Mit jelent ha zúg a fülünk?

Honnan származhat a fülzúgás?

Ilyen lehet a nyakcsigolyák meszesedéses folyamatából adódó pattogás, recsegés, a lágyszájpadizmok időnkénti összerándulásaiból adódó csattogásszerű hang - melyet egyébként még akár külső személy is hallhat - vagy a saját szívdobogás hallása. Utóbbi esetben a hangforrás a belső fülhöz közeli agyi verőér.

Van, amikor pszichiátriai zavar lép fel

Ugyancsak elkülönítendő a fülzúgástól az a jelenség, amikor a páciens zenei hangokat vagy akár értelmes emberi beszédet is hall, konkrét külső hangforrás nélkül. Az ilyen jelenségek hallucinációk, okuk többnyire valamilyen pszichiátriai zavar. A fülzúgást felosztják a szubjektív hangosság (ez a legfontosabb), az állandó vagy időszakos jelleg, a fülzúgás esetlegesen meghatározható hangmagassága alapján, vagy aszerint, hogy egyik, másik, vagy mindkét fülében hallja a beteg.

A hallórendszer idei elemeinek sérülése

A fülzúgás legnagyobb jelentőségű és leginkább ismert eseteiben a zavar oka a hallórendszer idegi elemeiben van.

Azok sérülése vagy izgalma miatt, bár néhány központi idegrendszeri betegség, pl. sclerosis multiplex esetén is jelentkezhet fülzúgás, és sajnos vannak esetek, ahol minden erőfeszítésünk ellenére sem tudjuk még a keletkezés helyét sem megállapítani.

Vizsgálat

A fülzúgásos beteg kivizsgálása alapos fül-orr-gégészeti vizsgálattal kezdődik. Megvizsgálandó a környezet, az állkapocsízület is, és természetesen az érrendszeri eltérések kimutatásához a gondos belgyógyászati és szemészeti vizsgálat is nélkülözhetetlen, valamint a modern képalkotó eljárások, pl. komputer tomográfia is. Alapvető jelentőségű azonban a hallásvizsgálat, az audiometria.

A fülzúgás kezelésére, különösen ha nagyothallással párosul, hallásjavító készüléket (népszerű nevükön "hallókészülék") alkalmaznak, de vannak speciális, fül mögött alkalmazható kis zajgenerátorok is, melyeknek zaja elfedi a fülzúgást (vö. Celsus csengőcskéje!).

Csökkenthető a fülzúgás a bőrön alkalmazott elektromos ingerekkel, és számos, belsőleg adott gyógyszert is kipróbáltak. Különböző relaxációs technikák, hypnotherápia, és az ún. "biofeedback" technika, mely azon alapul, hogy a zavar okainak, a kialakulás módjának tudatosítása pozitív visszacsatolás útján csökkentheti a panaszokat, eredményes lehet.

Dr. Votisky Péter
fül-orr-gégész

születési rendellenesség