Hepatitis C – a lappangó halál bárkiben benne lehet

A hepatitis C (HCV), amit más néven májmolyként szoktak nevezni, a kezdeti szakaszban jó eséllyel gyógyítható, de sajnos a beteg általában túl későn fedezi fel a fertőzöttségét, amikor már a gyógyulási esély napról napra csökken. A késői diagnózis leggyakoribb oka, hogy a legtöbb ember nem is tudja milyen veszélyes kórról van szó és, el sem tudja képzelni, hogy ő is fertőzött lehet.

Hogyan lehet megfertőződni a HCV-vel?

1989-ben történt felfedezését követően a tudomány mára tisztázta a „májmoly vírus” (hepatis-C vírus) terjedésének pontos útjait: a vírus kizárólag vér útján fertőz, máshogy nem kerülhet az emberi szervezetbe. Ezután éveken, sőt, évtizedeken keresztül észrevétlenül pusztíthatja a májat, ugyanis a máj gyulladása nem jár fájdalommal, és a májsejtek 70-80 %-a is elpusztulhat anélkül, hogy panaszok jelentkeznének. A hepatitis-C vírus által okozott májsejt pusztulást (szakszóval: molyrágás-nekrózist), a kötőszövetes átalakulás követi. Sajnos akkor, amikor a májsejtek helyét kötőszövet foglalta el, már nincs segítség. A kötőszövet összehúzódik, és visszafordíthatatlan májzsugor vagy májrák alakulhat ki.

Ha szeretne megbizonyosodni arról, hogy veszélyeztetett-e, akkor első lépésként töltse ki a www.majmoly.hu oldalon található tesztet, és ha az eredmény alapján veszélyeztetettnek bizonyul, akkor keresse fel a háziorvosát és kérjen beutalót hepatológiai szakrendelésre!

Mik a tünetek, hogyan lehet kimutatni?

Mivel a hepatitis C vírus (HCV) fertőzöttség kimutatása relatíve hosszú idő elteltével lehetséges, sok HCV fertőzött személy az akut tünetek elmúltával (fertőzöttség után néhány héti) megnyugszik, nem is gondol arra, hogy megfertőződött, eszébe sem jut szűrővizsgálaton részt venni. A fertőzés ugyanis eleinte nagyon enyhe tüneteket mutat, például fáradékonyság vagy enyhe emésztési zavarok, így gyakran véletlen, más okból elvégzett laboratóriumi vizsgálatok során derül csak ki. Ezért sok olyan fertőzött van, akinél a HCV fertőzöttség csak évek, esetleg évtizedek múlva, már a klinikai tünetek megjelenése után derül ki.

Pedig mára a tudomány olyan szűrési módszereket dolgozott ki, melyekkel nagyon egyszerűen, néhány perc alatt és mindenféle kellemetlenség nélkül megállapítható a vírus jelenléte a szervezetben.” –nyilatkozta Dr. Telegdy László hepatológus főorvos, a Májbetegekért Alapítvány elnöke.

Újdonság: Nyálteszt – gyors, fájdalommentes, megbízható

A HCV fertőzés kimutatására évek óta több HCV gyorsteszt lett kifejlesztve, azonban ezek a tesztek elsősorban az un. core ellenanyagra lettek érzékenyítve. A HCV fertőzöttek mindegyke termel NS3 ellenanyagot, de a fertőzöttek néhány százaléka nem termel core ellenanyagot. Ezért az eddig forgalmazott gyorsteszteknél előfordult az u.n. fals negatív eredmény is, azaz a HCV fertőzöttséget nem lehetett ilyen módszerrel kimutatni.

Ezért volt áttörő sikere az FDA által 2010. június 25.-én regisztrált OraQuick HCV gyorstesztnek, ugyanis ez az első olyan HCV gyorsteszt, amely a core ellenanyagon kívül az NS3, és NS4 fehérjék ellen termelt ellenanyagot is ki tudja mutatni. Tehát használatával a fals negatív eredmények kizárhatók. Ugyanakkor a teszt alkalmas mind a 6 genotípus kimutatására is. A teszt rövidesen Magyarországon is elérhető lesz.

Hogyan lehet kezelni?

A hepatitis C vírus okozta idült májgyulladás azonban nemcsak, hogy kezelhető, de gyógyítható betegség, ellentétben a közhiedelemmel, a széles körben terjesztett tévhitekkel, amelyek szerint gyógyíthatatlan, halálos betegség. Tény, hogy a fel nem ismert vagy kezeletlen betegség szövődményeinek köszönhetően valóban akár halálos is lehet. Az idejében felismert fertőzés esetén azonban a betegség korai stádiumában elkezdett kezeléssel teljes gyógyulás érhető el: a kórokozó elpusztítható, a beteg végleg vírusmentessé válik, és a májbetegsége is – értelemszerűen – megszűnik. Mivel a betegség sok évig tünetmentesen zajlik, csak célzott vizsgálatokkal deríthető fel, ezért van a szűrővizsgálatnak nagy jelentősége.

Amikor viszont már megjelennek a tünetek (eltelhet akár 50 év is) – sárgaság, vizenyősödés, zavartság – akkor általában a máj már annyira rossz állapotban van, hogy csak az átültetés segíthet. Az új májból ugyanis ki lehet irtani a kórokozót.

A Májbetegekért Alapítvány

Európában Magyarországon a legmagasabb a májbetegségekben való elhalálozás aránya, a halálokok között a harmadik helyen áll. Az orvostudomány rohamosan fejlődött ezen a téren az elmúlt évtizedben, a betegek száma mégsem csökken. A Májbetegekért Alapítványt 1996-ban a Szent László Kórház akkori III. sz. belosztályának dolgozói alapították az osztályon kezelt és az ambulancián gondozott májbetegek ellátásának, gyógyítási körülményeinek és a betegellátás színvonalának javítása céljából. Kezdettől fogva egyik fő tevékenységük a betegek felvilágosítása, egészséges életmódra nevelése és a májbetegségekkel kapcsolatos ismeretek terjesztése.

Májbetegekért Egyesület