Szürke hályog, amikor elvesznek a színek és megbarnul a világ

Sokan összetévesztik a zöld és a szürke hályogot, pedig két nagyon különböző betegségről van szó. A zöld hályog vagy glaukóma a szem idegsejtjeinek pusztulásával járó kórkép, amelyet a szem megnövekedett belső nyomása okoz, és fokozatos látásromlással, súlyos esetben végleges vaksággal jár. A szürke hályog vagy katarakta a szemlencse homálya, amely miatt a látás ködössé, életlenné válik. A szürke hályog nem károsítja véglegesen a látást, de ha a lencse teljesen elhomályosul „túléretté” válik, akkor átmenetileg, a lencse eltávolításáig, alig lát a beteg. A katarakta az időskor betegsége, 80 év felett az emberek fele szenved tőle. Lehet egyoldali, de többnyire kétoldali, szimmetrikus. Lassan alakul ki, és nem okoz fájdalmat. A homály először csak a lencse kis részét érinti, és alig okoz tünetet, de ahogy a folyamat kiterjed, úgy romlik a látás. Az alábbiakban a szürke hályoggal kapcsolatos leggyakoribb kérdésekről lesz szó.

Mire való a szemlencse?

A szemlencse a szem elülső részén elhelyezkedő áttetsző képlet, amely a fényt és a látott képeket az ideghártyára, az ún. retinára fókuszálja. A szemlencse rugalmas, képes arra, hogy a látott kép távolságához alkalmazkodjon. Ezért normális esetben közelre és távolra egyformán jól látunk. A retina a szem fényérzékeny része, amely a bejutott fényre idegingerületet képez. Az ingerület a látóidegen keresztül a központi idegrendszerbe jut, ahol kialakul a kép. Ha a szemlencse zavaros, homályos, akkor a keletkezett kép is az lesz. A lencse nagyrészt vízből és különböző fehérjékből áll, amely fiatalkorban úgy rendeződik, hogy a lencse áttetsző. Idősebbeknél, illetve trauma, vagy például bizonyos betegségek (pl. cukorbetegség) vagy gyógyszerek (pl. szteroid) hatására a fehérjék összecsapzódnak, a lencse vizet veszít, és fokozatosan homályossá válik.

Mik a katarakta tünetei?

  • Ködös, homályos látás, ezért például gyakrabban pislogunk.
  • Sötétben egyre nehezebb a látás, és egyre erősebb fény szükséges az olvasáshoz.
  • Fényérzékenység, a fényforrások körül karikák jelennek meg.
  • Egyre gyakrabban kell a szemüveget cserélni.
  • A színek tompákká, sárgássá, barnássá válnak.
  • Egy szemmel való nézés esetén kettős látást észlelünk.

Mik a katarakta kialakulását elősegítő tényezők?

Bár a szürke hályog általában idős embereken észlelhető, kialakulása már 40–50 éves kor között elkezdődhet, de csak a későbbi életkorban, a homályosodás előrehaladtával okoz panaszokat. A dohányzás, az alkoholfogyasztás elősegítheti kialakulását. Ugyancsak káros a fokozott ultraibolya sugárzás, ezért megfelelő napszemüveg viselése minden életkorban ajánlatos. Eredete szerint beszélhetünk elsődleges – ez az időskori – és másodlagos kataraktáról. Ez utóbbi esetben valamilyen más kiváltó ok (pl. cukorbetegség, a szemet ért trauma, gyógyszer, ionizáló sugárzás) következménye.

Hogyan lehet segíteni?

Enyhe fokú katarakta esetén segít az erősebb fény, erősebb szemüveg vagy nagyító használata. Előbb-utóbb azonban ezek már nem elégségesek, műtétre van szükség. A műtét során az elhomályosult lencsét eltávolítják, és mesterséges lencsével helyettesítik. A műtét nem sürgős, halasztása nem okozza a látás végleges károsodását, de ha az életlen látás a mindennapi tevékenységet, az olvasást, autóvezetést, tévénézést nagyon zavarja, akkor nem érdemes tovább halasztani. A műtét során rendszerint helyi érzéstelenítésben egy kis vágást ejtve a kötőhártyán, eltávolítják az elszürkült lencsét, és helyére műanyag lencsét helyeznek be. Ez a beavatkozás akár kórházi felvétel nélkül, ambulánsan is elvégezhető. A műtét az esetek több mint 90%-ában sikeres, de néha szövődmények léphetnek fel. Ezek közé tartozik a vérzés és a fertőzés. A legkomolyabb, de szerencsére ritka szövődmény a retina leválása, amely főleg a nagyon rövidlátó embereket veszélyezteti. Ennek jele a hirtelen nagyszámban észlelt úszkáló „pókhálók” és „piszkok” illetve „villanások” megjelenése. Ilyen esetben azonnal orvoshoz kell fordulni.

Mit tehetünk a szürke hályog megelőzésére?

Mint említettük, az alkohol, a dohányzás elősegíti a katarakta kialakulását. Erős napsütés esetén az ultraibolya sugárzást csökkentő jó minőségű napszemüveg használata nagyon fontos. 60 éves kor fölött a látást egy-kétévente szakemberrel javasolt megvizsgáltatni, annál is inkább, mert idősebb életkorban, a szürke hályogon kívül, más szembetegség is gyakrabban fordul elő.

Dr. Mester Erzsébet