A psoriasis lézeres kezelése

A 20. század előtt a pikkelysömörben szenvedő emberek számára nem álltak rendelkezésre hatékony kezelések. Mivel keveset tudtak erről a bőrbetegségről, és úgy vélték, hogy az fertőző, a pikkelysömör betegeket megvetették, és voltak esetek, amikor lepratelepekre száműzték őket. Bár a betegség még mindig nem gyógyítható, de tünetmentesíthető. A tünetmentes időszak változó, esetenként több év is lehet.

A psoriasis hagyományos kezelési módjai

  • helyi
  • gyógyszeres
  • fényterápián alapuló
  • ezek kombinációja

Egy új kezelési mód – a lézeres kezelés

A fényterápiás eljárások között is egyedülállónak számít az a lézeres kezelés, amelyet hazánkban csak a szegedi bőrklinikán alkalmaznak. Bár ezt a kezelést a biztosító nem támogatja, Szegeden, a betegek számára térítésmentesen garantálják. Azért döntöttek így, mert a lézerrel olyan célzott terápiát tudnak nyújtani, amely lényegesen hatékonyabb a teljes testet érintő, úgynevezett fénykabinos kezelésnél.

A lézerrel a beteget hetente kétszer kell kezelni, az egyébként szokásos heti 4 vagy 5 fényterápiás kezelés helyett. Mivel a lézeres kezelés gyors és ambulánsan megoldható, a betegeknek nem kell kórházba feküdniük, táppénzre menniük.

Infúziós és injekciós kezelés

Ugyancsak újdonságnak számít az a mintegy két éve alkalmazott infúziós és injekciós kezelés, amellyel a legsúlyosabb pikkelysömörös betegek állapotán tudnak sokszor drámai módon javítani. A kezelést a társadalombiztosító külön engedély alapján csaknem teljes mértékben támogatja, de csak az ország 8 nagyobb bőrgyógyászati centrumában érhető el. Az adott beteg állapotától függően kialakított, előre megtervezett és az állapot alakulásának megfelelően felépített kezeléssel tehát a betegség ma már hatásosan tünetmentesíthető.

További információ:

A Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikán
Cím: 6720 Szeged, Korányi fasor 6.
Telefon: 06-62/54-52-74
Email: rpg4@mail.derma.szote.u-szeged.hu

Pro Doctore