Az immunrendszer támadása

A jellegzetes bőrelváltozások az arc bőrén, az orrszárnyakon kezdenek kialakulni, mindig szimmetrikusan. A nehezen gyógyuló, fájdalmatlan, vöröses, beszűrt, kissé hámló bőrelváltozás kezelés nélkül folyamatosan terjedhet. Keletkezhet lázzal, ízületi panaszok kíséretében, de olykor szinte valamennyi szervet is érintheti. A betegséggel összefügghetnek a bőr felszínének bevérzései, csalánkiütés, az ujjbegyek érzékenysége és élénkvörös elszíneződése, foltos hajhullás, olykor a kéz- és lábkörmök barázdáltsága. E csoportba sorolható a reumás láz, ami szerencsére napjainkban már egyre ritkábban fordul elő. A fiatalkorban nem kellően kezelt vagy elhanyagolt betegség mindig súlyos ízületi elváltozásokhoz vezet és több szerv károsodását is előidézheti.

A kötőszöveti rostokat és az ízületeket is érinti az a bőrzsugorodás, ami az ajkak összezsugorodásával, az arcbőr sorvadásával, kifejezéstelenné válásával és a kézujjak végeinek kihegyesedésével jár.

Az autoimmun betegségek sorába tartoznak a bőr hólyagképződéssel járó betegségei (szaknyelven: a pemphigus), amelyeknek igen sok változata van. Kialakulásuk, lezajlásuk ismert, de a pontos kóreredetük még ma sem tisztázott. Felismerésük, osztályozásuk és gyógykezelésük csakis kórházi környezetben lehetséges.

Legfrissebb ismereteink alapján a pikkelysömört is az autoimmun betegségek csoportjába sorolhatjuk.

A bőrbetegek közül csupán 7%-nak alakul ki ízületi panasza. Bizonyos esetekben az ízületi panaszokat követően alakulnak ki a térdeken, a könyökökön, a fejbőrön a típusos psoriasisos bőrelváltozások.

dr. Major Endre
bőrgyógyász