Vírusok a bőrben

Herpeszes bőrelváltozást különféle herpeszvírusok okoznak: az ajkakon megjelenő hólyagokat a herpes simplex, a nemi szerveken kialakulót a herpes genitalis, a törzsön és arcon kifejlődő hólyagokat pedig a herpes zoster vírus idézi elő. Ez utóbbi gyermekkorban bárányhimlőt, felnőtteknél övsömört okoz. A vírusok cseppfertőzés és direkt kontaktus útján jutnak a szervezetbe, ahol gyulladás létrejöttét váltják ki. A fertőzés általában egy-két hét alatt hegmentesen gyógyul. Nem ritka azonban a kiújulás nagyfokú stressz, erős napfényhatás, fertőző és daganatos betegségek melléktüneteként, nőknél pedig különösen gyakori a menstruáció környékén.

Fájdalmas hólyagok

A legenyhébb tünetekkel az ajakherpesz jár, s ez is gyógyul a leggyorsabban. Természetesen az ajkakon kívül az arc egyéb területén is megjelenhetnek apróbb vagy nagyobb kiterjedésű hólyagok.

Nagyon kellemetlen természetesen a herpes genitalis is, hiszen csak hosszabb idő alatt gyógyul meg, és akár kis heg is maradhat utána a nyálkahártyán, ráadásul rendkívül gyakori a kiújulása.

Mikor keressük fel az orvost?

 • Ha az elváltozás nagy kiterjedésű.
 • Ha a törzsön, az arcon vagy a gáttájékon jelenik meg.
 • Ha heves fájdalommal jár.
 • Ha gyakran kiújul.
 • Ha más immunológiai eltérésre is gyanúnk van.

Hogyan kezelhetjük a bőrt?

A herpeszt általában tünetileg szokás kezelni. Külsőleg szárító hatású pasztákat (cinkpasztát), fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő lemosásokat alkalmazunk. Az utóbbiakhoz javasoljuk a grépfrútmag-kivonatos vagy a teafaolajos ecsetelést.

A borsmentaolaj kitűnő fertőtlenítő és szárító, a körömvirág pedig jó gyulladáscsökkentő és hámregeneráló. Este kevés mentolos fogkrémhez tegyünk még egy-két csepp borsmentaolajat, vagy ecseteljük a hólyagokat többször mentolos alkohollal, a környezetét pedig kenjük be vékonyan körömvirágkrémmel, hogy ne száradjon és repedezzen ki túlzottan az ép rész. Leggyorsabban akkor érhetünk el eredményt, ha már az égő érzés jelentkezésekor elkezdjük a kezelést.

Belső segítség

 • Legfontosabb az immunrendszer megerősítése, támogatása. Igyunk sok folyadékot: grépfrút, narancs, kiwi, alma és sárgarépa frissen préselt és hígított levéből naponta 3-4-szer 2 decilitert.
 • Együnk vitamindús ételeket: sok C-vitamint tartalmaznak a savanykás és déligyümölcsök, a paprika, A-vitaminban dúsak a sárga és piros színű zöldségek és gyümölcsök, rengeteg E-vitamin található a szójában, hidegen sajtolt növényi olajokban, szelénhez pedig elsősorban a fokhagymából, vöröshagymából, gumókból és káposztafélékből juthatunk hozzá.
 • A tönköly és a teljes őrlésű gabonák sok B-vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaznak.
 • A propolisz és a virágpor szintén nagyon jó immunstimuláló. Szedhetjük kúraszerűen, a propoliszt pedig külsőleg ecsetelésre is használhatjuk.
 • A méz nemcsak belsőleg ajánlható, hanem szárító hatása miatt rá is kenhetjük a kis hólyagokra.
 • Ha az immunrendszer nagyon legyengült, sokat segíthet a vér-oxigenizációs kezelés (HOT) is.

A nemi szervek környékén kialakult herpesz gyakran partnerkapcsolati problémákhoz társul. Ilyenkor ennek oka vagy a partnertől való eltávolodás, "undor", vagy a szexuális kapcsolattól való idegenkedés, esetleg túlzott prüdéria, a nemi szervek megtagadása, a saját nemiséggel való azonosulni nem tudás. Az eredményes kezelés egyik feltétele a pszichoterápia. Fontos, hogy az érintett örömöt leljen a szexuális kapcsolatban, szeresse önmagát és társát is.

dr. Balaicza Erika