Mindig beteg a gyerek – Immunhiányos?

Akár három héten át is gyógyul

Szinte alig találunk olyan bölcsődei vagy óvodai csoportot, ahol ne lenne néhány náthás, köhögő kisgyerek. Áltatában ennek nem a szülők hanyagsága az oka. Ahhoz ugyanis, hogy ezek az – egyébként nem súlyos – betegségek tökéletesen meggyógyuljanak, 1-2, sokszor 3 hét is szükséges. Azt pedig nem sok szülő tudja megtenni, hogy ennyi ideig otthon tartsa gyermekét.

Évi 8-10 alkalommal is lehet beteg

Az esetek döntő többségében ilyenkor szerencsére nincs immunbetegség a háttérben. Jó tudni, hogy ha egy óvodás gyermeknek évente 8–12 alkalommal zajlik heveny, maradandó károsodást nem okozó, enyhe lefolyású, a szokásos terápiára jól gyógyuló fertőzése, az normálisnak mondható.

Csak a serdülőkorban éri el a felnőttkori értékeket

Az immunrendszer folyamatosan érik. Születéskor az újszülött vérében minimális mennyiségű immunglobulin található, ennek nagy része pedig az anyából származik, s az első élethetekben lebomlik. Ilyenkor normálisan is immunhiányos állapot jön létre. Az immunglobulinok termelése fokozatosan indul be a csecsemőben, s az iskoláskor táján már megközelíti, de csak a serdülőkorban éri el a felnőttkori értékeket.

Biztos, hogy ennyire alacsony az immunglobulinszint?

Amikor laborvizsgálatok történnek, az immunglobulinszintek csak akkor értékelhetők, ha a kor szerinti normálértékekhez viszonyítunk. Vannak laboratóriumok, ahol a felnőttkori normálértékek szerepelnek, s ilyenkor a nagy eltérések miatt óriási riadalom támad a családban. Pedig még a korcsoportos normálértékektől való eltérés sem mindig ad okot aggodalomra. Mint a gyermek fejlődése során minden területen, így az immunrendszer érésében is nagy egyéni különbségek vannak.

Immunhiány: nagyon ritka

A szervezet védekezésében számos sejtféleség, többféle immunglobulin játszik szerepet. Az immunrendszer elváltozásai lehetnek veleszületettek és szerzettek is, s szerencsére ritkán fordulnak elő. Ha felmerül az immunbetegség gyanúja, szakorvosi kivizsgálás szükséges.

Mikor gondoljunk immunbetegségre?

 • Ha a családban már előfordult súlyos immunbetegség.
 • Ha az első kötelező védőoltások súlyos szövődményekkel járnak.
 • Ha a betegségek szokatlanul súlyosak (agyhártya-, agyvelőgyulladás, csontvelőgyulladás, ismétlődő tüdőgyulladás, gennyes ízületi gyulladás, bőrgyulladások, véráramfertőzés, tályogok jelentkeznek).
 • Ha elhúzódó, súlyos hasmenés zajlik.
 • Ha kiterjedt, súlyos gombás fertőzések alakulnak ki.
 • Ha olyan kórokozó okoz fertőzést, mely általában nem okoz betegséget.
 • Ha a betegségek kezelésre nem reagálnak, elhúzódóak vagy krónikussá válnak.

Tanácsok

…hogy az egyébként egészséges gyermek minél kevesebbet legyen beteg?

 • A csecsemő 6 hónapos koráig csak anyatejet kapjon!
 • Ne sürgessük a közösségbe adást!
 • Mozogjon, sportoljon sokat a gyermek, lehetőleg friss levegőn!
 • Ne öltöztessük túl a gyermeket! A hálószobában ne legyen 20–22 °C-nál melegebb!
 • Táplálkozzon változatosan, fogyasszon sok vitamindús zöldséget, gyümölcsöt!

A gyermek immunrendszere fokozatosan érik. Megpróbálkozhatunk immunerősítő szerekkel (receptre kapható, kúra formájában alkalmazandó, a leggyakoribb fertőzések elleni védelmet erősíti), de csodaszerek sajnos nincsenek. Ha kizárhatók a súlyos immunbetegségek, biztosak lehetünk benne, hogy a gyermek a kezdeti nehézségek után ellenállóbbá válik, s iskoláskorára sokkal ritkábban lesz beteg.

Dr. Kaszó Beáta
Allergológus és klinikai immonológus