyon nehezen reagál a kezelésre, ami többszervi elégtelenséghez vezet. Ezek a betegek azonnali intenzív ellátást igényelnek, halálozási arányuk rendkívül magas, 50-80 százalék körüli.

A szepszisben potenciálisan bárki, bárhol, bármikor megbetegedhet. A betegség akár sérülés, baleset, tüdőgyulladás, vagy bármilyen egyéb, a szervezetet erősen károsító esemény (erős feji ütés stb.) következménye is.

Adatok a szepszisről

Magyarország
2000 - 1421 szeptikus beteg, ebből 554 eset súlyos szepszis, szeptikus sokk
2001 - 1700 szeptikus beteg, ebből 658 eset súlyos szepszis, szeptikus sokk
Az itt közölt adatok a regisztrált betegek számát mutatják, azonban sok beteg nem is kerül be az intenzív osztályra, ezáltal nem regisztrálják szepszises betegként.
A szepszis mortalitása hazánkban 40-50 százalék között változott, míg a súlyos szepszisé 50-80 százalék volt.
Európa Európában évente 135.000 ember hal meg szepszisben az intenzív osztályokon, azaz Európában többen halnak meg szepszisben, mint AIDS-ben vagy mellrákban!
A súlyos szepszis mortalitása adekvát terápia esetén is 30-50 százalék!
USA Évente megközelítőleg 700.000 súlyos szepszis - a mortalitás 30-50 százalék, azaz évente 200-350 ezer ember hal meg.
Összehasonlításképpen: évente 500.000 stroke fordul elő, ebből 144.000 beteg hal meg.
A szepszissel összefüggésbe hozható halálozás meghaladja az akut coronariabetegségek mortalitását!

Kezdeti általános tünetei Láz, légzési nehézség, forróság érzet, bőrkiütés, gyors szívverés, általános gyenge közérzet, abnormális labor értékek. Az egyéb tünetek az infekció kiindulópontja szerint változnak.

Kapcsolódó anyagok:

A fertőzések és a fertőtlenítés

Szepszis és tények


[forrás: VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda]