Mit egyek, ha krónikus májgyulladásom van?
Az acut hepatitis étrendi kezelésében nincs jelentősége annak, hogy melyik vírus okozta, így a táplálkozási ajánlások azonosak a krónikus esettel. A cél az, hogy a táplálás alkalmazkodjon a betegség fázisaihoz, vagyis kezdetben az étrend csak szénhidráttartalmú legyen, majd fokozatosan történjen a fehérjebeépítés.
Az alkoholfogyasztás a legkisebb mennyiségben is tilos, mivel az alkohol májméreg!
A diéta célja
- a leromlott állapotú, lesoványodott beteg feltáplálása, roborálása,
- az állapotromlás megakadályozása,
- a gyulladás megszüntetése,
- a májműködés támogatása a megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjével,
- a megfelelő tápanyagtartalom fedezése,
- a glikogénraktárak feltöltése,
- a megnövekedett vitaminszükséglet biztosítása.
A diétára jellemző tápanyagtartalom
- Energiabevitel: 146–190 kJ/ttkg (35–45 kcal / testtömeg kilogramm), a beteg étvágyához és állapotához kell igazodni.
- Fehérjebevitel: 1,2–1,5 g / testtömeg kilogramm. Fontos a tej- és tejtermékek bőséges étrendbe állítása, mert a bennük található kéntartalmú aminosavak – metionin, cisztin, cisztein – segítik a májsejtek regenerációját.
- Zsírbevitel: 0,8–1 g / testtömeg kilogramm. Szigorú megszorításra nincs szükség, hiszen a diétát egész életen át kell tartani, jól hasznosulnak az MCT zsírsavakat tartalmazó készítmények. Amennyiben a zsír emésztése nem tökéletes – zsírszéklet –, kalcium- és cinkhiány fordulhat elő, melyek gyógyszeres pótlást igényelhetnek.
- Szénhidrátbevitel: 6–8 g / testtömeg kilogramm. Ez a bőséges szénhidrátbevitel többletenergiát biztosít, ami a megemelt fehérjemennyiség beépítéséhez szükséges. A nagy szénhidrátbevitel szerepet játszik a máj védelmében: nő az inzulin – mint májregeneráló hormon – elválasztása, feltöltődnek a máj glikogénraktárai.
- A vitaminok közül fokozott a B1- (a piroszőlősav dekarboxilezését végző koenzimként szerepel), a C-, a B6- (az aminosavak anyagcseréjében vesz részt), valamint a folsav- és a B12-vitamin-szükséglet. Ezért az étrend tartalmazzon megfelelő mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt. A bőséges fehérjebevitel miatt a B6-vitamin-szükséglet, a szénhidrátok megemelt mennyisége miatt pedig a B1-vitamin-szükséglet fokozott. A B1-vitamin és a nikotinsav a máj glikogéntárolását segíti.
- A zsíremésztés zavara esetén átmenetileg a zsírban oldódó vitaminok nem emésztőrendszeren keresztüli pótlása válhat szükségessé (pl. injekció).
A diéta egyéb jellemzői
- A beteg étvágytalan, ezért az egyéni ízlés figyelembe vétele fontos.
- Vízben nem oldódó, durva rostban szegény.
- Gyakori, kis étkezések alkalmazása, többször kevés étel fogyasztása.
- Az ételek dúsítása (pl. túróval, sovány tejporral, zsírszegény reszelt sajttal, tojással).
- Erős, csípős fűszerek helyett a kímélő friss és szárított fűszernövények használata, melyek étvágygerjesztők. Kerülendő a koriander, és a szerecsendió a felandréntartalma miatt.
- Élvezeti szerek: az alkohol tilos; tea, kávé mértékkel fogyasztható (napi 1-2 alkalommal).
- Jellemző konyhatechnológia: kevés olajon párolás, zsírszegény sütési módok (teflon, alufólia, cserépedény, grillsütő, mikrohullámú sütő), tejes, kefires, joghurtos habarás.
- Fokozatosan rátérni az egészséges vegyes táplálkozásra.
- Az étrend összeállításánál figyelembe kell venni, hogy van-e társbetegség (diabetes, epebetegség, bélbetegségek stb.). A diéta a társbetegség étrendi ajánlásaival kibővül, ez esetben még szigorúbb odafigyelést igényel.
A krónikus hepatitis diétája: javasolt és kerülendő ételek, italok
Reggeli és uzsonnaitalok:
- tea, citromos tea, csipkebogyótea, hársfatea, kamillatea, tejes tea
- karamellás tej
- tejeskávé, kakaó
- tápszerrel dúsított tej
Reggeli és uzsonnaételek:
- méz, lekvárok
- Flóra margarin paradicsompürével vagy zöldpetrezselyemmel ízesítve
- krémsajt, krémsajt köménymaggal vagy zöldpetrezselyemmel ízesítve
- reszelt sajt, sajtkrém
- tehéntúró zsírszegény tejföllel, kaporral, köménymaggal vagy zöldpetrezselyemmel ízesítve húspástétom, májpástétom
- sovány sonka, sonkakrém
- baromfivirsli, párizsi
Zöldségfélék, főzelékek:
- burgonya-, paradicsomos burgonya-, tök-, sárgarépa-, paraj-, saláta-, zsenge zöldbab-, zsenge cukorborsó-, finomfőzelék.
- A zöldségfélék közül kimondottan csak a szárazhüvelyesek kerülendők, valamint a káposztafélék (kel-, vörös- és fejes káposzta) mennyiségét – puffasztó hatásuk miatt – kell korlátozni, egyéb főzelékekből bőséges mennyiség javasolt vitamin- és rosttartalmuk miatt. Fogyasztásukat az egyéni tűrőképesség határozza meg.
- Ha emésztési probléma, puffadásérzés jelentkezik, ki kell hagyni az étrendből az illóolajokat és a durva rostokat tartalmazó élelmiszereket.
- Érdemes próbálkozni a fedő nélküli főzéssel, esetleg pépesítéssel készülő ételeket, de csak abban az esetben szükséges a pépesítés, ha panaszt okoz egészben fogyasztva. Főzelékfélékből télen a gyorsfagyasztott termékek javasoltak a konzervekkel szemben, mert nem tartalmaznak tartósítószert, miközben jobban megőrzik vitamintartalmukat.
Gyümölcsök, gyümölcsitalok:
- a gyümölcsöknél szintén figyelembe kell venni az idényszerűséget és az egyéni tűrőképességet. Ajánlott: őszibarack, alma, görögdinnye, kivi, meggy, banán, mandarin, narancs, kevés cseresznye, sárgabarack.
- Ha nem okoz emésztési problémát, akkor fogyasztható az eper, a körte, a málna, a ribizli, a szőlő. Amennyiben az apró magvasok panaszt okoznak, akkor szűrve, mag nélkül javasolt fogyasztásuk.
- A szilva és az egres gyakran panaszt okoz.
- Készíthető vegyes gyümölcssaláta, sült alma gyümölcsízzel, almaturmix tejjel, őszibarack-, meggy-, málna-, eperturmix, paradicsomlé, sárgarépalé.
- Fogyaszthatók a puha, érett gyümölcsök.
Olajos magvak:
- a diófélék, olajos magvak fogyasztása nagy zsírtartalmuk miatt nem ajánlott, esetleg kis mennyiségben az ételek díszítésére.
Gabonafélék:
- A gabonafélék és a belőlük készült termékek nagy szénhidrát- és kis zsírtartalmuk miatt az étrendbe jól beépíthetők.
- Lisztek, darák, pelyhek, fehér, félbarna, barna kenyerek és péksütemények, száraztészták, Abonett, Ham-let, pászka, háztartási keksz, babapiskóta, rizs ajánlott.
- A friss kenyerek panaszt okozhatnak, ezért fogyasztásuk készítésükett követően egy nappal vagy enyhén pirítva javasolt.
- A linzer alapú és hajtogatott leveles tésztából készült termékek, krémekkel töltött cukrászkészítmények nagyobb zsírtartalmuk miatt nem ajánlottak (kakaós csiga, diós csiga, pizzás tekercs, vajas és tepertős pogácsa, linzerkarika, Ischler).
- A búzacsíra annak ellenére, hogy nagyobb zsírtartalommal rendelkezik, B1- és B6-vitamin-tartalma miatt felhasználható ételkészítés során.
- A köles – metionintartalma miatt – kedvező.
Tej és tejtermékek:
- zsírszegény tej, tejtermékek (tej, tejeskávé, karamellás tej, natúr és gyümölcsös joghurt, kefir, aludttej
- sovány és félzsíros túró
- sovány sajtok 20 g alatti zsírtartalommal
- pudingok, joghurthabok, sovány tejpor)
- A nagyobb zsírtartalmú, valamint a túlérett vagy füstölt sajtok fogyasztása nem ajánlott.
Tojás:
- zsírszegényen elkészítve.
