Szellemi hanyatlás - antiepileptikumoktól

Tompaság, emlékezőtehetség csökkenése, mint mellékhatás

A Nemzetközi Epilepszia Iroda által megkérdezett, epilepsziában szenvedő betegek több, mint fele az antiepileptikumok mellékhatásának tulajdonítja a fellépő negatív tüneteket.

A megkérdezettek emlékező-tehetségük romlását is aggasztónak tartják; sokan arról számoltak be, hogy képtelenek nevek felidézésére vagy ismerős arcok beazonosítására. "Elvesztettem az önbizalmamat, úgy érzem, képtelen vagyok a nyilvánosság előtt beszélni és megtartani az előadásaimat, mivel tudom, hogy nehézséget jelent megtalálni az odaillő szavakat" – jellemezte állapotát egy epilepsziás beteg.

A betegek úgy nyilatkoztak, hogy tompultságuk megakadályozza őket tanulmányaik befejezésében, illetve abban is, hogy jól fizető állást találjanak, sőt, olyan alapvető dolgokban is, mint egy bevásárlólista memorizálása, vagy éppen a barátaik telefonszámának megjegyzése.

Nem csak a betegség okoz problémát

Az eredmények, melyek 425, négy európai országból származó epilepsziában szenvedő beteg megkérdezésén alapulnak, egyértelműen megerősítik azt a magát régóta tartó aggodalmat, mely szerint az epilepszia terápiájában használatos gyógyszerek negatívan befolyásolják a szellemi teljesítőképességet.

Hilary Mounfield, a Nemzetközi Epilepszia Iroda Európai Bizottságának elnöke elmondta: nagyon sok olyan epilepsziás emberről hallani, akiket nemcsak epilepsziás tüneteik, hanem az általuk szedet gyógyszerek is megnyomorítanak.

Az epilepsziásoknak - és orvosaiknak is - sokkal elővigyázatosabbnak kell lenniük, tekintettel arra, hogy az állapot koncentrációzavarokkal jár, illetve mert az álmosság és a fáradtság komolyan befolyásolja az élet minden területét. Mindezek miatt is nagyon fontos az, hogy betegségüket a lehető legjobban kezeljék.

A tanulmány szerint

  • a megkérdezettek 44%-ának meglehetősen vagy igen bonyolult megtanulni valami új dolgot;
  • 45%-uk úgy érzi, hogy eléggé vagy igen nagy mértékben lassú a gondolkodása;
  • a megkérdezettek 48% gyakran érzi magát közepesen vagy nagyon álmosnak vagy enerváltnak;
  • 48%-uk közepesen vagy igen levertnek, letargikusnak érzi magát a mindennapokban;
  • 67%-uk pedig arról számolt be, hogy az általuk tapasztalt mellékhatások meggátolják őket mindennapi tevékenységeikben, illetve céljaik megvalósításában.

Fontos beszélni az orvosokkal a mellékhatásokról

"A kutatások azt bizonyítják, hogy a mellékhatások óriási mértékben befolyásolják az epilepsziás emberek életét re. Mindazonáltal fontos, biztosítani a betegek számára a legjobb lehetőséget a rohamok kontrollálására" - nyilatkozta a BBC Online-nak adott interjújában a brit Epilepszia Akció Egyesület szóvivője.

"Mindenkit, aki valamilyen, a gyógyszeres terápia következtében fellépő mellékhatást tapasztal, arra szeretnénk ösztönözni, hogy beszéljen arról orvosával, és ha szükséges, a további lehetőségek feltárása érdekében forduljon specialistához."

"Az epilepsziások sohasem hagyhatják abba a gyógyszerek szedését orvosi felügyelet nélkül" - hangsúlyozta a szóvivő.

Nem megfelelő tájékoztatás

Egy, szintén az idén zajlott kutatás eredményei szerint sok epilepsziás beteg nem kap olyan tanácsokat, amelyek birtokában képessé válhatna állapotának javítására. Ebben a vizsgálatban összesen 197 beteget kérdeztek ki. A válaszadók közül minden második nyilatkozott úgy, hogy soha nem beszélt orvosával a gyógyszer okozta mellékhatásokról.
Háromból két betegnek senki sem említette, hogy állapota miatt esetleg nem lesz képes arra, hogy autót vezessen.

Az antiepileptikus gyógyszerek a betegség fő terápiás eszközei.

Arra szolgálnak, hogy megszüntessék azt az agysejti kémiai instabilitást, mely a túlzott mértékű elektromos aktivitásért, és az azok által kiváltott epilepsziás rohamokért is felelős.

A cél a rohamok megfékezése és a mellékhatások minimalizálása. Azonban ez sok esetben nem lehetséges, és a rohamok gyakoriságának és erősségének mérséklése válik elsőrendű feladattá.

Galenus

születési rendellenesség