Mankó az alkoholizmus elleni harcban

Magyarországon az alkoholizmus problémáról hozzátartozói szinten beszélni szégyen. Általában a betegek is a szövődmények miatt fordulnak orvoshoz és csak ritkán az alkoholizmus miatt. Ezeknek az embereknek segítségre van szükségük, hogy szembe tudjanak nézni a problémával és meggyógyulhassanak. Ennek a segítségnek több irányúnak kellene lennie. Fontos, hogy legyen egy támasz szervezet, ahová az a beteg rendszeresen el tud járni, meg tudja beszélni problémáit, pszichés támogatást kap, hiszen valószínűleg valamilyen megoldhatatlan társadalmi, családi, anyagi vagy más jellegű személyes probléma miatt vált alkoholfüggővé.

Egy főre jutó évi átlagos szeszes ital-fogyasztás

Alkohol fajta1990199819992000
Bor, liter 27,7 33,6 30,7 28,8
Sör, liter 105,3 69,3 69,2 72,9
Égetett szeszes italok, liter 8,5 6,3 6,2 6,5
Szeszes italok összesen, abs. liter 11,1 10,1 10,1 10,2

Azonban ugyanilyen fontos, hogy rendelkezésre álljanak, olyan gyógyszerek, amelyek segítenek leküzdeni az alkoholéhséget és ezáltal a függőséget csökkentve, erőt adnak ahhoz a folyamathoz, amelynek célja a végleges absztinencia. Az alkoholbetegeknek szánt tablettát az akut elvonási szak után 6-12 hónapig javasolt szedni. A hatóanyag csökkenti az alkohol utáni vágyat, az alkoholéhséget, gátolja azt az excitatorikus folyamatot. Ezen folyamatok helyreállításával képes az alkohol utáni sóvárgást csökkenteni, rosszullét vagy kellemetlen érzések nélkül.

Ha beteg gyógyszerre ráiszik, nem jelentkeznek azok az averzív tünetek, amik az eddigi terápiát jellemezték. Van olyan készítmény is, ami más neurogén szinten ható gyógyszerrel ellentétben, együttadható nyugtatókkal, és más psychotróp készítményekkel is.

PreSolution Kft.