Levesek:
- húsleves
- lezsírozott erőleves, erőleves tojássárgájával vagy reszelt sajttal
- burgonya, karalábé-, karottakrém-, kelvirág-, paradicsom-, spárgakrém-, zöldség-, zellerkrém-, zöldbab-, zöldborsóleves, rántott leves tojással, köménymaggal vagy zsemlekockával
- rizsleves, gombaleves
- húsgombóc-, szárnyasaprólék-, májgaluska-, ragu-, Újházy csirke-, és halleves
- alma-, meggy-, őszibarackleves
Levesbetétek:
- cérnametélt, búzadara, rizs, csurgatott tészta
- daragaluska, zsemlegombóc, burgonyagombóc, zsemlekocka
- húsgombóc, májgaluska, májgombóc
- reszelt sajt, csurgatott tojás, tojáskocsonya
Köretek:
- sós burgonya, petrezselymes burgonya, vajas burgonya kaporral
- burgonyapüré, burgonyapüré tojással
- rakott burgonya hússal, francia rakott burgonya
- makaróni, makaróni sajttal
- tarhonya
- zsemlegombóc
- párolt rizs petrezselyemmel vagy vegyes zöldséggel
- rizses borsó, pirított dara
- párolt sárgarépa, párolt vegyes zöldség, kelvirág csőben sütve, parajpuding
Mártások:
- besamel-, sajtmártás
- paradicsom-, sóska-, kapor-, gombamártás
- alma-, meggy-, egresmártás
Saláták:
- fejes saláta, burgonya-, cékla-, paradicsom-, sárgarépa-, hússaláta
Tojásételek:
- főtt tojás, buggyantott tojás, lágy tojás
- tojáslepény, tojáslepény sajttal, tojáslepény sonkával, tojáslepény zöldborsóval
- habart tojás, sajtos habart tojás, habart tojás sonkával, habart tojás zöldborsóval
Húsételek:
- sovány húsok, halak, húskészítmények felhasználhatók, illetve fogyaszthatók
- A húsokról a szabad szemmel látható zsiradékot, a baromfi bőrét el kell távolítani, húskészítmények közül a 20% alatti zsírtartalmúakat indokolt választani. A máj fogyasztása B1- és B6-vitamin-tartalma miatt kedvező.
- Főtt marhahús, bélszínszelet roston
- párolt felsálszelet, töltött-göngyölt hús (marhahús, pulyka- vagy csirkemell)
- párolt marhasült zöldséggel
- vagdalt hús egyben sütve, vagdalt hús tojásos, gombás töltelékkel
- zöldséges ragu borjúhúsból, csirke vagy pulykamellből
- natúrszelet borjúhúsból, csirke vagy pulykamellből, rizses hús, borjúrizottó, borjútokány
- natúrszelet zöldbabbal, natúrszelet zöldborsóval
- hússal töltött burgonya, töltött karalábé, töltött tök, töltött paprika
- natúr máj roston sütve
- májrizottó
- főtt csirke, sült csirke, töltött csirke, rizses csirke
- pulykasült
- rostonsült hal
Tészták, édességek:
- a túróval, sajttal, gyümölccsel készült tészták, édességek szénhidrátot és kedvező összetételű fehérjéket egyaránt tartalmaznak, ezért jól beépíthetők az étrendbe.
- túrógombóc, túrófelfújt, túrópuding, gyümölcsös túrókrémek
- máglyarakás, túrósguba
- kiflifelfújt, zsemlefelfújt, túróval töltött zsemle stíriai metélt
- húsos derelye, milánói makaróni, sajtos makaróni
- túrós metélt, sonkás kocka, sonkás
- ízes, túrós, vaníliakrémes, diós palacsinta
- almás, meggyes, túrós rétes
- képviselőfánk
- gyümölcsös piskóta, piskóta lekvárral, dióspudinggal töltve
- gyümölcshab, rizsfelfújt málnaöntettel, vanília- vagy csokoládésodóval
- túrófelfújt
- almás lepény, meggyes lepény
- gyümölcstorta
- diós linzer
- habos- túrós lepény, mézes szelet
- túrós pogácsa, sajtos pogácsa
- gesztenyegombóc, gesztenyés piskótatekercs
- almahab, dió-, mandula-, vaníliakrém
- madártej
- habcsók
Töttösi Adrienn
dietetikus
Herczeg Anna
dietetikus
Dr. Lelovics Zsuzsanna PHD
táplálkozáskutató – élelmiszermérnök