Szénanáthás vagyok. Milyen gyógyszert válasszak?

Orrcseppek, orrspray-k

A választási lehetőségek: nem csinálnak semmit – ami nem megoldás a szénanáthások több mint háromnegyedének, akiknek az életvitelt zavaró vagy nagyon zavaró, akadályozó tüneteik lesznek, akár hónapokon keresztül is. Segíthet egy picit, átmenetileg az orr ismételt kiöblítése csapvízzel vagy sóoldattal. Segíthet átmenetileg a recept nélkül kapható nyálkahártya-duzzanat (ödéma) csökkentők használata (Afrin, Nasan, Nasivin, Nasivin Sanft, Novorin, Otrivin, Rhinathiol, Rhinospray plus, Rhino-Stas és brómhexines kombináció: Nasopax, bórsavas kombináció: Naphazolin, antihisztaminos kombináció: Otrivin allergia, Vibrocil) – de ennek nagy ára lehet.

Nem véletlenül szerepel alkalmazási előiratukban, hogy csak néhány napig alkalmazhatók folyamatosan: nagyon gyorsan alakul ki esetükben hozzászokás, ami egyre nagyobb adagokat (gyakoribb használatot) igényel azonos „orrtisztító” hatás eléréséhez, és ez egy idő után a közel teljes hatástalansághoz vezethet. Ezért ez a gyakorlat – bár a legegyszerűbb, mégis többet árt összességében, mint használ hosszabb távon. Amit még fontos tudni, hogy ezek a készítmények csak az orrdugulást csökkentik, de nincsenek hatással az allergia többi tünetére!

Egyes vény nélküli gyógyszereknek lassan alakul ki a hatásuk

A nálunk recept nélkül kapható, helyileg ható kromoglikát készítmények (Chromosandoz, Taleum) kiemelkedően biztonságosak, közepesen súlyos allergiás náthákban minden életkorban alkalmazhatók az első 5 évet kivéve. Hatásuk azonban nagyon lassan alakul ki, így az akut tünetek megszüntetésére nem alkalmasak. További hátrányaik közé a rövid hatástartam (ami napi négyszeri alkalmazást tehet szükségessé) és az orrdugulásra gyakorolt mérsékelt hatásuk sorolható. Összességében használatuk visszaszorulóban van. Akiknek a tünetei azonban tartósak és súlyosak: több mint négy napon át jelentkeznek legalább egy hónapon keresztül, zavarják az alvásban, a mindennapos aktivitásokban, és maguk is aggasztónak ítélik állapotukat, amellett, hogy megpróbálhatják elkerülni a nagy pollenterhelésű időszakok egy részét és az ilyen helyeket nyári szabadságuk révén, mindenképpen gyógyszerre szorulnak.

Korszerűbbek és olcsóbbak a vényes gyógyszerek

Súlyos szénanátha esetén a leggyakrabban alkalmazott gyógyszercsoport elvileg a lokálisan, az orrba juttatott szteroidtartalmú oldatok, rendszerint szájon át szedendő antihisztaminnal együtt alkalmazva. Bár nagy beteganyagon ez a kezelés volt a leghatékonyabb, sokan idegenkednek (okkal, ok nélkül) a szteroidok tartós használatától. Egyes esetekben a szájon át szedendő antihisztaminok maguk is zavarják a koncentrálóképességet, akár álmosítanak is a napi tevékenységek során. A szteroidok csak receptre kaphatók, az antihisztaminok (egyhavi adagban) szintén.

Korszerű, II. generációs hatóanyagot tartalmazó gyógyszer jelenleg még nem kapható recept nélkül, csak a régebbi II. generációs hatóanyagok (cetirizin: Cetino, Cetrin akut, Revicet akut, Zyrtec start néven és loratadin: Claritine akut, Lorano néven). A recept nélkül kapható, általában 10 tablettás csomagolású antihisztaminok napi terápiás költségei lényegesen magasabbak a receptre kapható nagyobb kiszerelésekénél. Már Magyarországon is hozzáférhető gyógyszer a szénanáthás tünetektől szenvedő betegek részére a kizárólag antihisztamint tartalmazó, helyileg alkalmazható Allergodil orrspray és szemcsepp: 6, ill. 4 éves kortól 100+-ig.

Milyen tünetek esetén alkalmazható ez a vény nélküli gyógyszer?

A szénanátha ismert tünetei a tüsszögés, orrfolyás és szipogás, orrviszketés és az orrdugulás, esetleg szájpadlás-, garat- vagy fülviszketéssel is színezve. Szinte minden szénanáthásnak vannak szemtünetei is: könnyezés, szemviszketés, a kötőhártya belövelltsége, néha szemhéjduzzanat is. Több mint ezer betegen szerzett kezelési tapasztalatok szerint az Allergodil orrspray (ha nem is egyformán, de) valamennyi allergiás tünetre jótékony hatású, ez egyes vizsgálatok szerint meg is haladhatja a szájon át szedett antihisztaminok hatáserősségét. Az orrdugulást az Allergodil orrspray hatékonyabban csökkenti, mint a tablettás antihisztaminok. Kifejezett szemtünetek esetén adása Allergodil szemcseppel egészíthető ki (4 éves kortól, naponta 2x1 csepp mindkét szembe).

Milyen előnyei vannak még az Allergodil-nak?

Csak egyetlen hatóanyagot, azelasztin antihisztamint tartalmaz, és olyanokat (például ödémacsökkentőt) nem, amelyekre esetleg nincs is szükség. Nagyon gyorsan kialakul a hatása és mintegy fél napon keresztül érvényesül. Ez igen rugalmas alkalmazást tesz lehetővé: amennyiben a pollenszám hirtelen lecsökken (pl. egy esős napon vagy elutazás a kevésbé pollenterhelt helyekre), adagolása akár felfüggeszthető, a hatás gyorsan szűnik – ami bizonyos helyzetekben előny a 20–24 óra hosszat ható szájon át alkalmazott antihisztaminokkal szemben. Az azelasztin nem szteroid és nem lép kölcsönhatásba más gyógyszerekkel, és nem befolyásolja a gépjárművezetést. Folyamatosan akár 6 hónapon keresztül is alkalmazható a javasolt (napi 2x1 fújás mindkét orrba) adagban a nyálkahártya károsodása, a hozzászokás veszélye nélkül.

Prof. Dr. Nékám Kristóf

A kockázatokról és a mellék-hatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!