Coeliakiás diéta

A gluténérzékenység a búza, rozs, árpa, zab glutén fehérjefrakcióira érzékeny betegekben kialakuló cytotoxikus mechanizmusú autoimmun reakció, táplálékintolerancia.

Mai ismereteink szerint veleszületett és életre szóló, Európában a leggyakoribb genetikai eredetű betegség, mely életre szóló glutén-intoleranciát jelent. Egy – 7–16 év közötti gyermekek körében 2001-ben végzett – finnországi felmérés szerint a betegség előfordulási gyakorisága legalább 1:99, 12 és 15 éves gyermek között pedig lengyel kutatók legfrissebb adatai szerint hazájukban 1:124.

A coeliakia hazai prevalenciáját Korponay-Szabó és munkatársai vizsgálták gyermekek, illetve a coeliakiás gyermekek családja körében, ismert lisztérzékeny betegek elsőfokú rokonai között a gyakoriság kb. 10–20%-os, hazánkban 8,5%-osnak találták. Hatéves korban a magyar népességből 1:73 a coeliakiás beteg és kb. 1:60 antitest pozitív. A felismert coeliakia a magyar lakosság kb. 1%-át érinti, azonban a valódi gyakoriságot a klinikailag felismert eseteknél 3–20-szor nagyobbra teszik.

A coeliakia genetikai adottság esetén a kalászos gabonák glutén fehérjéinek fogyasztásával provokált autoimmun jellegű betegség, melynek során a glutén hatására a vékonybél és más szervek immunmediált károsodása alakul ki. Amennyiben glutén nem jut a szervezetbe, a kórfolyamat önmagától leáll, a betegségi tünetek megszűnnek.

A coeliakia diétája egész életre szól, ezért a coeliakiában szenvedőknek tilos glutént tartalmazó élelmiszereket, azaz búzát, árpát, rozsot, zabot és tönkölybúzát tartalmazó termékeket, őrleményeket fogyasztani. Kerülniük kell azokat a gabonaféléket is, amelyeket ezek keresztezésével termesztenek vagy állítanak elő. Hordozóanyagként vagy segédanyagként a húskészítmények is tartalmazhatnak glutént, ezért a lisztérzékenyeknek ügyelniük kell arra, hogy ha felvágottat vásárolnak, az garantáltan gluténmentes legyen.

Glutént tartalmaznak a következő termékek:

  • a búza és a búzaeredetű termékek,
  • a rozs és a rozseredetű termékek,
  • az árpa és az árpaeredetű termékek,
  • a zab és a zaberedetű termékek,
  • a tönköly (tönkölybúza) és őrleményei,
  • a búza, rozs, árpa, zab és/vagy tönköly keresztezésével előállított bármely mag és abból készült termékek,
  • a búza, rozs, árpa, zab és/vagy tönköly magjainak pelyhesített változatai,
  • a gluténliszt.
  • A búza és búzaeredetű termékek:
    • a búzaliszt,
    • a búzakorpa,
    • a búzatöret,
    • a búzadara,
    • a búzacsíra,
    • a búzacsíraolaj,
    • a búzakeményítő,
    • a módosított búzakeményítőfélék,
    • a hidrolizált búzafehérje,
    • a búzafehérje alapú sütőipari térfogatnövelő szer.

Glutént tartalmaznak a rozs, árpa, zab és tönköly, kamut búza, valamint az ezek keresztezésével előállított magokból készült, a felsorolt búzaeredetű termékekkel analóg termékek, valamint a maláta és a malátakivonat is. A finn Tamperei Egyetem Gyermekklinikájának munkacsoportja véleménye szerint a zabbal található rokon szerkezetű avenin fehérje a coeliakiás betegekben általában nem okoz károsodást. A betegségi tünetek, jelek a gluténfogyasztás megkezdése után bármely életkorban jelentkezhetnek, de a betegeknek csak kb. 10%-át ismerik fel gyermekkorban.

A coeliakia kezelése

A coeliakia eredményesen kezelhető teljesen gluténmentes diétával. Jelenleg a betegek számára a tünetmentesség, illetve a súlyos szövődmények elkerülésének egyetlen módja a szigorú gluténmentes diéta, melyet a beteg egész életében tartani kell.

Megengedett ételek: burgonya, rizs, kukorica, köles, hajdina, szója, bab, borsó, szézám, guar, szentjánoskenyérmag-liszt, gyümölcsök, zöldségek, húsok, halak, tojás, tejtermékek. A gyári készítmények közül a gluténmentes jelzéssel ellátottak, beleértve azokat is, melyek gluténmentes minőségű búzakeményítőt tartalmaznak.

Nem fogyasztható, glutént tartalmazó élelmiszerek

  • búza (kenyér, tészta, kekszek, búzakeményítő),
  • rozs (tésztaféleségek, kenyér),
  • árpa (gríz),
  • zab,
  • többkomponensű élelmiszerek,
  • hús- és zöldségkonzervek,
  • levesporok,
  • pralinék,
  • instant kakaó és kávé,
  • gyümölcsjoghurt,
  • egyes felvágottfélék,
  • sör- és gabonapálinkák.

