Szerencsétlen start

Oxigénhiány a szülés során

Vannak a testben olyan szövetek, amelyeknek a működése akár több órányi oxigénhiány után is helyreáll. Az agyban azonban már néhány perces oxigénkimaradás is helyrehozhatatlan károsodásokat okoz.

A szülés során sokszor előfordulhat oxigénhiány. Ennek oka lehet a szülést megelőzően az anya valamilyen betegsége (például magas vagy éppen alacsony vérnyomása, cukorbetegsége), de az is lehet, hogy valamilyen méhen belüli "hiba" vezet károsodáshoz. Ilyen a korai lepényleválás vagy a köldökzsinór csomója, előesése és korai leszorítása. Az elhúzódó szülés sem kedvez a magzat oxigénellátásának. Agyi oxigénhiányhoz vezethet az újszülött légzési vagy keringési betegsége is. Ezekben az esetekben a gyors és szakszerű orvosi beavatkozás megmentheti a gyermek életét, vagy megelőzhet egy életen át tartó betegséget. Nézzünk néhány példát!

Amikor gyorsan kell cselekedni

A szülés közbeni lepényleválás súlyos vérzéssel járhat, ami mind az anyára, mind a születendő magzatra is életveszélyes. Hasonló vészhelyzetet jelent a magzat számára a köldökzsinór-előesés is. Ilyenkor a legfontosabb: sürgősen, perceken belül elvégezni a császármetszést, ami az anya és a magzat életét is megmentheti. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy többek között ezért is elgondolkodtató a manapság egyre divatosabbá váló otthoni szülés. Hiszen ilyen vagy hasonló komplikáció fellépése otthon, egy lakásban lehetetlenné teszi a gyors beavatkozást!

A születéskor elszenvedett oxigénhiány következménye agyvérzés vagy az agyszövet elhalása lehet. Az ilyen újszülöttek mindenképpen intenzív orvosi ellátásra szorulnak, hiszen súlyos betegségek, légzési, keringési zavar is felléphet náluk, időnként idegrendszeri görcsök jelentkezhetnek.

Maradandó károsodás kezelése

A legsúlyosabban sérült betegek egy része a gondos és szakszerű orvosi ellátás ellenére sem éli túl az újszülöttkort, a túlélők másik része viszont minden későbbi következmény nélkül gyógyul. Jelentős hányaduknál azonban sajnos különböző súlyosságú, maradandó idegrendszeri károsodás alakul ki. Ezekre a gyermekekre jellemző az erősen fokozott izomfeszesség, az alsó végtagokban az úgynevezett keresztezett lábtartás. Legtöbbször a kéz izomtónusa is fokozott, ezért a gyermek a finom műveletek elvégzésére alkalmatlanná válik.

A gége és az arc beidegzési zavara következtében a sérült gyermekeknek gyakran vannak nyelési problémáik, és ha meg is tanulnak beszélni, beszédük elkent, nehezen érthető lehet. Az ilyen gyermekek nagy részének a szellemi képességei is többé-kevésbé sérülnek. Vigyázat! Akad olyan gyerek is, aki szellemileg ép, csak az előbb említett mozgászavar, elkent beszéd miatt tűnik értelmi fogyatékosnak. A születés körüli idegrendszeri sérültek között jóval gyakrabban fordul elő epilepszia is.

A már kialakult idegrendszeri sérülésnél döntő a korai diagnózis és a korán megkezdett szakszerű kezelés. Ezzel lényeges javulás érhető el, sokszor még reménytelennek tűnő esetekben is. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy ezek a beteg babák egészséges társaiknál sokkal több törődést, figyelmet igényelnek, másképp nincs esélyük a gyógyulásra.

Eredményesen fejleszthetők a gyermekek

A sérült csecsemők gyógykezelésében különösen jó eredményei vannak a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet neurohabilitációs osztályának. Nagyobb gyermekek kezelésével a Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézete (a Pető Intézet) foglalkozik. Ma már különböző civil szervezetek, alapítványok is igen eredményesen törődnek a beteg gyermekek korai fejlesztésével és mozgásterápiájával.

dr. Boross Gábor

születési rendellenesség