Mit kell tudni az allergia kezelésére szánt gyógyszerekről?

Függetlenül attól, hogy mi váltja ki a szervezet túlérzékenységi reakcióját, a klasszikus gyógyszeres kezelés alapelve megegyező: a pollenek vagy egyéb allergének által kiváltott fokozott hisztamintermelés okozta tünetek mérséklése, és magának a túlérzékenységi reakciónak a „csillapítása”. Számos recept nélkül kapható szemcsepp, orrcsepp, orrspray, gél, tabletta áll rendelkezésre a tünetek enyhítésére, megszüntetésére.

Szemcseppek és orcseppek

A szemkönnyezés, szúró érzés és szemvörösség kezelésére megfelelők a szemcseppek. Amennyiben a szemen jelentkeznek elsőként az allergia okozta tünetek, érdemes szemcseppel próbálkozni az antiallergiás hatású tabletták szedésének elkezdése előtt.

A híg, vízszerű orrfolyás és a vele járó orrdugulás kezelésére orrcseppek és orrspray-k ajánlottak. Az orrspray-k előnyeként említhető, hogy nagyobb felületet képesek a permetjükkel befedni, mint az orrcseppek; ugyanis a cseppek számára sok esetben el nem érhető helyekre is eljutnak.

Hatásmechanizmusuk kétféle: vagy érösszehúzó hatás révén vezetnek a váladékozás csökkenéséhez, vagy antiallergiás hatóanyagot tartalmaznak.

Az érösszehúzó hatású orrcseppek, illetve orrspray-k ugyanazok a termékek, amiket megfázásos, náthás orrfolyás esetén is alkalmazni lehet. Viszonylag újnak számítanak a kombinált hatóanyag-tartalmú orrspray- k, amik érösszehúzó és allergia kezelésére szolgáló hatóanyagot (úgynevezett antihisztamint) egyaránt tartalmaznak. Amennyiben az allergiás tünetek a bőrön jelentkeznek elsőként piros foltok, kiütések formájában, antihisztamin (pl. dimetindén hatóanyag) tartalmú gél alkalmazható.

Tabletták alkalmazása

A hosszabb ideje fennálló, a napi tevékenységek végzését zavaró allergia esetén általában szájon át szedendő készítményt rendel az orvos. A gyógyszertárakban néhány allergia kezelésére szolgáló tabletta – általában kisebb kiszerelésekben, mint receptre – vény nélkül megvásárolható. Az antihisztamin jellegű hatóanyagot (loratadin, cetirizin) tartalmazó készítményeket általában napi egyszer, esti bevétellel rendeli az orvos, ajánlja a gyógyszerész. Az allergia tüneteit enyhítő, szájon át szedett készítmények leggyakoribb mellékhatása ugyanis az álmosító hatás lehet, ami esti bevétellel jobban tolerálható.

Ügyelni kell arra, hogy ha valaki a gyógyszeres terápia idején a koncentrálóképesség, a figyelem csökkenésének jeleit tapasztalja magán, akkor autót vezetnie, veszélyes munkát végeznie nem szabad.

Bizonyos esetekben kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét!

Az esetek egy részében fejfájás alakulhat ki a gyógyszerszedés ideje alatt. A gyógyszerkölcsönhatások közül kiemelendő, hogy allergia kezelésére szolgáló szájon át szedett készítményt nem javasolt nyugtatókkal, altatókkal együtt alkalmazni, ugyanis hatásfokozódás léphet fel. Az epilepsziában szenvedő betegeknél egyes allergia elleni szerek hatására a görcskészség, a rohamgyakoriság nőhet.

Esetükben kiemelt fontosságú a szakorvossal való kommunikáció. Egyre gyakrabban találkozni azokkal az egyszerű alapelven működő, mechanikai filterekkel, melyek az allergének (pollenek, por stb.) szervezetbe való bejutását akadályozzák meg. Legismertebbek a zsíros állagú kenőcsök, amiket az orrlyukakba kenve a pollenek a kenőcsben tapadnak meg, és nem jutnak be a szervezetbe, a légutakba. Enyhébb tünetek esetén érdemes próbálkozni az említett „szűrőkkel”.

A hatóanyagot nem tartalmazó, izotonizált (a szervezet, a nyálkahártya számára szükséges sókat optimális mennyiségben tartalmazó), tengeri sós vizek (általában orrspray-k) az orrjárat tisztítására, az esetlegesen megtapadt allergének eltávolítására szolgálnak, ily módon járulnak hozzá az allergiás reakció csökkentéséhez. Amennyiben allergiás tüneteket tapasztal magán, kérje ki kezelőorvosa és gyógyszerésze tanácsát az ideális kezelési mód megtalálása érdekében.

dr. Budai Marianna
szakgyógyszerész

dr. Dóczi István
szakgyógyszerész