Dohányzó fiatalok

Az első szippantástól a függőségig

Amerikai orvosok 700, tinédzser korú fiatal körében végeztek kutatást Massachusetts állam különböző részein. A vizsgált serdülők közül mintegy százan vallották be, hogy - többnyire alkalmanként - dohányoznak, és a körükben szétosztott kérdőívekre adott válaszok összegzése jelent meg az egyik orvosi szaklapban. Kiderült: a fiatalok dohányzási szokásai nem adnak okot túl sok optimizmusra.

Függőség - már néhány hét alatt

A serdülőkorú fiatalokat három alkalommal kérdezték ki részletesen a cigarettához való viszonyukról. A kimerítő válaszokból a szakemberek megállapították, hogy a vizsgált fiatal dohányosok kétharmad része a nikotinfüggőség bizonyos jeleit mutatta. Ez leggyakrabban a cigaretta iránti ellenállhatatlan vágyban, egyúttal az egyre sűrűbben jelentkező hiányérzettel összefüggő ingerlékenységben és szorongásban nyilvánult meg. A kutatásból arra is fény derült, hogy e serdülők egyötödénél a függőség jelei már az első cigaretta elszívását követő négy héten belül jelentkeztek. De voltak olyanok is, akik már néhány nap után úgy érezték, hogy nagy szükségük van a cigarettára.

Agyi tevékenység

A fenti eredmények alig lepték meg a tanulmány szerzőit, akik már több éve a fiatal amerikaiak körében tapasztalt dohányzási szokások kutatása mellett kötelezték el magukat. Mint ahogy emlékeztetnek rá, számos korábbi, tudományos dolgozatukban azzal is foglalkoztak, hogy nagy számú nikotinikus" receptor kész a agyban a nikotin további befogadására. Ez megtörténik már akkor, amikor a második adag nikotin bejut a szervezetbe. Egyre több receptorral kölcsönhatásban, a nikotin gyors módosulásokat vonhat maga után az agyban. Ez magyarázhatja a függőséget, de azt is, hogy miért nem csak a naponta dohányzók mérgezik magukat a cigarettával.

A fiatal dohányosok három típusa

A kutatók úgy vélik, hogy bár tinédzser korban gyakori a rászokás a cigarettára, még akkor is, ha csak viszonylag keveset dohányoznak a serdülők, a függőségi állapot kialakulásának módja és időtartama egyénenként változó. A szakemberek számára e fiatal dohányosok három, jól elkülöníthető kategóriába sorolhatók.

Vannak olyan tizenévesek, akik az első szippantások után nem sokkal - olykor szinte azonnal és feltétel nélkül - a cigaretta hívévé válnak, de természetesen még nem élhetik ki maximálisan ezt a vágyukat.

A másik kategóriába azok tartoznak, akik sokkal lassabban, fokozatosan válnak nikotinfüggőkké, és az idő múlásával egyre többet szívnak: belőlük lesznek azután, néhány éven belül, az igazi dohányosok.

A kutatóorvosok által a harmadik csoportba sorolt fiataloknak megvan az esélyük rá, hogy ha maximum öt cigarettát szívnak el naponta, és sem növelik ezt a mennyiséget, nem valószínű, hogy később dohányzási függőség alakulna ki náluk. Ők a fiatal dohányosok mintegy 15%-át teszik ki, és a szóban forgó kutatás során úgy nyilatkoztak, hogy nem tapasztalják semmilyen jelét a cigarettához való, feltétlen ragaszkodásnak. Sajnos, ez elég gyenge arány az összes vizsgált, dohányzó fiatal körén belül.

Galenus