Mi az a COPD?

A COPD ma a 4. leggyakoribb halálok világszerte. Évente több mint 3 millióan halnak meg ebben a senyvesztő tüdőbetegségben, annyian mint HIV vagy AIDS következtében. 2030-ra már dobogós helyezett lesz.

Megelőzhető a COPD?

Ma a COPD -t tekintjük a leggyakoribb és talán a legkönnyebben megelőzhető haláloknak, hiszen a dohányzás elkerülésével, valamint időben történő abbahagyásával a megbetegedések és a halálesetek túlnyomó többsége megelőzhető lenne.

Hazánkban kb 130 000 regisztrált COPD-s betegről tud a Tüdőgyógyász szakma, de a fel nem ismert betegek száma becslések szerint 5-600 000 tehető. A regisztrált betegek közül 13 000 ember már tartósan napi 14-24 órán át oxigén palackhoz kötve éli az életét.

A krónikus obstruktív tüdőbetegség tünetei:

A betegek 90%-a a dohányosok közül kerül ki, akik legalább 10-15 éven át dohányoztak, vagy dohányoznak jelenleg is.

Az első tünetek egyike a köhögés lehet, amelyet a dohányos a szenvedélyének a „természetes” következményének tart, holott már egy krónikus hörghurut jele. Orvoshoz csak akkor fordul, ha ő maga, vagy a környezete megelégeli mindezt – és ekkor még szerencséje is lehet, hiszen a köhögés egy korai jele a kórképnek.

A COPD másik megjelenési formája a tüdőtágulat vagy emfizéma. Az emfizémás beteg csak ritkán köhög, a betegség tünetmentesen alattomosan roncsolja a tüdőket. Gyakran a légzésfunkció fele is végérvényesen elveszett már, amikor a páciens először orvoshoz fordul. Az emfizémás COPD-s beteg elsősorban fizikai terhelésre, mozgáskor szedi nehezebben a levegőt. Nehézséget jelent neki elmenni a boltba, gyakran meg kell állnia, mielőtt felér az emeletre. A panaszok hátterében az áll, hogy a tüdők károsodása olyan mértékű, hogy azok nem tudják elegendő oxigénnel ellátni a szervezet sejtjeit.

A COPD-s betegek légzésfunkciója egyre gyorsuló ütemben romlik, közülük kerül ki a légúti rokkantak jelentős része, akik oxigénpalackkal élik le életük utolsó éveit. A legfontosabb, amit a betegek tehetnek, hogy tartós köhögés,vagy terhelés során jelentkező nehézlégzés esetén orvoshoz fordulnak.

Elsősorban a 40 év feletti aktív vagy egykori dohányosoknak kell erre a betegségre gondolniuk. A COPD diagnózisa egy gyors vizsgálattal megállapítható.

A COPD szűrővizsgálat és a kezelési lehetőség

Ilyenkor a betegek egy légzésfunkciós készülékbe fújnak bele. A gép által kiszámolt értékekből, és a műszer által kirajzolt görbéből a szakemberek el tudják dönteni, hogy a betegek légútjai mennyire károsodtak.

A COPD-s betegek légzésfunkciójának egyre gyorsuló romlását leginkább úgy fékezhetjük, ha a páciens végleg abbahagyja a dohányzást, és ha az orvos azt szükségesnek tartja, akkor rendszeresen használja az előirt gyógyszereit, amelyeket általában praktikus, kis méretű belégző készülékek formájában javasol a tüdőgyógyász.

A COPD-s betegeket minden évben javasolt beoltani influenza ellen, de célszerű megkapniuk a tüdőgyulladás leggyakoribb és legveszélyesebb kórokozói, a pneumococcusok elleni védőoltást is.

Oxigénnel Kezeltek Közhasznú Egyesülete
COPD-s Tüdőbetegek Egyesülete