Autizmus és bélflóra - Kapcsolatban vannak egymással?

Magyarországon 50-60 ezer autista él

Az autizmus világszerte 67 millió embert érint, Magyarországon - korábbi felmérések szerint - körülbelül 50-60 ezer autista él, azaz minden iskolai osztályba jut egy vagy két hiperaktív-figyelemzavaros vagy tanulási problémákkal küzdő gyermek.

A brit Dr. Natasha Campbell-McBride neurológus, idegsebész szerint az elmúlt évtizedekben közel 40-szeresére növekedett a gyermekeknél diagnosztizált autizmus és növekedés tapasztalható olyan gyermekeket érintő tanulási és magatartási rendellenségeknél is, mint a figyelemzavar, a diszlexia, vagy a hiperaktivitás. A szakember szerint ezek a rendellenességek legtöbb esetben közvetlen és kimutatható kapcsolatban állnak az emésztőrendszer állapotával és az elfogyasztott ételek és italok összetételével.

Pszichológiai zavar rossz bélflóra miatt?

Dr. Natasha Campbell-McBride a sajtótájékoztatón elmondta: "Nagy Britanniában és az Egyesült Államokban járványszerűen terjednek a pszichés zavarok, már az 1-3 évesek között. Ezek a gyermekek nem tudnak sportolni, közösségi, tanulási problémáik vannak, nehezen tanulnak írni, olvasni, ami gyakran csak az iskolában derül ki. E beteg gyermekeknek nincs megfelelő bélflórájuk, gyakran abnormális emésztrőrendszerrel születnek. A GAP (Gut And Psychology)-gyűjtőszó az összes olyan pszichés zavart jelenti, amelyek gyakran átfedésben jelentkeznek, és az emésztés és az agy közötti kapcsolat problémáiból erednek."

Autizmus: gyógyíthatatlan betegség, vagy környezeti okokra vezethető vissza?

A sajtótájékoztatón résztvevő Dr. Büki György gyermekneurológus szerint az autizmus felfogásában jelenleg korszakváltás történik világszerte. Az új szemlélet genetikai és környezeti okokra vezeti vissza az autizmust, ami kezelhető, szemben a korábbi elfogadott állásponttal, mely szerint ez egy gyógyíthatatlan betegség.

Dr. Szántó Linda, akinek fiánál 2 éves korában észlelték szakértők az autizmust, elmondta: egy-egy étrendbeli változással akár hetek alatt jelentős fejlődést lehetett elérni gyermeke állapotában. Szántó Linda szerint a GAP-elmélet legnagyobb előnye, hogy átfogó rendszert és útmutatást nyújt az autizmus kezelésére. A szülő gyermeke a diagnózist követő 2 éven belül sikeresen meggyógyult, jelentős részben a GAP-szindróma által javasolt protokoll segítségével.

Személyes indíttatásból született kutatóközpont és elmélet

Dr. Natasha Campbell-McBride azt követően kezdett el foglalkozni a gyermekeket érintő pszichológiai zavarokkal, hogy kisfiánál 3 éves korában autizmust diagnosztizáltak. Mivel az akkori hagyományos orvostudomány nem látott reményt fia állapotának javítására, nem adta fel, hanem saját maga kezdte el kutatni a különböző gyógymódszereket. Kutatási eredményei és személyesen kialakított gyógymódja segítségével javulást ért el autizmusban, hiperaktivitással vagy anélkül járó figyelemzavarban (ADHD/ADD), diszpraxiában, diszlexiában, különbözô magatartási és tanulási zavarokban, allergiában, asztmában, ekcémában szenvedő betegeknél.

A "GAP-szindróma - Az emésztés és a pszichológia kapcsolata" című könyv a szakértő több éves kutatásainak eredményeit foglalja össze közérthetően. A most magyarul megjelenő könyv egyszerre ad átfogó elméleti hátteret a témáról, valamint praktikus, jól hasznosítható ötleteket, recepteket is kínál a rendellenességek kezeléséhez, speciális étrend alkalmazásához.

MOA Communications - Reneszánsz Kiadó

születési rendellenesség