A gyógyíthatatlan scleroderma 3 fő tünete

A sclerodermát, vagy más néven szisztémás szklerozist legtöbbször az autoimmun megbetegedések körébe tartozó, krónikus kötőszöveti kórképek közé sorolják. A scleroderma két görög eredetű szóból származik: a „sclero” jelentése kemény, a „derma” jelentése pedig bőr. A betegség egyik legszembetűnőbb tünete a bőr megvastagodása. A megbetegedésnek többféle fajtája ismert.

A scleroderma komplex, sokrétű betegség, mely a szervezet több szervrendszerét érintheti különféle tünetek kíséretében. A kór súlyossága részben attól függ, hogy a szervezet mely részét támadta meg a betegség, részben pedig függ a megbetegedés szervrendszerre gyakorolt kiterjedésének nagyságától.

Gyógyíthatatlan, de tünetei enyhíthetők

Annak ellenére, hogy a scleroderma nem gyógyítható betegség, sok tünete kézben tartható gyógyszerek segítségével és életmód változtatással.

„Alapvetően fontos a betegek folyamatos követése-gondozása, amit erre a feladatra felkészült szakorvosoknak kell végeznie. A gondozás irányító orvos figyelmet fordít az egyes szervi tünetek alakulására, valamint a betegséggel járó minden egyéb többi problémára, és koordinálja a beteg kezelésében résztvevő szakemberek tevékenységét.”- mondta Prof. Dr. Czirják László, a Pécsi Tudományegyetem, Klinikai Központ Reumatológiai és Immunológiai Klinika igazgatója.

Nőknél gyakoribb

Magyarországon minden 10000 emberből 2 fő szenved sclerodermában, melynek előfordulása nők körében kilencszer gyakoribb, mint férfiaknál. A betegek száma meghaladja/megközelíti a 2000 főt. A betegség sokszínűsége miatt sokszor félrediagnosztizálják a kórt, így a sclerodermával élő emberek száma az eddig nyilvántartott adatoknál valószínűleg sokkal magasabb. A scleroderma megjelenése 35-55 éves kor között a leggyakoribb, de bármely korosztályt megtámadhatja a kisgyermekkortól kezdve az öregkorig.

A scleroderma korai diagnosztizálásának céljából indult el Európa minden országában, így hazánkban is a VEDOSS program – a Szisztémás Szklerózis Nagyon Korai Diagnózisa Program –,amely felhívja a figyelmet a három korán jelentkező fő tünetre:

  • Különösen érzékeny, duzzadt ujjak
  • Raynaud-szindrÓma
  • Reflux és gyomorégés

Scleroderma Világnap

2011. június 29-én tartják a Scleroderma Világnapot. Az Európai Scleroderma Naphoz, céljaihoz, eseményeihez és megvalósításához csatlakozott Ausztrália, Kanada és az Amerikai Egyesült Államok is.

Célja, hogy az emberek világszerte minél többet tudjanak meg erről a betegségről, javuljon a sclerodermával együtt élő emberek gondozása, valamint egyenlő hozzáférést kapjanak a kezelésekhez.

Országos Scleroderma Közhasznú Egyesület

www.scleroderma.hu