Az ekcéma

A gyulladás kiterjedése, a bőrön kialakuló válasz mértéke függ a beteg sajátos egyéni érzékenységétől, korától, általános egészségi állapotától és az érintett testfelszíntől is.

  • A hajas fejbőrön legtöbbször a hajsamponok, hajfestékek, hajszínezők, hajfixálók, a tartós hullám szoktak gyulladásokat kelteni.
  • Az arcon az arckrémek, szemfestékek (szemhéj, szempilla, szemöldökfestékek), szemcseppek, púderek, lemosók, alapozók, rúzsok, arckrémek, fémtárgyak stb. idézhetnek elő gyulladást, viszketést és ekcémát is.
  • A fülön a nem tiszta arany fülbevaló, a szemüvegkeret, a telefon kagylója, a le nem mosott szappan, a tavaszi napfény is okozhat bőrelváltozást.
  • A hajlatokban az izzadásgátlók, a kölnivizek, a parfümök, a szappanok, a mosószerekben levő optikai fehérítők, a fehérneműk lehetnek a gyulladás okozói.
  • A combokon és a lábszárakon a ruha anyaga (a farmer festékanyaga), a szőrtelenítés, a harisnyakötő, a lábon a lábbeli festékanyaga, a ragasztó, a cserzőanyag mind-mind túlérzékenységi gyulladást kelthetnek.

Ha idejében felfigyelünk e jelenségre és kihagyjuk vagy elkerüljük a kiváltó okot, a tünetek akár önmaguktól is rendeződnek, elmúlnak. Bizonyos esetekben csak az igen széles körű allergológiai vizsgálati sorok képesek megtalálni a kiváltó tényezőt.

Külön kell felhívni a figyelmet a vegyi anyagok okozta foglalkozási ártalmakra. Veszélyeztetett foglalkozásnak kell tekinteni az asztalos, a bőr, az elektromos és híradástechnika, az építő, a festő és mázoló, a fodrászat, a gumi és műanyag, a textil, a vas és fém és a gépiparban dolgozókat. Gyermekeink pályaválasztása előtt részletesen tájékozódjunk a pályát választó gyermekünk érzékenységéről és a választott pálya egészségkárosító hatásairól, ártalmairól. Gyakran megesik, hogy a választott szakmát el kell hagyni, hogy az elszenvedett és kialakult ekcémát tünetmentessé lehessen tenni, meggyógyítani.

Az endogén vagy a belső eredetű ekcéma (dermatitis atopica) egyes szerzők szerint az 5 év alatti gyermekek 5%-át is érintheti. Pontos kóreredete nem teljesen ismert, tisztázott. A táplálék-, illetve a tápanyag-érzékenység, a fokozott vegyianyag-érzékenység, bizonyos idegi, főleg az ún. stressz tényezők szerepelhetnek kóroki tényezőként, de az immunrendszer veleszületett működési zavara, hibája lehet a fő oka e túlérzékenység létrejöttének.

Galenus