„Télen csak úgy rakódnak rám a kilók…” – 3. rész

1725

Cikkünk előző részeiben beszéltünk arról, miért könnyebb télen néhány plusz kilót felszednünk, s miért olyan nehéz ezektől megszabadulnunk a jó idő beálltával. Most, az eddigiek mellé, adunk még néhány használható tippet, hogy ne rakódjanak ránk azok a kilók télen!

5. Nevessünk gyakrabban!

Mi lenne hatékonyabb orvosság a szürke, borús időre, mint a jókedv? Ritkán jut eszünkbe, de tanácsos elgondolkodnunk azon, kik tudnak megnevettetni minket. Szervezzünk velük baráti összejöveteleket, játsszunk vidám fejtörőket családtagjainkkal! Stresszoldó hatása mellett – egy amerikai tanulmány szerint – az őszinte, nagyfokú nevetés10-20%-kal növeli az energiafogyasztásunkat, és gyorsítja a szívritmust. Emellett csökkenti a vércukor-szintet, így korlátozva az inzulin-termelődést, mely elősegíti a zsírok raktározódását.

6. Levegőzzünk sokat, és ragyogó téli időben napozzunk!

Éjszakánként szervezetünk melatonint választ ki, mely a jó alvás előfeltétele. Ennek termelődése abbamarad reggel, amikor felkel a nap. Fényhiányos, téli napokon, korai sötétedéskor is termelődhet melatonin, és biológiai óránk felborul. Ezért alapvető fontosságú hidegben is kimozdulni a szabadba: munkahelyünkön profitáljunk a napos időszakokból, akár 10 percre ebédidőben, és tegyünk rövid sétát a napsütésben, hétvégeken pedig hosszabb kinttartózkodásra is lehetőségünk nyílik.

8. Testmozgás, futás, gyaloglás

Amilyen motiváltak vagyunk mozogni a szabadban, ha ragyogó időnk van, olyan hajlamosak vagyunk bezárkózni, amikor a hőmérő higanyszála lefelé tendál. A megszállott joggingolóktól, sportolóktól eltekintve így vagyunk ezzel szinte mindannyian. De a zárt szobában maradni egész nap, minimális testmozgás mellett, nem tesz jót testi-lelki egészségünknek. A fizikai aktivitás során kalóriát égetünk el, izmosítjuk, több oxigénnel látjuk el szervezetünket. És ami még fontos: a testmozgás endorfin hormont szabadít fel, amely jelentősen hozzájárul a jó közérzet kialakulásához. Vásároljunk hát lehetőleg a test melegét megőrző jogging ruhát, vagy több rétegben vegyünk magunkra meleg öltözéket – így felkészülve kevésbé leszünk hajlamosak lemondani a futásról, gyaloglásról a szabadban, és nagyobb kedvünk lesz egy időre félretenni az autót…

9. Próbáljuk ki a fényterápiát!

A melatonin termelődésének leállásakor a fényterápiás lámpák mesterséges fénye meggátolhatja a szezonális depresszió tüneteinek kialakulását, és annak kompenzálását bőségesebb táplálkozással. Fontos, hogy fehér fényt sugárzó lámpát válasszunk, amely infravörös- és UV-szűrővel rendelkezik. Az eredményesség érdekében forduljunk arccal a lámpa felé, megtartva az előírt távolságot, mely a lámpa erősségétől függ. Feltétlenül kövessük a használati utasítást, és előzetesen konzultáljunk orvosunkkal is.

 

Galenus