Mit kell tudni a memóriajavító (gyógy)szerekről?

Időskori felejtés

Az időskori felejtés, a koncentrálóképesség csökkenése sok esetben szédüléssel, fülcsengéssel jár együtt. Az agyban található erek átjárhatóságának csökkenése, illetve a vérben lévő vörösvértestek rugalmasságának a romlása okozza azt, hogy egyes agyi területek nem kapnak megfelelő vérellátást, azaz bizonyos mértékig hiányt szenvedhetnek oxigénben és az agy működéséhez szükséges tápanyagokban. Az orvosok leggyakrabban vinpocetin vagy piracetam hatóanyagot tartalmazó készítményeket rendelnek a betegeknek. Mindkét hatóanyag az agyi mikrokeringést javítja, és serkentőleg hat az agysejtek vérellátására.

Jellemző mellékhatás lehet a gyógyszerek bevételét követő arckipirosodás, ami szintén a vérkeringés intenzívebbé válásával magyarázható. Az orvos általában napi többszöri bevételt ír elő a gyógyszerekből. Amennyiben napi egyszeri adagolási sémát javasol az orvos, akkor általában reggeli, délelőtti órákra célszerű időzíteni a gyógyszer bevételét. Ügyelni kell arra, hogy lehetőleg mindig azonos időpontban kerüljön bevételre a gyógyszer.

Ginkgo biloba: házilag főzni tilos

A gyógynövények közül a páfrányfenyő (latinul: Ginkgo biloba) leveléből készült kivonatot tartalmazó kapszulák, tabletták a leggyakrabban használtak. Ezeket a készítményeket általában a keringésserkentő gyógyszerek mellett is lehet alkalmazni – a kezelőorvossal, gyógyszerésszel történő megbeszélés után. Házilag azonban senki se próbálkozzon a Ginkgo biloba leveléből történő teafőzéssel, mert az értékes hatóanyagok mellett méreganyagokat is tartalmaz a páfrányfenyő szép formájú levele. A növényben található toxikus anyagoktól a gyógyszertárak polcain sorakozó készítmények mentesek, azok csak a hatás szempontjából fontos értékes összetevőket tartalmazzák.

Halolaj: többszörösen telítetlen zsírsavak vizsgaidőszakra

Fiatal felnőttek és iskoláskorú gyermekek memóriaproblémáira, fáradékonyságára recept nélkül kapható készítmények javasolhatók. Az antioxidáns hatású többszörösen telítetlen zsírsavak kedvező hatást fejtenek ki az idegsejteket határoló falra, az úgynevezett sejtmembránra, aminek köszönhetően a sejtek közötti információáramlás gyorsul. Az éleslátásban, a szem egészségének megőrzésében hasonlóan fontos szerepe van a többszörösen telítetlen zsírsavaknak. A legfontosabb élettani szerepet az ómega-3 és az ómega-6 zsírsavak töltik be, kiemelkedően fontos közülük az EPA (eikozapentaénsav), az ALA (alfa-linolénsav) és a DHA (dokozahexaénsav).

Számos készítményben, általában kapszulákban fellelhetők az előbb említett hatóanyagok, amiket általában halakból nyernek ki. Mintegy 2-3 hónapon keresztül történő rendszeres szedésük szükséges ahhoz, hogy tapasztalható legyen jótékony hatásuk. Sok esetben E-vitaminnal kombinálják a készítményeket az erősebb hatás érdekében. Diszlexia és figyelemhiány esetén is pozitív hatásokat figyeltek meg a rendszeres telítetlen zsírsav adagolásának eredményeként általános iskolás korú gyermekek esetén.

Várandósan különösen fontos a telítetlen zsírsav

Fontos megjegyezni, hogy kismamák esetén is kiemelkedő a szerepe a megfelelő mennyiségű telítetlen zsírsav bevitelének. Mivel a magzat agyának, látásának és idegrendszerének egészséges fejlődése szempontjából fontosak a telítetlen zsírsavak, szinte mindegyik, várandós nő számára készült komplex étrend-kiegészítő tartalmazza azokat valamilyen formában (pl. DHA).

A többszörösen telítetlen zsírsavak mellett – a fiatalabb és idősebb generációknál egyaránt használható – lecitin, valamint az antioxidáns hatású készítmények (pl. karotinoidokat, C-vitamint, E-vitamint tartalmazó szerek) fogyasztása is serkentőleg hat a memóriára, javítja a koncentrálóképességet.

Dr. Budai Marianna és Dr. Budai Lívia szakgyógyszerészek

születési rendellenesség