A tünetek különböző tényezők (genetika, oxidatív stressz, immunrendszer kóros működése, endokrin, pszichológiai tényezők, alkoholfogyasztás) hatására alakulnak ki. A psoriasis mai ismereteink szerint véglegesen nem gyógyítható, azonban a tünetek csökkentésének számos módja már ismert. Lefolyását nehéz megjósolni, mivel idővel súlyosbodhatnak, enyhülhetnek, esetleg meg is szűnhetnek a tünetek.
A földön mindenhol igen elterjedt betegség, átlagosan minden ötvenedik embert érint. Hazánkban mintegy 200 ezer az érintett betegek száma. A nőket és férfiakat egyenlő mértékben betegíti meg. Minden életkorban megjelenhet, leggyakrabban a 15–35 év közötti személyeknél.
Az étrend és a psoriasis kapcsolata régóta foglalkoztatja a kutatókat. Már évekkel ezelőtt megfigyelték, hogy a csökkent energiabevitel (pl. háború időszakában) és a psoriasis betegségek gyakorisága összefüggésben áll egymással. Ennek kapcsán több tanulmány is beszámolt arról, hogy megfelelő diéta alkalmazásával csökkenthetők vagy enyhíthetők a tünetek.
Az energiabevitel mérséklése lényeges az állapot javítása szempontjából. Súlyfelesleggel küzdő betegeknél a cél az ideális testtömeg elérése. Kis testtömegindexű (BMI
Ajánlott a napi 0,6–1,0 g/optimális testtömegkg zsírbevitel (elhízott betegeknél a napi energiabevitel 25%-a, optimális testtömeg esetén 30%-a zsírbevitel legyen). Azonban nem elég a javasolt zsírmennyiséget betartani, mivel psoriasisban a módosított zsírsavösszetétel alkalmazásával lehet leginkább javulást elérni.
A (magyar) lakosság táplálkozása ómega-3 zsírsavakban szegény, így a növényi magolajokban (lenmagolajban) előforduló alfa-linolénsav és a tengeri halolajokban megtalálható EPA, DHA fogyasztása nagyobb mennyiségben javasolt, amelyet megfelelő nyersanyag-válogatással és az étrend-kiegészítők (halolajkapszula, lenmagolaj- készítmény) segítségével tudunk bevinni.
A nemzetközi irodalom adatai szerint a pikkelysömör dietoterápiás protokolljához hozzátartozik a nagy menynyiségű friss gyümölcs- és zöldségfogyasztás, hiszen vitamin- és ásványianyag-, valamint rosttartalmuk tekintetében nem csak az egészséges étrendben van szerepük. A megelőzésben, a C-vitaminban és karotinoid-vegyületekben (béta-karotin, likopin) gazdag zöldségek, gyümölcsök (sárgarépa, paradicsom, sütőtök, sóska, brokkoli) hasznosak lehetnek.
Psoriasisban kerülendő szénhidrát a finomított élelmiszer, a friss péksütemény, a cukor, az édesség. Továbbá a gluténmentes diéta lesz az, amellyel bizonyítottan csökkenteni lehet a psoriasis kialakulását, fellángolását.
Az étrendi kezelésnek a komoly étrendi megszorítások és egyéni tűrőképességből adódó eltérések miatt a dietetikus segítsége szükséges és indokolt, hogy elkerüljük a hiányállapotok kialakulását, valamint az indokolatlan megszorításokat.
Dobák Zita
dietetikus
Dr. Lelovics Zsuzsanna PhD
táplálkozáskutató-élelmiszermérnök