Veszélyes bélvérzések

50 év felett a figyelmeztető tünet: véres székürítés, hasi puffadással, székelési zavarokkal (hasmenéssel vagy székrekedéssel váltakozó hasmenéssel). Fontos lenne tehát a rendszeres szurővizsgálat, amelynek kidolgozott rendszere van világszerte. Ugyanakkor ennek költségeit nem tudja egy ország egészségügye sem magára vállalni. Pedig a szűrés igen egyszerű.

A helytelen magyar táplálkozási szokások és az alkoholfogyasztás (főként a sör) szintén közrejátszanak a vastagbéldaganat kockázatának növekedésében. Az állati zsírban gazdag és rostszegény étrend hatására a koleszterinből és egyes epesavakból a bélbaktériumok olyan mérgező anyagcseretermékeket állítanak elő, amelyek elősegítik a daganat kifejlődését. Védő hatású a rostdús ételek és a keresztes virágú zöldségfélék (karfiol, káposzta, brokkoli) fogyasztása.

Rizikófaktor a gyulladásos bélbetegség

A gyulladásos bélbetegség két típusának, a fekélyes vastagbélgyulladásnak és az ún. Crohn-betegségnek tízéves fennállása után, ha a teljes vastagbelet érintik, szintén nagy a daganat kialakulásának rizikója. Ilyen esetben háromévente célszerű vastagbélvizsgálatot végeztetni. A gondozást emésztőszervi szakorvosnak kell irányítania.

Mikor kezdődhet?

E betegségek általában fiatalabb korban kezdődnek, de nemritkán látjuk időskori formáit is. Lényegük a vastag-, illetve vékonybél nyálkahártyájának ismeretlen eredetű gyulladása, amely fekélyek vagy polipszerű képletek formájában jelentkezik.

Fontos azonban e betegség fellobbanásának korai diagnózisa: hasi görcsök, fájdalmak, hasmenés, véres széklet, hőemelkedés a fő tünetei. Ha a beteg túl hosszú ideig nem kap megfelelő kezelést, súlyos szövődmények alakulhatnak ki. Ekkor már sebészi beavatkozásra kerülhet sor. Érdemes tehát odafigyelni, hiszen a korai diagnózis életmentő lehet.

dr. Székely György
főorvos