Tévhitek a zöld hályogról

Márpedig a zöld hályog sem nem zöld, sem nem hályog: olyan betegségek gyűjtőneve, amelyeknél a szemnyomás magasabb a kelleténél, és/vagy szemfenéki keringési zavar, illetve emiatt a látóideg szemben lévő „kihelyezett” részein előbb-utóbb irrverzibilis, jóvátehetetlen károsodás alakul ki.

A szemgolyóban ugyanis a megfelelő működéshez megfelelő nyomásnak kell uralkodnia – bármilyen profán a hasonlat: mint egy focilabdában. Ezt a nyomást a szemgolyót kitöltő folyadék, a csarnokvíz biztosítja. Ennek a nyomásnak a normál tartománya 12–20 Hgmm. Ha ezt az értéket tartósan meghaladja, előbb-utóbb baj lesz.

A zöld hályog tünetei

Az sem közismert, hogy – az asztmás és epilepsziás roham mintájára – van zöld hályogos roham is. A csarnokvíz elfolyási akadályozottsága vezet a szemnyomás olyan mértékű hirtelen megemelkedéséhez, amelyhez súlyos tünetek társulnak: látásromlás, féloldali szem- és fejfájás – ez utóbbiak néha szinte az elviselhetetlenségig fokozódnak. Ezenkívül gyakori a szem kivörösödése, hányinger, hányás, fényforrások körül, vagy fénykarikák észlelése.

Terápia

Ilyenkor sürgősen szemészhez kell fordulni, aki szemnyomáscsökkentő, pupillaszűkítő szemcseppeket ad. Ha ez nem hat, néha kisebb műtéti beavatkozásra is kényszerül. A szivárványhártya gyöki részén nyomáscsökkentő nyílást nyitnak, amelyet ma már többnyire lézertechnikával végeznek.

Azt sem árt tudni, hogy sokfajta glaukóma létezik:

  • A nyitott zugú zöld hályog rendkívül alattomos, mivel szemnyomás általában csak kis mértékben emelkedik meg, nem okoz panaszokat, de fokozatos, visszafordíthatatlan látásromlással jár.
  • Alacsony nyomású zöld hályognál a károsodások normális szemnyomás mellett alakulnak ki.
  • Más szembetegség következtében – műtétek, sérülések, gyulladások, vérzések, daganatok, szemlencsebetegségek miatt – úgynevezett másodlagos zöld hályog is kialakulhat.

Ugye világos, miért van szükség rendszeres szemorvosi ellenőrzésre? Megfelelő és időben elkezdett kezelés mellett a betegek nincsenek vakságra ítélve, jobb életminőségre számíthatnak. Ha viszont késlekednek a terápiával, annak a szemre nézve végzetes következményei lesznek.

Dr. Nemes János