Inzulin: ultrarövidtől a hosszú hatásig

Kényelem és hatékonyság egyformán fontos

A cukorbetegség kezelése során az orvosi cél a normális vércukorszint elérése, ami segít megelőzni a szövődményeket. Legalább ilyen fontos azonban, hogy az alkalmazott terápia kényelmesen illeszkedjen az adott beteg életmódjához. A korábbi szokásokkal ellentétben, amikor az inzulinterápiát a lehető legkésőbbre halasztották, a mai szakmai álláspont szerint a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél korábban kezdik el inzulin alkalmazását.

Inzulin fajtái

Az inzulinnak számos fajtája van: ultrarövid-, rövid-, közép- és hosszúhatású. Az azonban mindegyikben közös, hogy használatuk - csakúgy, mint bármely engedéllyel forgalomba hozott gyógyszernek - abszolút biztonságos.

Ultrarövid hatású

Az ultrarövid hatású inzulinok már 15 perccel a beadás után elkezdenek hatni, maximális hatásuk fél-másfél óra múlva jelentkezik. Közvetlenül étkezés előtt, étkezés közben vagy rögtön utána szokták őket használni. Bár hatásuk 2-5 óra hosszat tart, ez arra nem elég, hogy az étkezések között végig egyensúlyban tartsák a vércukorértéket, ezért gyakran hosszabb hatású szerekkel kombinálják őket. Legnagyobb előnyük abban rejlik, hogy könnyen beilleszthetők az étkezések rendjébe és kivédik az evést követő vércukorszint-kiugrásokat.

Rövid hatású inzulin

A rövid hatású inzulinok - gyakran nevezik őket hagyományos inzulinnak is - a beadást követő fél óra múlva kezdenek hatni, legnagyobb hatásukat 2-4 óra múlva érik el. Étkezések előtt 30-45 perccel adva, csökkentik az étkezés okozta vércukor-emelkedést. Legfeljebb 8 órán keresztül tarthat a hatásuk.

Közepes hatású inzulin

A közepes hatású inzulinok adásának célja, hogy az étkezések között is egyensúlyban maradjon a vércukorszint. Az ilyen típusú szereknek, nagyjából 12 órával a beadás után, aktivitási csúcsuk van, és hatásuk 8-24 óra hosszat tart. Gyakran kombinálják őket rövid hatású inzulinnal.

Hosszú hatású inzulin

A hosszú hatású inzulinból 24 órán keresztül, egyenletes sebességgel oldódik ki a hatóanyag, ezáltal folyamatosabb vércukorkontrollt biztosít, így csökkentve a diabétesz okozta komplikációk előfordulását. Az egyenletes kioldódás miatt a sokak által rettegett, súlyos éjszakai hipoglikémia is ritka. A napi egyszeri inzulin kényelmesebb használatot biztosít.

*A1c-érték: Hemoglobin A1c (HbA1c)=A cukoranyagcsere működésére utaló laboratóriumi érték, mely a vérvételt megelőző 6-8 héttel előtti állapotot tükrözi.

Galenus

szív- és érrendszeri betegségek