Mit egyek, ha pikkelysömöröm van?

A tünetek különböző tényezők (genetika, oxidatív stressz, immunrendszer kóros működése, endokrin, pszichológiai tényezők, alkoholfogyasztás) hatására alakulnak ki. A psoriasis mai ismereteink szerint véglegesen nem gyógyítható, azonban a tünetek csökkentésének számos módja már ismert. Lefolyását nehéz megjósolni, mivel idővel súlyosbodhatnak, enyhülhetnek, esetleg meg is szűnhetnek a tünetek.

A földön mindenhol igen elterjedt betegség, átlagosan minden ötvenedik embert érint. Hazánkban mintegy 200 ezer az érintett betegek száma. A nőket és férfiakat egyenlő mértékben betegíti meg. Minden életkorban megjelenhet, leggyakrabban a 15–35 év közötti személyeknél.

A psoriasis diétás kezelése

Az étrend és a psoriasis kapcsolata régóta foglalkoztatja a kutatókat. Már évekkel ezelőtt megfigyelték, hogy a csökkent energiabevitel (pl. háború időszakában) és a psoriasis betegségek gyakorisága összefüggésben áll egymással. Ennek kapcsán több tanulmány is beszámolt arról, hogy megfelelő diéta alkalmazásával csökkenthetők vagy enyhíthetők a tünetek.

Túlsúly súlyosbít, és vegetáriánus étrend használ

Az energiabevitel mérséklése lényeges az állapot javítása szempontjából. Súlyfelesleggel küzdő betegeknél a cél az ideális testtömeg elérése. Kis testtömegindexű (BMI

Sok tengeri hal, és telítetlen zsírsavak

Ajánlott a napi 0,6–1,0 g/optimális testtömegkg zsírbevitel (elhízott betegeknél a napi energiabevitel 25%-a, optimális testtömeg esetén 30%-a zsírbevitel legyen). Azonban nem elég a javasolt zsírmennyiséget betartani, mivel psoriasisban a módosított zsírsavösszetétel alkalmazásával lehet leginkább javulást elérni.

  • A többszörösen telítetlen zsírsavakban (ómega-3, ómega-6 zsírsavak) gazdag élelmiszerek előnyösek (pl. tengeri halak, repceolaj, lenmagolaj, dió, olívaolaj), mert a gyulladásos folyamatok elnyomásában jelentős szerepet tulajdonítanak nekik.
  • A tengeri halakban található eikozapentaénsav (EPA) belsőleg és külsőleg alkalmazva nagymértékben csökkenti a psoriasisos betegek bőrelváltozásain a pikkelyképződést, a viszketést és a gyulladásos beszűrődést.
  • Ugyanakkor az LDL-koleszterin csökkentésével és a HDL-koleszterin növelésével a szív és érrendszeri károsodás rizikója is mérsékelhető.

A (magyar) lakosság táplálkozása ómega-3 zsírsavakban szegény, így a növényi magolajokban (lenmagolajban) előforduló alfa-linolénsav és a tengeri halolajokban megtalálható EPA, DHA fogyasztása nagyobb mennyiségben javasolt, amelyet megfelelő nyersanyag-válogatással és az étrend-kiegészítők (halolajkapszula, lenmagolaj- készítmény) segítségével tudunk bevinni.

Sok zöldség, gyümölcs, és semmi finomított szénhidrát: péksüti, cukor

A nemzetközi irodalom adatai szerint a pikkelysömör dietoterápiás protokolljához hozzátartozik a nagy menynyiségű friss gyümölcs- és zöldségfogyasztás, hiszen vitamin- és ásványianyag-, valamint rosttartalmuk tekintetében nem csak az egészséges étrendben van szerepük. A megelőzésben, a C-vitaminban és karotinoid-vegyületekben (béta-karotin, likopin) gazdag zöldségek, gyümölcsök (sárgarépa, paradicsom, sütőtök, sóska, brokkoli) hasznosak lehetnek.

Psoriasisban kerülendő szénhidrát a finomított élelmiszer, a friss péksütemény, a cukor, az édesség. Továbbá a gluténmentes diéta lesz az, amellyel bizonyítottan csökkenteni lehet a psoriasis kialakulását, fellángolását.

A diéta egyéb jellemzői:

  • Egyes pikkelysömörben megfigyelték, hogy a stresszes állapot egyértelműen hozzájárul az alapbetegség romlásához. Skandináv kutatók felmérése szerint a válaszadók több mint 35%-a mondta, hogy betegsége egy aggodalmakkal teli, stresszes időszakban lángolt fel vagy újult ki. Bár arra nézve nincs pontos kutatási eredmény, hogy a stressz csökkentésével javulna a psoriasis állapota, mégis a betegek jelentős része hisz az efféle megoldásban.
  • Vitaminok közül a D-vitamin és származékainak kedvező hatása a hámsejtek osztódására és érésére ismert, mégis a zsíroldékony tulajdonságukból adódóan a túladagolás kockázatai következtében, inkább csak helyi kezelésre alkalmazzák.
  • A gyógyszerből és táplálkozásból adódó kölcsönhatások a pikkelysömörös betegnél nagy körültekintést igényelnek. Például methotrexate kezelés mellett hetente 2–5 alkalommal 5 mg folsav szupplementáció válik szükségessé a hatóanyagból adódó mellékhatások csökkentése érdekében. A grépfrútlé fogyasztása kerülendő ciklosporin alkalmazása miatt, hogy a hatóanyag megfelelő hasznosulását ne rontsa.

Az étrendi kezelésnek a komoly étrendi megszorítások és egyéni tűrőképességből adódó eltérések miatt a dietetikus segítsége szükséges és indokolt, hogy elkerüljük a hiányállapotok kialakulását, valamint az indokolatlan megszorításokat.

Dobák Zita
dietetikus

Dr. Lelovics Zsuzsanna PhD
táplálkozáskutató-élelmiszermérnök