Következményes laktóz vagy szacharóz emésztési zavar tünetei esetén a kezelés első időszakában, az állapot javulásáig indokolt lehet a laktóz- vagy/és szacharózszegény étkezés.

Gabonaalapú élelmiszer-ipari csoportok gluténtartalmuk alapján

Nem fogyaszthatók

  • Búzaliszt, búzatöret, búzapehely, búzadara, búzacsíra, búzacsíraolaj, búzakeményítő, hidrolizált búzafehérje, búzakorpa, tönkölybúza,
  • zabpehely, zabkorpa,
  • árpapehely, maláta, malátakivonat,
  • rozsliszt, rozspehely, és ezekből készült termékek

Helyettük felhasználható lisztek:

  • rizs,
  • kukorica,
  • sárgaborsó,
  • csicseriborsó,
  • szójaliszt,
  • burgonyaliszt,
  • burgonyapehely,
  • kukorica- és burgonyakeményítő

Tej és tejtermékek

Tejek

  • Jásztej – 1,5%-os zsírtartalmú homogénezett, pasztőrözött friss tej; 2,8%-os zsírtartalmú homogénezett, pasztőrözött friss tej; 3,6%-os zsírtartalmú homogénezett, pasztőrözött friss tej
  • Magic Milk – Ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, homogénezett, félzsíros laktózmentes tej
  • Naszálytej – 3,5%-os zsírtartalmú,
  • Zöldfarm Biotej; 2,8%-os zsírtartalmú
  • Zöldfarm UHT Biotej; 1,5%-os zsírtartalmú
  • Zöldfarm UHT Biotej

Savanyított tejkészítmények

  • Jásztej – Kefir, élőflórás; Natúr joghurt, élőflórás;
  • Naszálytej – Magic Milk félzsíros, homogénezett, élőflórás, laktózmentes natúr joghurt;
  • Magic Milk 20%-os zsírtartalmú, laktózmentes tejföl; Zöldfarm Bio kefir, homogénezett;
  • Zöldfarm Bio natúr joghurt, homogénezett

Dúsított zsírtartalmú tejkészítmények

  • Jásztej – Habtejszín (30%); Teavaj; Tejföl (12%); Tejföl (20%)
  • Naszálytej – Zöldfarm Bio tejföl, 20%-os zsírtartalmú, homogénezett

Túrófélék

  • Jásztej – Étkezési félzsíros tehéntúró

Húsok, húsipari termékek

Töltelékes áruk, vörösáruk

  • Orsi – Baromfi párizsi; Baromfi virsli; Szójamentes baromfi párizsi
  • Retro – Baromfi párizsi; Baromfi virsli

Töltelékes áruk, kolbászfélék

  • Csabai – Böllér kolbász; Chorizo kolbász; Diákcsemege; Házi kolbász; Lángolt kolbász;
  • Paraszt kolbász; Pokol tüze kolbász; Sütni való kolbász; száraz kolbász; Turista kolbász;
  • Vastag kolbász
  • Gyulai – Páros kolbász
  • Tipp – Paprikás kolbász
  • Herz – Bánáti vastagkolbász; Chorizo vastagkolbász; Házikolbász; Csípős kolbász;
  • Kiscserkész szárazkolbász
  • Orsi – Paprikás pulyka vastagkolbász gyorsérlelésű

Töltelékes áruk, szalámifélék

  • Herz – Báthory paprikás szalámi;
  • Budapest paprikás szalámi;
  • Budapest szalámi;
  • Paprikás téliszalámi;
  • Téliszalámi

Darabos termékek, pácolt termékek (füstölt és/vagy főtt)

  • Hungerit – Delko füstölt, gyorspácolt, főtt pulykamell;
  • Delko paprikás, gyorspácolt, főtt pulykamell
  • Croco Kid – kölyöksonka kalciummal, glutén- és laktózmentes

Dobozos húskészítmények, teljes konzervek

  • Orsi – Baromfikrém libamájjal; Baromfikrém szárnyasmájjal; Pulykacombhús
  • Snack – Csemege hansági májas (170 g); Paprikás pástétom (70 g); Pisztáciás pástétom (70 g)
  • Szefi – Különleges vagdalthús (130 g); Szegedi vagdalthús (130 g)

Étkezési zsiradékok

Margarinok

  • Holland – Margarin, 80% növényi zsírtartalommal
  • Holland Premium – Light margarin 40% növényi zsírtartalommal (250 g); Light margarin 40% növényi zsírtartalommal (500 g); Light margarin jódozott tengeri sóval 40% növényi zsírtartalommal (500 g); Light margarin prebiotikus hatású élelmi rosttal, 40% növényi zsírtartalommal (500 g); Margarinkrém olívaolajjal 32% növényi zsírtartalommal (500 g)
  • Linco – Light margarinkrém 32% növényi zsírtartalommal (500 g); Light sós margarinkrém 32% növényi zsírtartalommal (500 g); Light vaj ízű margarinkrém 32% növényi zsírtartalommal (500 g)
  • Summer – Light margarinkrém 25% növényi zsírtartalommal (500 g); Light vaj ízű margarinkrém 25% növényi zsírtartalommal (500 g)

Növényi olajok

  • Piszkei Öko – Bio piszkei hidegen sajtolt napraforgó étolaj (1 l)