Hogyan védekezünk?
Magyarországon a párkapcsolatok háromnegyedében a nőkre hárul a fogamzásgátlás feladata. Tény, hogy a nők által alkalmazható fogamzásgátlók eszköztára sokkal gazdagabb. A választáshoz a nők legtöbben nőgyógyászuk segítségét kérik, s az orvos javaslata alapján döntenek a legideálisabb védekezési módszerről.

A Presolution Kommunikáció, az Astarte Alapítvány és a GfK Hungária Piackutató Kft. átfogó, a nők fogamzásgátlási szokásaival foglalkozó internetes felmérése az Origo Női Lapozó és Szex rovataiban jelent meg. Az érdeklődők két hónapon keresztül válaszolhattak a feltett kérdésekre. A felmérést több, mint ezren töltötték ki.

A válaszadók 28%-a 21 - 25 év közötti, 27 - 27%-uk pedig 26 - 30 és 31 - 40 év közötti nő. A kitöltők háromnegyede tartós kapcsolatban él, ebből 38% férjezett, 27% hosszabb ideje jár valakivel, 19% élettársi kapcsolatban él.

Aktív szexuális élet

Majdnem minden második nő hetente két-három alkalommal él szexuális életet. 20% ennél többször, heti 4-5 alkalommal, vagy akár naponta is ágyba bújik kedvesével. Vannak persze kevésbé aktív párok is, (34%) akik havonta néhány alkalommal szeretkeznek, vagy még ennél is ritkábban.

 

Minden második nő elégedetlen jelenlegi fogamzásgátló módszerével

A kérdésre, hogy mennyire tartják megbízhatónak jelenleg használt fogamzásgátlási módszerüket, csupán a válaszadók fele válaszolta azt, hogy teljesen biztonságosnak a jelenleg alkalmazott védekezési formát.

A kutatásban résztvevők negyede szívesen próbálkozna új fogamzásgátlási módszerekkel. Egy részük nem tartja megbízhatónak jelenlegi módszerét, mások egyszerűen kíváncsiak a modern fogamzásgátlás általuk még nem ismert lehetőségeire. A felmérés adatai szerint a 30 év feletti korosztály teljesen nyitott az újdonságokra.

A nőgyógyász véleménye döntő

A válaszadók több mint fele (54%) a nőgyógyászával beszéli meg, hogy milyen módszert válasszon a fogamzás megelőzésére. Korcsoport szerinti megoszlásban ez leginkább a 30 év felettiekre jellemző. A fiatalabbak (25 év alatt) inkább barátnőjük véleményére hallgatnak, vagy a párjukkal beszélik meg, milyen eszközöket alkalmaznak. Minél komolyabb egy kapcsolat, annál jellemzőbb, hogy nőgyógyász által javasolt megoldást választanak a párok.

A válaszokból az is kiderült, hogy a nők partnerei általában nem kifogásolják az alkalmazott fogamzásgátlási módszert. Ha ez mégis megtörténik (6%), akkor ennek oka elsősorban az, hogy nem tartják biztonságosnak az adott módot (60%).

A kérdőívet kitöltők között legjellemzőbb fogamzásgátlási módszer a tabletta. 60% védekezik ilyen módon a nem kívánt terhesség ellen. Ezt követi 29%-kal az óvszer.

A választást jelentős mértékben meghatározza az iskolázottság, a társadalmi hovatartozás. A magasabb társadalmi státuszú nők nagyobb arányban választják a modern fogamzásgátlási lehetőségeket, mint a hormontapasz vagy a hüvelygyűrű...

A mobiltelefon figyelmeztet

A tablettát szedők közel 40 százalékánál előfordul, hogy elfelejti bevenni a pirulát. 51% "elfelejtette" ("nem tudom" választ adott), hogy elfelejtette-e valaha is bevenni a tablettáját, és csupán 10 százalék biztos abban, hogy még sosem felejtette el beszedni a gyógyszert. A nők több mint 80%-a igyekszik minden nap fix időpontban lenyelni a fogamzásgátlót, ebből 11% a mobiltelefonját állítja be, hogy az figyelmeztesse az adott időpontban...

A hormontablettával védekezők 14 százalékának semmilyen módszere nincs arra, hogy ne felejtse el bevenni a gyógyszert.

Jórészt a 30 év feletti, rendezett kapcsolatban élő, városlakó, illetve budapesti, felsőfokú végzettséggel rendelkező nőkre jellemző, hogy rohanó életmódjuk eltereli figyelmüket a napi adagolásról.

A kutatásban részt vevő nők konkrétan megjelölték azokat az okokat, amelyek miatt kimarad a tabletta: legtöbben váratlan eseményt (49%), vagy a rohanó, stresszes életmódot (39%) említették.

Havonta csak egyszer

Azok a nők, akik minimálisra szeretnék szorítani a védekezéssel kapcsolatos teendőket, túlnyomórészt (39%) helyileg alkalmazandó módszereket választanák. Közülük 20% védekezne a Magyarországon újdonságnak számító hüvelygyűrűvel, 19% pedig spirállal. A tabletta a második helyre szorult (35%), vélhetően azért, mert folyamatos odafigyelést igényel.

A válaszadók több mint fele (52%) szívesen kipróbálná az egyik legújabb fogamzásgátlási módszert, a hüvelygyűrűt, amely a tabletták biztonságát nyújtja úgy, hogy nem kell a mindennapi bevétel miatt aggódnunk. Egy teljes hónapon keresztül védettséget ad, és havonta egyetlen egyszer kell a nőknek - saját maguknak - a hüvelybe felhelyezni.

A választás szabadsága

A fogamzásgátlási szokásokat vizsgáló internetes kutatás egyik legfontosabb eredményeként kiderült, a legtöbb nő orvosa tanácsa alapján határoz a védekezési mód kiválasztásában. Egyértelműen igazolódott, hogy a modern életvitel korszerű eszközöket igényel a születésszabályozásban is. A választás szabadságát, a helyes döntés biztonságát az adja, ha a szakorvosok segítségével egyre többen ismerkednek meg a terhesség-megelőzés, a biztonságos védekezés legújabb módszereivel, hogy mindenki megtalálja az életvitelének leginkább megfelelő védekezési módot.

[forrás: PReSolution Kommunikáció]