A pikkelysömörről

Mi az a psoriasis, vagyis a pikkelysömör?

A pikkelysömör, orvosi szaknyelven psoriasis a bőrt és a körmöket érintő betegség, amely nagyon ritkán a nyálkahártyára is hatással lehet, valamint az ízületeket is megtámadhatja. A betegek bőrén hosszú ideig megmaradó, kissé kiemelkedő, körülírt vörös foltok jelennek meg, amelyek szürkés- vagy ezüstfehér pikkelyekben hámlanak. Krónikus, hosszantartó, kiújulásra hajlamos betegség.

Hogy lesz valaki pikkelysömörös?

A pikkelysömör kialakulása több tényezőtől függ. A hajlam öröklött, ebben több gén is szerepet játszik. Ma még nincs olyan rutin vizsgálat, melynek segítségével, a bőrtünetek megjelenése előtt, jelezhető lenne a pikkelysömörre való hajlam. Ahhoz, hogy a betegség tüneteket okozzon, az öröklött gének mellett úgynevezett "provokáló faktorra" is szükség van. Ez lehet bármilyen olyan külső vagy belső tényező, amelyre a bőr reagál. Provokáló faktoroknak nevezik a szakemberek mindazon hatásokat, melyek a pikkelysömörre hajlamos beteg bőrén psoriasist képesek megjeleníteni. Pikkelysömöre azonban csak annak lehet, aki a betegségre való hajlammal születik.

Nem fertőző...

A pikkelysömör semmilyen formában nem fertőz. Mivel a hajlam nem adható át másnak, ezért a beteg psoriasisa környezetére nem veszélyes.

...de az életminőséget nagyban rontó betegség!

A psoriasisnak számtalan fajtája létezik, s a tünetek is sokfélék. Egyeseknél csupán a bőr szárazsága, pikkelyessége látható, másoknál ez viszketéssel is jár. A betegség súlyos formáiban az életet is veszélyezteti - szerencsére azonban az enyhe-középsúlyos formák a gyakoribbak. Ugyanakkor egyike az életminőséget nagymértékben rontó bőrbetegségnek. Nehezítheti az emberi kapcsolatokat, a társadalmi érvényesülést. További problémát jelent, hogy a kezelés sokszor igen költséges. A súlyos pikkelysömörben szenvedők ma átlagosan tíz évvel rövidebb élettartamra számíthatnak, mint mások

A pikkelysömör lélekre gyakorolt hatásai

A kellemetlen tüneteknél is jobban szenvednek azonban a pikkelysömörös betegek a társadalmi kirekesztettségtől. Egy, a 2004-ben megrendezett első Nemzetközi Pikkelysömör nap alkalmából közzétett, több európai országból származó adatokon alapuló felmérés szerint a pikkelysömörben szenvedő betegekkel a társadalom még mindig számkivetettként bánik. Az öt országban készült felmérés szerint az emberek körülbelül fele nem csókolná meg, vagy ölelné át pikkelysömörben szenvedő embertársát, és nem úszna, vagy étkezne vele együtt. Ez lehet az oka annak, hogy oly sok ember még mindig kirekesztő a pikkelysömörben szenvedőkkel szemben.

Pro Doctore