Top élelmiszerek: „Jó” növényi olajok, magvak

Szempont: kellemes ízhatás, hasznos zsírsavösszetétel

Ne tiltsuk ki az étrendünkből a zsírokat! Legalábbisne mindegyiket…. Kerüljük pl. a majonézt és más koktélmártásokat, de részesítsük előnyben a házi készítésű salátaönteteket, miközben használjunk fel ómega-3 zsírsavban gazdag olajokat (repce-, dió-, olívaolaj…).

Ezek ugyanis részt vesznek a zsírok raktározódása elleni harcban. Mondjunk igent még néhány egyéb olajra is, melyek lehetnek: len-, chia vagy kendermag-, mandula-, dió-, pisztáciaolaj… Bővelkednek növényi proteinekben és rostokban, a „jó zsírok” kiváló forrásai.

A GYAKORLATBAN
Korlátozzuk 2-3 leveseskanálnyi mennyiségre a napi olaj – fogyasztást az ételkészítéskor, ízesítéskor, és 1 leveseskanálnyira, ha olajos magvakról van szó.

Forrás: Galenus