A vérnyomáscsökkentő gyógyszerek fontosabb mellékhatásai

Példaként felsorolunk néhány olyan mellékhatást, ami gyógyszerváltáshoz vezethet, illetve néhányat, amelyet érdemes elviselnie a hatékony vérnyomáscsökkentés érdekében. A vérnyomáscsökkentő hatás mellett tehát mindenképpen figyelembe kell venni az életminőség változását is.

Az itt felsorolt mellékhatáslista ne rettentse meg!

A vérnyomáscsökkentő szerek ritkán okoznak súlyos panaszt, csak minden tizedik-huszadik beteg esetében. Sokszor elegendő az adott gyógyszerből kevesebbet adni, és a panasz elmúlik. Tehát pusztán a mellékhatások okozta panaszok miatt ritkán kell más gyógyszert adnunk. Ugyanakkor fontos ismernünk ezeket a panaszokat, hogy védekezni tudjunk ellenük, és ha valóban szükséges, megváltoztassuk a kezelést. Az enyhébb panaszok gyakrabban jelentkeznek (különösen a fáradékonyság), de szerencsére inkább átmenetiek, ritkán zavarják a normális életvitelt.

Ezután lássuk a szigorú listát! Milyen panaszokat okozhat önnek gyógyszere az orvosa jószándékú segítsége ellenére?

A legfontosabb, biztosan jelentkező és átmeneti panasz a kezelés megkezdésekor a fáradékonyság, gyengeségérzés, a teljesítőképesség csökkenése. Ennek az a magyarázata, hogy szervezete fokozatosan alkalmazkodott a lassan kialakuló magasabb vérnyomáshoz. Határozottabb vérnyomáscsökkentéskor egy ideig még nem optimális a keringés szabályozásának kellő gyorsaságban és mértékben való alkalmazkodása az új helyzethez. Lehet, hogy normálisan fel sem tűnik, csak azt veszi észre, hogy a megerőltető helyzetekben gyorsabban és jobban elfárad. Ekkor semmiképpen ne hagyja abba a gyógyszer szedését! Szervezetének néhány hétre van csupán szüksége ahhoz, hogy az évek alatt kialakult magas vérnyomásról újra átálljon, alkalmazkodjon a normális vérnyomáshoz, és az alacsonyabb vérnyomáson is tudja biztosítani szerveinek a megfelelő véráramlást, így teherbíró képessége hamarosan helyreáll.

Gyakran tűrhetetlen panaszok:

 • Impotencia, libidócsökkenés (vízhajtók, esetleg a béta-receptor-blokkolók is okozhatják nagyobb adagjaikban),
 • Köhögés (gyógyszerrel sem csillapítható, az angiotenzin-rendszerre ható gyógyszerek egy alcsoportja, az ún. ACE-gátló szerek).
 • Egyes szerek nagyobb dózisban ritkán lidérces álmokat is okozhatnak (propranolol), illetve az alvás álmodási periódusát (az ún. REM-fázist) csökkentve nem pihentető alvást okozhatnak (pindolol).
 • Egyes gyógyszerek esetén, az első gyógyszerek bevételekor, rendkívül ritkán kiütések jelentkezhetnek, esetleges nehézlégzéssel. Ebben az esetben azonnal forduljon orvoshoz, és hagyja abba a gyógyszer szedését!
 • Nagyon ritkán romolhat az általános közérzet (metildopa, propranolol alkalmazásakor).

Elviselhető, gyakran csak átmeneti panaszok:

 • szédülés,
 • fáradékonyság,
 • fejfájás,
 • szívdobogásérzés,
 • émelygés.

Ezek bármely gyógyszer szedése után jelentkezhetnek, sokszor csak átmeneti panaszként, a kezelés első néhány napjában, hetében.

A határok természetesen nem élesek, hiszen az elviselhetőnek tartott panaszok is indokolhatnak gyógyszerváltást, ha erősek, és nem csak átmenetiek, illetve a tűrhetetlen panaszok is jelentkezhetnek enyhe formában, elviselhetően.

Tudja-e, hogy az orvosok miért alkalmaznak inkább gyógyszerkombinációt az első alkalmazott szer maximális dózisa helyett?

Mert a gyógyszerhatás kisebb adagban jóval nagyobb, mint a mellékhatás. Az adag növelésével a kívánatos hatás kevésbé fokozható, míg a mellékhatások jelentősen nőnek. Így két gyógyszer kisebb adagban adva (két „irányból”, két „támadásponttal” is hatva) jobban csökkenti vérnyomását (a vérnyomásemelkedés is több támadásponttal érvényesül), mégis kevesebb mellékhatást okoz, mint bármelyikük egyedül adva, nagy dózisban.

Laborvizsgálattal ellenőrízhető mellékhatások

Fontos még megemlíteni azokat a gyógyszerhatásokat, amelyek nem okoznak panaszt, de orvosi ellenőrzést igényelhetnek. Ilyenek például azok a laborvizsgálatokkal kimutatható eltérések, amelyek a későbbiekben rövid vagy hosszú távon befolyásolhatják betegségét.

Bizonyos gyógyszerek ugyanis

 • emelhetik a vér koleszterin- és trigliceridszintjét;
 • ronthatják állapotát, ha cukorbeteg, illetve erre kialakulóban lévő hajlama van (ún. csökkent inzulinérzékenység állapota);
 • fokozhatják meglévő köszvényes panaszait is.

A vízhajtók alkalmazásakor, vagy vesebetegekben a gyógyszer beállításakor, vagy a betegség változásakor folyamatosan érdemes ellenőrizni a káliumszintet, mivel akár alacsonyabb, akár magasabb a normális értéknél, az káros lehet egészségére.

Dr. Dobson Szabolcs A magas vérnyomás gyógyszerészi gondozása című könyvéből.
A könyv megvásárolható: http://www.galenus.hu/index.php?modul=szakkonyv