Milyen idősek az erei? Az arteriográf vizsgálat megmutatja

A szív-érrendszeri betegségek hazánkban is vezető halálokként szerepelnek. Jól ismertek az érfal keményedését okozó-fokozó úgynevezett rizikófaktorok: dohányzás, mozgásszegény életmód, magas vérnyomás, magas vérzsírszint és túlsúly – de az egyén veszélyeztetettségéről csak közvetett információt kapunk általuk. (lásd „Churchill-effektus: túlsúlyos, dohányzó, halmozott rizikójú egyén jelszava:”No sport” mégis 90 év feletti életkort ért meg, ugyanakkor fiatal, látszólag egészséges, sportoló, vegetáriánus ember is szenvedhet el súlyos, vagy fatális kimenetelű szív, -vagy agyi infarktust.)

Tünetek előtt fel lehet ismerni az érelmeszesedést

Az erek falának rugalmasságát mérő műszer magyar találmány, dr Illyés Miklós fejlesztette ki, 2004 áprilisában került forgalomba. A főütőérből (az aortából) elvezetett nyomáshullám-görbe alakjából következtetni lehet az aorta és a kis, perifériás erek állapotára. Ezt a pulzus-görbét nagyon egyszerűen egy vérnyomásmérő segítségével vezeti el, a számítógép ezen adatokra alapozva sok millió vizsgálat értékeit összehasonlítva értékel.

Kényelmes és nem megterhelő viszgálat

A páciensnek ez egy kényelmes, egyáltalán nem megterhelő vizsgálat. Előtte 3 órával a bőséges étkezés, a kávé, az alkohol és a dohányzás kerülendő. Néhány gyógyszer befolyásolja a mért értékeket. 10 perc testi-lelki nyugalom szükséges előtte. Fekvő helyzetben történik a mérés, többször érzi a páciens a vérnyomásmérő mandzsettájának felpumpálása okozta enyhe szorítást, rövid időre légzésszünetet kérünk. A vizsgálat 3-5 percig tart, szükség szerint 3-4-szer megismételhető.

Az arteriográf vizsgálat hogyanja

A lelet – az arteriogram, a beteg számára legfontosabb adatai:

    • PWVao (aorta pulzushullám terjedési sebesség) A főütőeret mint egy csövet elképzelve mérni tudjuk benne a folyadék áramlási sebességét, amely – leegyszerűsítve – annál gyorsabb, minél merevebb az érfal.
    • Az Aix (úgynevezett augmentációs index) a kis erek állapotáról tájékoztat.
    • A pulzushullám-görbén két csúcs látható a korai systolés hullám (azt jelzi, amikor a szív bal kamrája az erekbe pumpálja a vért) és a késői reflektált (az aorta oszlásáról visszaverődött) hullám. Ezeket összehasonlítva kapjuk meg a főütőérből nyíló kis erek ellenállását, tehát a perifériás ellenállásra tudunk következtetni.
  AIx PWVao
Optimális <-30% <7m/s
Normális 30%?és <-10% 7m/s?és<9,7m/s
Emelkedett -10%?és ?10% 9,7m/s?és?12m/s
Kóros >10% >12m/s

Összefoglalva: az arteriográfia gyors, kényelmes szűrővizsgálat az „ér-életkor” mérésére, alkalmas a gyógyszerek hatásának megítélésére, az érelmeszesedés korai felismerésére.

Dr Simon Ildikó
belgyógyász szakorvos
Gaba Medical Center