Cannabis - bélbetegségre is
A cannabist a krónikus gyulladásos bélbántalmak ellen is be lehetne vetni - vélekednek kutatók. Ugyanakkor hangsúlyozzák: a cannabis elszívása határozottan nem a helyes út, ugyanis a joint-szívás egyes tüneteket akár erősíthet is - ahelyett, hogy segítene.

A Bath és a Bristol Tudományegyetem kutató megállapították, hogy nem csak az agyban, de a bélben is fellelhetőek cannabinoid-receptorok. Ez pedig azt jelenti, hogy a cannabist akár a krónikus gyulladásos bélbántalmak ellen is sikerrel lehetne alkalmazni.

A Nature-ben megjelent cikkben a szakértők arra is kitérnek, hogy Indiában és Kínában a cannabis hagyományos bélgyulladás elleni gyógykészítménynek számít.

A cannabis-kutatók már korábban is publikáltak arról szóló tanulmányokat, hogy egy joint bizonyos esetekben határozottan csökkentheti a gyomortájéki fájdalmakat. Ez indította arra a Karen Wright vezette teamet, hogy ezen állítások klinikai bázisának részleteit vizsgálja. Egyedül Nagy-Britanniában ugyanis 180. 000 ember van, aki bélgyulladásban vagy Crohn-betegségben szenved, ugyanakkor a terápia sajnos, nem megoldott, mivel nincs olyan gyógyszer, ami a betegséget teljes körűen kezelni volna képes.

A kutatóknak valóban sikerült CB1-cannabinoid-receptorokat találni a bélben. Valószínűleg e sejtek a felelősek azért, hogy a bél-nyálkahártya esetleges sérülésekor meginduljon a regenerálódás - tette hozzá a szakember. Ezt sikerült is modellálni az in vitro kísérlet során. A team megrongálta a bélsejteket, ezzel gyulladást idézve elő. Ezután szintetikusan előállított cannabinoiddal kezelték a kérdéses területet. Az eredmény: a sejtek hatására valóban megindult a gyógyulási folyamat.

A kutatók abból indulnak ki, hogy az egészséges bélben gyulladás kialakulása esetén az endothelsejtek termelni kezdik az endogén cannabinoidokat.

Korábbi tanulmányokban már megállapították, hogy az idegsejtekben található CB1-receptorok hatással vannak a bél motilitásra. A kutatók a jövőben a testazonos endogén cannabinoidrendszert szeretnék stimulálni, melynek szabályozási rendjét valószínűleg a krónikus gyulladások felborítják.

Karen Wright azt is hangsúlyozza, hogy a cannabis joint útján történő "fogyasztása" nem a helyes út, ugyanis Crohn-betegek esetében a szervezetbe ilyen módon bejutatott THC még erősítheti is a tüneteket.

Az eredmények mindazonáltal igen reménykeltők, így a szakemberek tovább folytatják ez irányú kutatásaikat.

[forrás: Galenus]