Az Alzheimer-kór világnapja: szeptember 21.

4. leggyakoribb halálok az Alzheimer-kór

Európai felmérések szerint a lakosság megközelítőleg 5%-a szenved Alzheimer-kórban, ez az arány a 85 év feletti korcsoportban eléri a 20%-ot. Az Alzheimer-kór a korszerű iparral rendelkező országokban a 4. leggyakoribb halálok. Bár a halál nem közvetlenül az agy degeneratív elváltozása miatt következik be, a végstádiumra jellemző általános testi leépülést - a magatehetetlen állapotot - a kór okozza az agy pusztításával.

Magyarországon becslések szerint 160 000 Alzheimer-beteg él. Olyan betegségről van szó, amely nem kizárólag a beteget, hanem családját - legalább egy hozzátartozóját - is erőszakkal kiszakítja a megszokott életéből. Szemléletes megfogalmazásban az Alzheimer-kór "páros betegség", mert az esetek 75%-ában a házastárs, 15%-ában a gyermek, 5%-ában távolabbi rokon ápolja a beteget. Bár a kór lefolyása lassítható, súlyosbodása megállíthatatlan, így a gondozóra háruló terhek idővel egyre elviselhetetlenebbek.

A demencia nem az öregség veleljárója

A demens szó a latin mens-ből származik, amelynek jelentése elme, ész, értelem. A demens szó szerinti jelentése: értelemtől megfosztott. A demenciát a WHO a következő tünetekkel határozza meg:

  • az emlékezet olyan mértékű hanyatlása, mely ellehetetleníti a mindennapi önálló életvitelt,
  • a gondolkodásban, tervezésben, mindennapi cselekvésekben bekövetkező hanyatlás,
  • a környezetben történő tájékozódás beszukülése időben és térben,
  • érzelmi kontroll csökkenése, változások a társas viselkedésben.

A szellemi hanyatlás (demencia) nem természetes velejárója egyébként az öregségnek. A demencia tünetcsoport, mely hátterében az esetek 60-70%-ában az Alzheimer-kór áll.

Galenus

születési rendellenesség