Babaúszás

Miért jó a babaúszás?

Egyik előnye, hogy a víz könnyű közegében olyan mozgások elvégzésére is rá lehet venni a babát, amire kemény talajon még képtelen lenne. Mivel fiatal csecsemőkorban az agy legfontosabb tanulási funkciója és teljesítménye a mozgás, ezért bonyolultabb úszó mozdulatok elvégeztetésével visszahatunk, gyorsabb fejlődésre bírjuk az agyat.

Vizsgálatokkal igazolták, hogy az úszáson részt vevő babák hamarabb érik el ugyanazokat a fejlődési lépcsőfokokat, mint "szárazföldi" kortársaik. A fiatal korban kezdett "sport" miatt fokozódik a babák ellenálló képessége a különböző fertőzésekkel szemben is. Sőt azt is kimutatták, hogy a babaúszáson részt vettek könnyebben létesítenek emberi kapcsolatokat, mint kortársaik.

Másik érvként szokták említeni, hogy ha elég korán kezdjük a babákat vízbe meríteni, akkor sokkal hamarabb fognak megtanulni úszni. Ennek sajátos oka van. Születés után fél évig létezik egy speciális reflex, a búvárreflex. Ez azt jelenti, ha víz alá merül a baba, lezárja orrát-száját, hogy ne jusson be oda víz. Ha belegondolunk, ez logikus is: még pár hete az anyaméhben pontosan ilyen körülmények között létezett a kicsi.

A búvárreflex normál helyzetben, ha nem teszünk ellene semmit, féléves korra eltűnik. Ekkor már, ha egy gyermeket víz alá nyomunk, bizony félrenyel és köhög. Ha viszont a babaúszást pár hónapos korban elkezdjük, a reflex készség szinten fennmarad. Az ilyen babák nem félnek a víztől, automatikusan visszatartják a lélegzetüket. Logikus hát, hogy valóban gyorsabban fognak megtanulni úszni.

A babaúszás hívei nem csak a fenti praktikus jellegű érvek miatt szeretik a foglalkozást. Szerintük a babaúszáson részt vevő baba, mama, papa sokat gazdagodik a vízközelség élményétől, ami életre szóló élmény.

Ellenérvek

Az említett mozgásfejlődési előny sok szakember szerint nem feltétlenül üdvözlendő. Azzal, ha a babát rávesszük a vágtató tempójú fejlődésre, és hamarabb tanítjuk meg állni, járni, ülni, úszni, még nem biztos, hogy felnőttkorukra "okosabbak" lesznek. Az sem egyértelműen jó, hogy ha egy baba szárazföldön még csak átfordulni szeretne, a vízben ennél már sokkal előrébb jár. Ugyanis a felgyorsult fejlődés nem hagy számára elég időt az adott szinten lévő mozgások begyakorlására. Ezenkívül még a fül-orr-gégészeket említhetjük mint a babaúszás esküdt ellenségeit: ők találkoznak az uszodavíz által okozott különböző fülbetegségekkel, hallójárat- és középfülgyulladással.

A medencékben más fertőző betegségek is leselkednek a babákra. Ezért nagyon fontos, hogy figyeljünk a megfelelő higiénia betartására. Alapkövetelmény, hogy a babák vizébe a foglalkozás után mások ne menjenek, a víz legyen fertőtlenítve, de ne túl sok klórral, mert ez fiatal csecsemőkorban veszélyes lehet (létezik speciális fertőtlenítőszer a babamedencék számára). A víz általában 30 °C körüli legyen. Ez alatt megfáznak a babák, 30°C felett meg túlzott szaporodásnak indulnak a baktériumok.

dr. Kállay Krisztián

születési rendellenesség