Magyar Szervátültetettek Szövetsége

Szövetség létszáma 15 egyesület és 2 alapítvány. Az egyesületek között megtalálható a máj-, tüdő-, és szívtranszplantáltak egyesülete is. A Szövetség a tag-egyesületeinek normatív támogatást nyújt, mely összegeket a működésükre fordíthatnak. Pályázati rendszer teszi lehetővé a helyi rendezvények anyagi finanszírozását.

A Szövetség megalakulása óta koordinálja a regionális egyesületek programjait és az országos rendezvényeket. Anyagi és szervezési segítséget nyújt az egyesületeknek. A legfelső fóruma a küldöttgyűlés. A Szövetség a küldöttgyűlés által választott elnök és két alelnök irányítása mellett végzi feladatát.

Tömegsport, versenysport

A sporttevékenység két egymástól élesen nem különválasztott rendszerből áll. A szabadidős testmozgás és a versenysport. Rendezvényeinken mindkét mozgáskultúra egyszerre és egyforma fontossággal képviselteti magát. Sportágaink a következők: Asztalitenisz, tollaslabda, úszás, atlétika, kerékpár, tenisz, röplabda, fallabda, bowling, teke és sí. Évenként minden sportág sportolói számára háromfordulós Magyar Bajnokságot rendezünk. Világjáték, vagy nemzetközi versenyek előtt edzőtábort szervezünk.

A hazai sportrendezvények finanszírozási rendszere egyrészről Szövetségünk, másrészről a GYISM támogatásra épül. A rendezvényeket a résztvevő egyesületek és a Szövetség 50%-50%-os megosztásban fizeti.

A GYISM edzői, szakági, támogatása a versenyzők sportolási, edzési lehetőségeinek a biztosítását szolgálja, a normatív támogatás segíti a Szövetség működését. A Szövetség egyéb kiadásait az állami költségvetési keretből kapott összegből finanszírozza.

A sportban edzők segítik a szervátültetettek edzéseit, szabadidős mozgását. Az edzők feladata versenyzők felkészítése és a fizikai rehabilitáció lehetőségének segítése.

Világjátékok

A szervátültetettek számára két-évente rendeznek tíz sportágban Világjátékot. A magyar csapat 1987 óta vesz részt ezeken a sportversenyeken. A ötven-ötvenöt országot számláló mezőnyben az országok versenyében Magyarország a második és a hetedik hely között foglal helyet. Magyar versenyzők több sportágban is világcsúcstartók, többek közt atlétika férfi súlylökés, 5 km-es gyaloglás és úszásban több úszásnemben is.

Egyéb tevékenységek

A Szövetség az ország művese állomásainak látogatásával, párhuzamosan a kórházak intenzíves osztályait is felkeresi és próbálja meggyőzni az ott dolgozókat a donoradás fontosságáról és problémáikat megismerve azok, megoldását segíteni.

A „SZERVUSZ” című újság - Szövetségünk újságja - 6 alkalommal jelenik meg évente. A lap a szervátültetett és művese-kezelt emberek számára nyújt hasznos tudnivalókat, tartalmaz információkat, riportokat. Eljut minden művese osztályra, transzplantációs központba, továbbá minisztériumokba, hivatalokba.

Érdekvédelmünk folyamatosan figyelemmel kíséri a minket érintő törvényeket és rendeleteket, fellép a szervátültetett emberek érdekei védelmében.

Székely György
elnök