A szűrővizsgálat fontos!

A szőlőcukor (glükóz) sejtjeink legfontosabb energiaforrása. Cukorbetegség esetén nem az a legfőbb probléma, hogy túl sok a vérben a cukor, hanem ellenkezőleg - túl kevés! Pontosabban a glükóz nem tud belépni a sejtekbe, s így a magas vércukorszint ellenére a sejtek éheznek. A cukornak a sejtbe jutásához egy hormonra, inzulinra van szükség, amelyet a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteinek úgynevezett béta-sejtjei termelnek.

Gyermek- és felnőttkori típus

A cukorbetegségnek két formája ismert: az I. típusú, gyermek- vagy fiatalkori inzulinfüggő és a II. típusú felnőtt- vagy "idős-" kori (általában 40 éves kor felett kezdődő) inzulintól független cukorbaj.

Az I. típusú betegség esetén a hasnyálmirigy nem termel elegendő inzulint. Ilyenkor tehát feltétlenül a hormon pótlására, inzulininjekcióra van szükség. A II. típusú cukorbetegségnél más a helyzet. A betegség elsősorban túlsúlyos, elhízott embereknél fordul elő. Ilyenkor a termelt inzulin nem elég hatásos. A cukorbetegek mintegy 80%-a tartozik ebbe a csoportba.

A fiatalkori cukorbetegségnél valószínű, hogy a kiváltó tényező egy vírus, mely elpusztítja az inzulintermelő béta-sejteket.

A felnőttkori cukorbetegségnél a kiváltó ok többféle lehet. Leggyakrabban az elhízás, de szerepe lehet benne a stressznek is.

Tünetek

Az I. és II. típusú diabétesznek a tünetei és a lefolyása is különbözik. A fiatalkori cukorbetegség sokszor heves, súlyos tünetekkel, néha kómával jelentkezik.

Ilyenkor a vércukorszint igen magas, s a szervezetben káros, mérgező anyagcseretermékek szaporodnak fel, amelyek eszméletvesztést is okozhatnak. A beteg lehelete acetonszagú, ami összetéveszthető az alkohollal. Ezért sajnos előfordul, hogy részegnek tartják az utcán eszméletlenül fekvő beteget, és nem hívnak idejében segítséget.

Mivel az I. típusú betegség inzulinkezelésre szorul, az inzulinnal kezelt cukorbetegség esetén ún. hipoglikémiás kóma is előfordul. Ennek az oka az, hogy a beteg az inzulint túladagolja, vagy ha az inzulin beadását nem követi idejében étkezés - a vércukorszintje hirtelen leesik. A beteg remeg, verejtékezik, néha zavartan, furcsán viselkedik. A rosszullét tömény cukor itatásával gyorsan megszüntethető, ennek hiányában a túlságosan alacsony vércukorszint is eszméletvesztést okozhat.

Ezzel szemben a II. típusú cukorbetegség tünetei gyakran sokáig észrevétlenek maradnak, vagy olyan jelentéktelenek, hogy a beteg nem fordul orvoshoz. Nő a vizelet mennyisége, a beteg gyakran szomjazik. Romlik a szervezet ellenálló képessége, ezért gyakoribbak a fertőzések, lassul a sebgyógyulás, a bőrön gyulladások, kelések, furunkulusok jelentkeznek. Pedig rendkívül fontos, hogy a cukorbetegséget idejében felismerjék, és megfelelően kezeljék. A kezeletlen vagy rosszul beállított cukorbetegség ugyanis súlyos szövődményeket okozhat: vesebetegséget, érelmeszesedést, alsó végtagi érszűkületet, elváltozásokat a szem ideghártyáján, melyek súlyos esetben akár vaksághoz is vezethetnek, valamint az idegrendszeri szövődményeket, melyek elsősorban a végtagokat érintik, zsibbadás, érzészavar, indokolatlan fájdalmak formájában.

dr. Valló Ágnes
belgyógyász