Légcsőmetszés? Gégemetszés?

Mi is az a légcsőmetszés?

A légcsőmetszés olyan sebészi eljárás, amikor a gégében vagy az a felett levő légúti akadály miatt kialakult fulladásveszély elhárítására - legtöbbször átmenetileg - kis nyílást készítenek a légcső elülső falán, egy-két centiméterrel a gége alatt. Ebbe kívülről, tehát a nyak bőre felől hajlított műanyag vagy fém csövecskét, ún. légcsőkanült vezetnek be, és a beteg ezen keresztül kap levegőt.

A légcsőmetszés javallatai lehetnek sürgősségiek és egyéb, nem sürgősségi javallatok. Az előbbiek közé tartoznak a sérülések: a gége metszett, szúrt, esetleg lőtt sérülései, a gégeporcok törése vagy az ezekhez társuló vérömleny, a gége allergiás vizenyője stb. Oka lehet a kisgyermekek heveny szűkületet okozó gégebetegségei (a védőoltások általánossá válása óta szerencsére már ritka diftéria és a gyakori gégekrupp is idetartozik), valamint a felnőttkorban kialakuló súlyos gégegyulladás is.

A nem sürgős légcsőmetszések javallati köre igen széles: a kétoldali hangszalagbénulástól a hegek okozta szűkületig, a daganatos elváltozásoktól a légutakban képződő nagy mennyiségű váladék eltávolításáig számos indikációja lehet az eljárás alkalmazásának. A légcsőmetszés lehetővé teszi a hosszabban eszméletlen beteg lélegeztetését is.

Légcsőmetszés gyorsított eljárásban...

A légcsőmetszés - még sürgető szempontok mellett is - sebészi körülmények között, speciális szakképzettséget igénylő műtéti eljárás. Meg kell tőle különböztetni azt az elsősegélyként elvégezhető életmentő beavatkozást, ami a gége két porca, a pajzsporc és a gyűrűporc közötti szalag átmetszését jelenti - mely tehát ebben az értelemben nevezhető akár gégemetszésnek is. Az elsősegélynyújtó az ebbe a nyílásba bevezetett cső segítségével teszi lehetővé a heveny fulladás veszélyének elhárítását. Ez a beavatkozás is speciális tudást igényel - de értelemszerűen nem szükségesek hozzá műtői körülmények. Azonban az ily módon légcsőmetszett beteget haladéktalanul kórház kell szállítani, mivel az így kialakított nyílás csak rövid ideig tartható fenn, nem szólva a vérzés és a fertőzés veszélyéről...

A légcsőmetszésnél használt hajlított csövecskék, kanülök legtöbbször fémből készülnek, duplafalúak, ami megkönnyíti a tisztántartásukat. A külső csövet a belefűzött vászonszalaggal a nyakon rögzítik, míg a belső rész kivehető, átmosható, a beszáradt váladéktól megtisztítható. A légcsőkanülöknek speciális fajtái is ismeretesek. Ilyenek a szelepes kanülök, amelyek lehetővé teszik a belégzést, kilégzéskor ellenben a levegőt, legalábbis egy részét, felfelé, a gége felé terelve hangadást is lehetővé tesznek. A légcsőkanült rendszeresen, hetente kell cserélni, hogy ne ugyanott ingerelje a légcsőnyálkahártyát. A kanülcsere nem feltétlenül orvosi feladat, megfelelő ismeretek birtokában az ápolószemélyzet, illetve akár a beteg hozzátartozója is el tudja végezni.

dr. Votisky Péter
fül-orr-gégész szakorvos