Görcsoldó tippek
Önnel is előfordult már, hogy egyszer csak derült égből villámcsapásként elkezdte húzni a görcs a lábát, vagy valamelyik más izmát? Bizony nagyon kellemetlen érzés, s sokszor nem is olyan egyszerű újra ellazítani. Vannak olyanok is, akiknél ez a kellemetlen tünet rendszeresen vagy akár naponta többször is előfordul.

Amikor izomgörcsről beszélünk, automatikusan a lábikragörcs vagy a lábfejgörcs jut eszünkbe. Hiszen szinte mindenki átélte már mindkettőt. De ezeken kívül még egész sor másfajta izomgörcs is létezik. Ezek is fájdalmasak, és komoly problémát okozhatnak. A görcs tipikus tünete a húzó, szúró, szaggató fájdalomérzet.

 

A görcs több óra hosszat is tarthat, ha nem tudjuk, hogyan is szabadulhatunk meg mielőbb tőle. Szerencsére azonban van mindenki számára gyors segítség: valamennyi izomgörcsre egy-egy gyakorlat.

Görcsoldó és izomlazító gyakorlatok

• Görcs az alkarban
Álljon lazán, tenyerét tegye össze mellmagasságban. Kézfejét fordítsa úgy, hogy ujjai a melle felé nézzenek, majd fordítsa vissza ujjait előre. Ezután nyújtsa mindkét karját oldalsó középtartásba. A gyakorlatot többször ismételje.

• Görcs a felkarban
Szorítsa ökölbe mindkét kezét, mellmagasságban nyomja erősen össze ökleit. Most fordítsa ökleit úgy, hogy azok mellétől távolodjanak, majd vissza. Egy másik gyakorlat: görcsbe rándult karján csuklóját fogja át a másik kezével, és próbálja meg kinyújtani.

• Görcs a combban
Ha combja elülső oldala görcsöl: álljon egyenesen vagy feküdjön az oldalára. Egyik kezével fogja át bokáját, és lábát hajlítva húzza közelebb testéhez. majd újra nyújtsa ki lábát. Ha a görcs combja hátsó részébe állt be: egy kézzel fogja meg az érintett láb ujjait, eközben nyújtsa ki a lábát. Közben másik kezével enyhén nyomkodja a térdét.

• Lábikragörcs
Fogja át az érintett láb ujjait, és húzza azokat erőteljesen a sípcsont irányába. Ha fekvés vagy ülés közben görcsöl be a lába, álljon fel, érintett lábával szilárdan álljon a talajra. Egy másik lehetőség: öklével ütögesse a vádli izmát vagy a talpát.

• Lábujjgörcs
Erőteljesen masszírozza át ujjait sorban, majd feszítse az ujjakat felfelé a térd irányába és vissza.

• Tarkógörcs
Üljön le egyenes háttal, karjait nyújtsa oldalsó középtartásba, és lendítve nyomja olyan hátra, amennyire csak tudja. Vagy: kezeit helyezze lazán tarkójára, végezzen könyökkörzést előre és hátra. Legalább tízszer ismételje. Vagy: ujjait fűzze egymásba és helyezze a fejére. Tenyerét fordítsa felfelé és nyomja olyan magasra, amennyire csak tudja. Lazítás után ismételje a gyakorlatot.

További hasznos ötletek

Gyakori izomgörcs esetén feltétlenül forduljon orvoshoz, mert más komolyabb elváltozás (izombetegség, idegrendszeri probléma, mellékpajzsmirigyhormon-zavar) is állhat a hátterében, s ezeket feltétlen ki kell zárni.

A görcsoldó gyakorlatok után (de lehet már előtte is) feltétlen javasolt egy lazító, meleg zuhany vagy az érintett izom intenzív masszírozása. Ha rendszeresen be szokott görcsölni valamelyik izma, jó, ha hetente egy-két alkalommal lazító illóolajos masszázsokra is elmegy.

A görcshajlam belsőleg is csökkenthető. Ha ásványianyag-, kalcium- vagy magnéziumhiány okozza, érdemes a gyógyszertárban kapható megfelelő készítményeket használni. Legtöbbször nem elég csak az egyik ásvány pótlása, ezért helyezzük előnybe a kombinált szereket.

Amennyiben vérkeringési zavar bújik meg a probléma mögött, keringésszabályozó hatású kenőcs és illóolajos masszázs (rozmaring, borsmenta, kámfor) nyújthat enyhülést. Nagyon sokat segíthet a rendszeres torna, séta, kocogás, előrehaladott problémák esetén pedig az ún. véroxigenizációs kezelés (HOT).

Keringésaktiválásra jó még a váltott zuhany vagy lábfürdő is. Ilyenkor az előzetesen már jól átmelegített testfelszínt rövid ideig lecsapatjuk hideg vízzel, majd újra átmelegítjük, és ezt 2–3-szor megismételjük.

Az egyik legjobb izomlazító a szauna. Ám ha előtte többet mozogtunk, sportoltunk, feltétlen igyunk utána ásványi sókban gazdag gyümölcslevet, ásványvizet, vagy vegyünk be ásványianyag-tablettát, mert a verítékezés és a sportolás során is sok kálium, kalcium és magnézium használódik el, választódik ki, s emiatt az amúgy is görcsre hajlamosaknál ez provokálhatja a bajt.

Több esetben a szövetek túlhűlése vált ki izomgörcsöt. Ezt a legkönnyebb kivédeni és kezelni: húzzunk fel még tavasszal vagy hűvösebb nyári estéken is melegebb zoknit vagy ruhát, vegyünk egy jó meleg fürdőt, vagy tegyünk az érintett területre meleg vízzel töltött gumitömlőt, s tartsuk ott, amíg a panasz nem oldódik.

Sok embernél a túlzott fokú stressz, testi, lelki túlterhelés fokozza a görcskészséget. Ilyenkor legjobb, ha megpróbálunk lazító gyakorlatokat végezni, veszünk egy kellemes aromafürdőt (citromfűvel és levendulával), illetve elmegyünk masszázsra.

A visszeres lábak görcsét lábtornával, vénás keringést elősegítő (pl. vadgesztenye-, varázsdió-, piócakivonatot tartalmazó) krémekkel, a lábak felpolcolásával, és tartós igénybevétel esetén fáslizással vagy gumiharisnya viselésével előzhetjük meg, illetve kezelhetjük.

Ha az izomgörcs ízületi betegséghez társul, izomlazító (mákmérget, kígyómérget, csípőspaprika-kivonatokat, mentolt, kámfort és eukaliptuszt tartalmazó) krémeket, masszázst, gyógyfürdőt (krémes vagy izotópos), elektroterápiát és gyógytornát ajánlunk.

Néha a lábak rossz statikai helyzete (lúdtalp, csípőficam stb.) idéz elő fájdalmas görcsöt. Ilyenkor feltétlenül vegyük figyelembe az ortopéd szakorvos tanácsát, végezzünk rendszeresen gyógytornát, és használjunk korrekciós talpbetétet.

dr. Balaicza Erika