Rabul ejtő jó barát

Amfetamin-származékok

Úgynevezett "parti drogok": speed, Extasy, XTC.

A speed fehér vagy szürkés színű por, vagy orron keresztül szippantják, vagy vénásan adják be maguknak alkalmazói. A tablettákat itallal veszik be.

A speed az idegrendszert stimulálja, ébren tart. Használója energikusabbnak, élénkebbnek érzi magát tőle. Fokozhatja a magabiztosság érzetet is. Már kis dózisban is okozhat hangulatzavarokat, ingerlékenységet, nyugtalanságot. Rendszeres használata alvászavarokhoz, idegrendszeri problémákhoz vezethet.

Cannabis

A leggyakrabban használt tiltott szer.

A marihuána valójában az indiai kender, mely a világ számos táján vadon nő. Magyarországon is megterem. Általában pipában, vagy dohánnyal összekeverve és cigarettává sodorva szívják. Belefőzhetik italba vagy ételbe is. A hasis a vadkender virágzó ágvégződéséből nyert gyantából készült szilárd, barna színű anyag.

Ha a légutakon keresztül jut a szervezetbe, gyorsan felszívódik. Hatására az ember ellazul, beszédessé, jókedvűvé válik, fokozódik a színek és a hangok iránti érzékenysége. A drog hatását a lelkiállapot nagyban befolyásolja. Előfordulhat, hogy a rosszkedvet fokozza, szorongást, depressziót okozhat. Fizikai függőséget nem alakít ki. Veszélye, hogy a marihuánát fogyasztók – a hatás fokozásáért – előbb-utóbb más kábítószereket is kipróbálnak.

Kokain

Erős stimuláns. Tiszta állapotban fehér por. Egy üveglapon csíkokba rendezik, majd egy csővé sodort papírlap segítségével orron át felszippantják. Hatására megnövekedik az önbizalom, csökken a fáradtság és a fájdalom iránti érzékenység.

A szer hatásának csökkenésével az eufóriát nyugtalanság, álmatlanság, hányinger követi. A rendszeres fogyasztók az alváshiány miatt ingerlékennyé, paranoiddá válhatnak. Könnyen kialakul a függőség.

Crack

A crack a kokain körülbelül mazsola nagyságú kristályai, amelyet cigarettadohányba keverve szívnak el.

Hatása a kokainéhoz hasonló, de annál intenzívebb és erősebb. Az eufória érzése csak néhány másodpercig tart, és olyan űrt hagy maga után, hogy szinte azonnal szükség van a következő adagra. Néhányan egész életükre a crack rabjaivá válhatnak.

Heroin

A tiszta heroin fehér por, amelyet a zöld mákgubó tejszerű folyadékából állítanak elő. Ha más anyagokkal keverik, színe barna lesz. Leggyakrabban intravénásan juttatják a szervezetbe.

Hatása szinte azonnal megérkezik, ez a "flash". Kellemes, álomszerű állapotot, a lebegés érzetét okozza.

Rendszeres fogyasztóknál hamar kialakul a hozzászokás és a függőség. Mivel a heroint általában különböző adalékanyagokkal keverik, és a használó nem tudja pontosan, milyen tisztaságú az adott anyag, fennáll a túladagolás veszélye.

LSD

A legelterjedtebb hallucinogén anyag. Rendszerint kis színes bélyeg" formájában terjesztik.

Hatására az érzékelés rendkívül felerősödik, megváltozik a külső ingerek befogadása. Az idő, tér, hangok és színek keltette élmények összekeveredhetnek.

A hallucinációk lehetnek rendkívül negatív élmények is, halálfélelemmel. Az adag mennyisége nincs összefüggésben a hatás erősségével, nem lehet előre tudni, hogy az agy miképp reagál a szerre. Mivel állandó izgalmi állapotban tartja az agyat, felboríthatja a központi idegrendszer egyensúlyát. Előfordulhat, hogy a szer használója soha nem tér vissza az "utazásról".

Galenus