A koleszterin-szegény diéta

Aki nem vesz tudomást a koleszterinszint növekedéséről, fokozza az érelmeszesedés, és így az infarktus veszélyét. Több évtizede már, hogy a vérkeringési betegségek számának növekedésével a koleszterin az emberi szervezet "elsőszámú közellenségévé" vált - állítják a szakemberek. Azok azonban, akik számára a rendkívül magas koleszterin-szint miatt kötelező az étrendváltás, a zsírszegény diéta, nem mindig élik meg pozitívan ezt a változást táplálkozásukban. Vaj, sajt, felvágott, tojás... hosszú ideig "indexen" volt náluk, amitől bizony szomorúvá vált számukra az élet...

Túl sok telített zsír

Az utóbbi időben kissé megváltozott a szemlélet. Ha azt ajánlják valakinek, hogy korlátozza (de ne szüntesse meg teljesen) a koleszterinben gazdag táplálékok fogyasztását, a szakemberek megegyeznek abban, hogy napjainkban már nem az ilyen típusú étkek csökkentése az elsőszámú gyógymód a magas koleszterin-szint orvoslására. A táplálék útján az emberi szervezetben megjelenő koleszterin hatása változhat, de a leggyakrabban mérsékelt marad. Minden esetben azonban alatta található a telített zsírokénak. Ezért veszélyes lenne azt gondolni, hogy egy koleszterin-mentes élelmiszer - mint például a csokoládé - mindenképpen alkalmas fogyasztásra a rendkívül magas koleszterin-szinttel rendelkező személyek számára, minthogy a telített zsírokban való gazdagság fontos befolyásoló tényező marad. A táplálkozástudománnyal foglalkozó szakemberek szerint nem feltétlenül az étel nagy koleszterin-tartalma jelenti az elsőszámú fenyegetést, hanem a benne lévő telített zsírok magas aránya.

A japán étrend az igazi?

A telített zsírok - amelyek alapvetően az állati eredetű táplálékokban találhatók (húsokban, tejtermékekben) - nevezhetők tehát a koleszterin-ellenes harcban a fő ellenségnek. Valójában ezek fogyasztása a veszélyeztetett személyek esetében növeli a koleszterin összértékét. Nevezetesen ezt mutatták ki egy tanulmány során, melyben az Egyesült Államokba vándorolt japánok étrend-változásával foglalkoztak a szakemberek. Az infarktus kockázata náluk kezdetben igen alacsony volt - messze az amerikaiaké alatt maradt -, minthogy zsírszegény étrendet kedvelő országból jöttek. Hús, tojás, sültkrumpli, szalonna, fagylalt helyett a hal maradt a kedvencük, és ez szolgált étrendjük alapjául azt követően is, hogy más vidékre költöztek.

Csak a sushi egészséges?

Nem feltétlenül kell ehhez a japán halételhez fordulnunk "menedékért", mert a mediterrán diéta is kiállja a próbát: több kenyér és keményítő, zöldfőzelék, nyers zöldség, hal, szárnyas és olívaolajat felhasználó készítési mód található benne. No és természetesen sok gyümölcs. Melyek az ütőkártyái a mediterrán konyhának? A gazdagság telítetlen zsírokban (olívaolaj), omega-3 zsírsavban (repce, hal) és rostokban (gyümölcs, zöldség, hüvelyesek). Az első csökkenti az LDL koleszterin-szintet, a második fokozza a vér cseppfolyósságát, a harmadik pedig korlátozza a koleszterin és a telített zsírok útját a vérben.

Csupán a táplálkozási szokások módosítása révén egyharmadával csökkenthető a koleszterin-szint - állítják a szakemberek. Ha még valaki a dohányzást is abbahagyja, sőt, módjával, de rendszeresen valamilyen testmozgást is végez (legalább félórát naponta), megtette a tőle telhetőt a dolog érdekében.

7 fontos tanács:

  1. Egy pohárkával elég! Csökkentse alkohol-fogyasztását, akármilyen alkalom vagy stressz-helyzet adódik is a mindennapi életben. Három pohár fölött például nő a koszorúverőér-betegségek kockázata, az alkohol egyéb, jól ismert hátrányairól nem is beszélve.
  2. Hal hetente háromszor! A hasznos omega-3 zsírsavakat tartalmazza a tonhal, a lazac, a makrahal, a szardínia - ezek védik az ér-rendszert és jelentősen csökkentik az artéria-fal megkeményedésével járó érelmeszesedés esélyét.
  3. A zsírszegény, sovány tejtermékek ajánlottak. A 0%-os joghurt, tejföl, fehér sajtok mind kalciumot és proteineket szolgáltatnak a szervezet számára, telített zsírok hozzáadása nélkül. Fogyasszon belőlük mindennap!
  4. A lehető legtöbb gyümölcs és zöldség szerepeljen a napi étrendben! A bennük lévő rostok "foglyul ejtik" a koleszterint, és alacsony kalória-tartalmuk lehetővé teszi a súlyfelesleg elleni eredményes harcot.
  5. Fogyasszon minél több szárított főzeléket! A B csoportba tartozó vitamin-tartalmuk megakadályozza a vérben a túlságosan nagy aminosav-koncentrációt, így csökkentve az érelmeszesedés veszélyét.
  6. Váltogassa a főzéshez, saláták készítéséhez használt, különböző növényi olajokat, hogy profitáljon telítetlen zsírsav-tartalmukból. Tanácsos sütéshez-főzéshez az omega-6 zsírsavban gazdag napraforgó-olaj használata, míg az omega-3 tartalmú repceolaj és az olívaolaj, mely olajsavban gazdag, inkább saláták és egyéb zöldséges ételek ízesítésére alkalmas.
  7. Válogasson az étrendbe többféle húst, de csak mértékkel! Az általában a telített zsírok forrását jelentő húsok és a túl sok só felhasználásával készült felvágottak nagyobb mennyiségben nem ajánlottak. A szárnyasok előnyben részesítése mellett fedezzen fel eddig csak ritkán használt, új húsféleségeket: például a nyúlhús telítetlen zsírokban gazdag.

Galenus

emésztőszervi betegségek

ápolás, otthonápolás